Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samuela Premužić
  • 24.12.2015. 15:45

Umjetnost iz samostana: Božić od plodova prirode!

Sestra Samuela Premužić uprizoruje Isusovo rođenje plodovima iz prirode od lišća, mahovine, granja, borovih iglica do kamenčića, kore od drveta i sličnih „materijala“. Prijatelji i štovatelji njene umjetnosti donose joj i perušinu, vunu a slamu i strugotine od drveta sama kupuje

Foto: Općina Stubičke Toplice
  • 2.686
  • 107
  • 0

"Oj pastiri čudo novo. Niste nigdar vidjel ovo. U jaslicama prostim rodio se Bog. Koji s neba siđe radi puka svog". Uz ove i druge božićne stihove u mnogim je kršćanskim obiteljima nezamislivo ukrašavanje bora prije Badnjaka.

Ozračje rođenja sina Božjega u puku se nemalo prikazivalo izradom jaslica, ali i ukrasa za božićno drvce posebice od prirodnih materijala.

Danas međutim, trgovci nude šarolik izbor kuglica, vjenčića, zvjezdica, lampica i drugih božićnih uresa od raznih materijala, nemalo plastike, ali ljepotom i svježinom uvijek će odskakati darovi iz prirode koji će uljepšavati bor.

Šarolik izbor božićnih ukrasa - ipak su posebni darovi prirode

Radionica sestre Samuele

U slavu Isusovog rođenja. U toj duhovnoj svečanosti dugi niz godina i sestra Samuela Premužić iz samostana Naše gospe iz Zagreba (Remete) stvara likove Isusa, Marije, anđela, pastira, ovčica, Tri kralja, jaslica. Umjetnički nadahnuto, vještim rukama duhovnica od plodova prirode oblikuje svetu obitelj stvarajući i druge ukrase za božićno drvce.

Prednjače listovi kukuruza

Perušina odnosno listovi s klipa kukuruza poznati i kao komušina, kaže nam ona prednjače. Nerijetko joj te poljodjelske materijale donose prijatelji koji uživaju u njenim umjetničkim radovima.

Mekši listovi biljke za odijela svetih likova

Mekši se listovi doznajemo zbog podatnosti odmah odvajaju za odijela svetih likova a bjelja je tkanina za anđele. Oni malo žući kaže sestra Samuela služe za opravu Gospe a crvenkastija se perušina koristi za halje drugih uprizorenih svetih likova. Žao joj je što je ove godine dobila nekoliko vreća prekrasne perušine, koja se kaže trebala još sušiti ali ne u vrećama, u kojima je zbog toga nemalo posmeđila i nije bila upotrebljiva. Figurice vješta umjetnica porijeklom iz Velimirovca kod Našica radi od slame, ali i hoblinja.

Zvijezde svete noći od strugotine drveta (hoblinja)

To su ostaci od obrade drveta (strugotine) poput tankih pločica od kojih najčešće uprizoruje zvijezde svete noći. Taj je materijal kupila u Njemačkoj, a nije joj jasno zašto se nitko kod nas nije dosjetio takav proizvod staviti na tržište. Nemalo toga uvozimo ističe a mogli bismo imati svoju ponudu.

U Njemačkoj pakirane slamčice 7, a hoblovina 17 eura

Božićni ukrasi prirode

Prigodne slamčice otkriva nam redovnica, njih oko petstotinjak, u Njemačkoj primjerice koštaju sedam eura, dok je u najlon vrećicama pakirana hoblovina 17. Za izradu ovčica ne nedostaje joj materijala odnosno vune koje joj dopremaju svi koji znaju čime se bavi. Kada pohodi šumu prikupi mahovine, granja, češera, lišća, otpale kore od drveta, bobica, iglica i grana od bora, kamenčića i svega što je oku na vidiku. Nije joj lako odlaziti u šumovite predjele jer je zdravlje najbolje ne služi, nemalo koljena ali ističe šezdesetpetogodišnja sestra Samuela, kroz rad nestaje bol. Iako je pred njom jedna od niza operacija, nije kaže željela u svom srcu izostati s noći Isusovog rođenja.

Za samostanski dom jaslice i kuglice od bijelog krep papira i zlatne čipke

To više jer valja joj i za svoj samostanski dom izraditi jaslice koje će ove godine, zamislila je biti uprizorene od bijelog krep papira i ukrasne zlatne čipke. Od njega se kaže može napraviti čudo kao ii od sušenog cvijeća, klipa kukuruza, sušene mahovine. Ukrasni borići kod duhovnice nastaju od otučaka (vrhova) klipova kukuruza na koji se naljepljuju sušeni cvjetovi hortenzije (list joj ne puca), a prigodničarski su i prirodni češeri od bora.

Prešani cvjetovi visibaba, jaglaca, ivančica i drugog bilja iz samostanskog vrta

Sestra Samuela tijekom cijele godine prikuplja i preša biljke nemalo i cvjetove visibaba, potočarke, jaglaca, tratinčica (preša ih cijele), ivančica (samo latice) iz samostanskog vrta u kojem imaju više od stotinu biljaka. Predivni su, ističe i cvjetovi japanske trešnje, krušaka i jabuka a u proljeće je pravo bogatstvo takve ponude kao i u jesen koja nosi svoje šarenilo plodova i boja.

Zapravo, ističe ona nema doba kada priroda ne nudi nešto lijepo. Kod prešanja cvjetova upozorava, treba birati one koji nisu puni vode jer se u drugom slučaju neće postići njihova ljepota. A svojim je radom i ljepotom jaslica od prirodnih materijala oplemenila i prostore Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku.

Pantovčak okićen stotinama zvjezdica od slame, anđelima od hoblinja i ušećerenim jabukama.

Zaživjela je ondje sveta obitelj, odnosno okićen bor sa stotinu zvjezdica od slame, stotinjak anđela i drugih ukrasa sačinjenih od hoblinja, dok je božićno drvo u predsjedničkim dvorima ukrašeno i sa jabukama obloženim šećernom glazurom. Predsjednicu je, otkriva nam sestra Samuela zanimalo nemalo toga oko izrade prirodnih ukrasa i božićnih običaja. "Baš se osjećalo širenje ljubavi pred svetu noć!", ustvrdila je naša sugovornica.

Sveta obitelj u Mariji Bistrici i jaslice od panjeva u Stubičkim toplicama

Njoj potonje ne nedostaje kada umjetnički stvara jaslice i prizore iz svete noći, a ove godine kaže bilježi već stotinu izrađenih jaslica Svetih likova visine desetak centimetara vješta umjetnica napravi i trideset dnevno dok onih većih iznjedri desetak. Sveukupno prisjeća se pod njenim je rukama stvoreno njih oko tisuću, a ima ih diljem svijeta.

Izrada svetih likova

Na Međunarodnoj izložbi božićnih jaslica u Rimu 1996.godine predstavljala je Hrvatsku, a ljepotom izrade nemalo je oduševila, pa su njene jaslice kasnije trajno zaživjele u veleposlanstvu Vatikana. Anđeoska štalica 2002. godine izložena je u dvorani za audijencije pape Pavla VI u Vatikanu, a mnogi su drugi umjetnički uratci jaslica sestre Samuele obišli svijet. Održa(va)la je i brojne kreativne radionice osobama s invaliditetom, školarcima, hobistima.

Ove je godine završila svetu obitelj u Mariji Bistrici, odnosno u Stubičkim toplicama gdje su je oduševile njihove uprizorene jaslice sačinjene od panjeva i drugih materijala iz prirode. Poučavala je tamošnje interesente koji su kaže sestra stvorili radnu i duhovnu atmosferu za pamćenje. Za prenešeno znanje, u znak je zahvalnosti dobila i prikolicu punu panjeva.

Do Božića ukrašavanje crkava, a jaslicama i Mozartov Salzburg

Do Božića joj predstoje ukrašavanja nekolicine crkava, dobila je i poziv iz Cibone za otisak svojeg rada u tamošnjem prostoru, a i Mozartov će Salzburg zaživjeti okićen njenim jaslicama. Bit će to kaže ona u Hrvatskoj katoličkoj misiji nakon koje slijedi Narodno sveučilište Dubrava, Vrbovec. U odnosu na prije sestra Samuela je smanjila opsjeg rada ali sretna je jer ima nekoliko svojih nasljednika.

Posebno ističe vrijednu gospođu iz Imotskog, majku šestero djece koja sustavno usvaja znanje izrade božićnih ukrasa i sestrinih umjetničkih prikaza svete obitelji plodovima prirode. Ona naučeno prenosi svojoj djeci pa će advent i dalje živjeti u narodu kaže sestra Samuela dodajući kako njen traje 365 dana u godini.

Božić iz djetinjstva uz salonske bombone, jabuke, srebrne i zlatne orahe

Poseban joj je onaj iz djetinjstva, kada su kaže za blagdan Božića drvce ukrašavali crvenim tzv. salonskim bombonima, crvenim jabukama odnosno zlatnim i srebrnim orasima koji su boju dobivali premazom, kojima se nekada produžavao život limenim dimovodnim cijevima.

Snijeg se uprizorivao komadićima vate, a Isus, Marija i Josip te ostali biblijski likovi od tkanine dotrajalih krpenih lutaka. Ovčice su prisjeća se naša sugovornica nastajale od zemlje izmiješane s malo vode, koje su prirodno stvrdnute umatane u vatu i srebrni papir (staniol) ispod kojeg su se životinjama učvršćivale nožice od šibica.

Foto: Općina Stubičke Toplice


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Božić Ukrasi Priroda Plodovi Duhovnica Sestra Samuela Granje Mahovina Bor Perušina Kukuruz Umjetnost Izložba Vatikan Jaslice Sveta Obitelj Velimirovci Samostan Naše Gospe Hortenzije Samostanski Vrt Ivančice Visibabe Priroda Mar


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]