Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaktusi
  • 09.10.2020. 10:30

U kolekciji ih Slađana ima 4.000, a što je potrebno za uzgoj kaktusa?

S obzirom da je razmnožavanje kaktusa iz sjemena dugotrajan proces jer je ono izuzetno sitno i potrebno je tri do četiri godine da naraste tek mala biljka, najčešće ih razmnožava vegetativno - izdancima.

Foto: Slađana Tanasijević
  • 667
  • 42
  • 0

Uzgoj kaktusa nije previše zahtjevan jer pripadaju grupi najotpornijih biljaka. Ipak kako će rasti i cvjetati ovisi od toga koliko se i kako vlasnik brine o njima. Bilo da su veliki ili mali, uvijek su originalni, dekorativni, a posebnu vrijednost imaju kada procvjetaju. 

Ovako počinju priču gotovo svi ljubitelji malih bodljikavih biljki, kao i i naša sugovornica Slađana Tanasijević, koja svoju kolekciju upotpunjuje već 20 godina. Imala je na početku samo nekoliko komada, a kako je raslo i zanimanje, krenula je istraživati preko interneta i nabavljati ih.

"Sada imam kolekciju od oko 4.000 komada. Više od 1.000 vrsta uspjela sam nabaviti i odnjegovati, a zavoljela sam ih zbog njihove raznolikosti, dekorativnih bodlja i cvjetova", kaže naglašavajući da nemaju velike zahtjeve, a kako bi bili zdravi, atraktivni i sposobni cvjetati potrebno je osigurati uvjete za rast. Sunce tijekom ljeta, supstrat koji mora omogućavati da višak vode što prije istekne iz teglice kako bi se zemlja brže osušila.

Priprema za zimski period podrazumijeva kemijski tretman

Također, ključnu ulogu igra i voda, odnosno zalijevanje jednom tjedno tijekom ljetnih mjeseci.

Slađana Tanasijević broji više od 4.000 kaktusa u svojoj kolekciji!

"Od ožujka do listopada kaktusi su u dvorištu, a tijekom rujna kada ih slabije i rijeđe zalijevam praktično počinju pripreme za zimu, a to podrazumijeva i kemijski tretman fungicidima i akaricidima. Biljke moraju biti potpuno zdrave i suhe i samo takve mogu unijeti na police u suterenu kuće, u protivnom ako su vlažne mogu truliti ili gubiti formu. Iskrive se jednostavno. Optimalna temperatura u prostoriji gdje kaktusi zimuju je od pet do 10 stupnjeva kako bi mirovali. Ne treba im svjetlosti osim za klijance za koje koristim posebne lampe."

Sredinom veljače priprema ih za iznošenje na dvorište tako što ih malo osvježi i čim temperatura prijeđe pet stupnjeva spremni su za izlazak iz zatvorene prostorije. Kako dalje objašnjava, mogu ući u period hibernacije - zimskog sna tako što se izvade iz posude, dobro im se osuši korijen, zamotaju se u papir ili stare novine, slože u gajbicu i tako ostave do proljeća.

Razmnožava ih samo vegetativno

Obzirom da je razmnožavanje kaktusa iz sjemena dugotrajan proces jer je ono izuzetno sitno i potrebno je tri do četiri godine da naraste tek mala biljka, najčešće ih razmnožava vegetativno - izdancima.

Kaktusi zahtjevaju pravilnu njegu kako bi cvjetali, ali i dali plod

"Lončanica u kojoj raste mora biti tek malo veća od biljke da korijen 'ne luta', a kada kaktus dodiruje obod posude, vrijeme je za presađivanje. Obično ga prstima polako uhvatim pri korijenu, gdje je manje bodlji i polako presadim u drugu tako da bude odmaknut jedan centimetar od ivica. Nije mi problem ako se ubodem, žao mi je ako tom prilikom polomim ili otkinem bodlju", rekla nam je ova uzgajivačica, dodajući da su svi ljubitelji ove biljne vrste dobri i nasmijani ljudi, da još nije srela nekoga tko ima kolekciju, a da nije vedrog duha i uvijek raspoložen za priču, korisne savjete, pitanja bilo da je doktor znanosti, liječnik, radnik...

Voli ih izlagati na raznim manifestacijama

Za nju je sadnja, zalijevanje i njega kaktusa najljepši hobi, zato se, kaže i ne opterećuje prodajom.

Cvijet na kaktusu najčešće traje 24 sata

"Volim odabranu kolekciju ponijeti na neku manifestaciju i sresti se s drugim uzgajivačima. Kada za njih uvijek pronalaziš vrijeme, pokloniš im pažnju i ljubav, njeguješ ih godinama shvatiš da neke vrste nemaju cijenu. Jedva čekaš da procvjetaju, da te obraduju cvijetom specifične ljepote i mirisa u čemu uživaš najčešće samo 24 sata, ali ima i onih čiji cvijet traje nekoliko dana", kaže ova vrtlarica i dodaje da često kada ide na posao ponese kaktus koji treba procvjetati kako joj ne bi promakao taj dragocjeni trenutak.

Svoje male "ljubimce" drži na prozoru ili u dvorištu i kad god može promatra prizor otvaranja cvijeta, a onda ga slika bezbroj puta. Sebe jednoga dana vidi u velikom plasteniku prepunom kaktusa.


Tagovi

Kaktusi Uzgoj Njega Razmnožavanje Zalijevanje Hibernacija Kemijski tretman kaktusa Cvjetanje kaktusa Bodlje kaktusa


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe