Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacijski period
  • 30.01.2023. 07:30

Što znači kada je sorta rana ili kasna?

Zašto kažemo da su neke vrste, sorte ili hibridi rani, a neki kasni? Dajemo primjer na jednoj voćnoj i jednoj povrtnoj kulturi

Foto: Depositphotos/swkunst/Syda_Productions
  • 2.802
  • 120
  • 0

Postoje razne klasifikacije voća i povrća koje uzgajamo. Često čujemo da je neka biljna vrsta, sorta ili hibrid rana ili kasna. Profesionalni proizvođači i stručnjaci idu dalje i koriste izraze: rana, srednje rana, srednja, srednje kasna i kasna.

Među neiskusnima i hobistima postoje brojne nedoumice kada se i zašto koriste ovi termini.

Ukratko, oni se odnose na dužinu vegetacije koja je određena genetikom i uvjetima uzgoja, odnosno radi se o broju dana do berbe.

To konkretno znači da kod ranih hibrida kukuruza vegetacija traje između 90 i 110 dana, srednje ranih od 120 do 135 i za kasne od 135 do 145 dana.

Višegodišnje voćne vrste

Kada su u pitanju višegodišnje vrste u globalu možemo reći da su koštičave voćke ranije od jabučastih. To se u prvom redu odnosi na marelicu, trešnju i rane šljive. One prvo cvjetaju, a zatim listaju. Potrebna im je manja ukupna suma topline da krenu procesi u biljnom tkivu i da se stablo aktivira za novu sezonu. Ove vrste i prve donose plodove. Marelica cvjeta u ožujku i travnju, dok kruška cvjeta u travnju i svibnju.

Na primjeru kruške možemo vidjeti da imamo ljetne, jesenske i zimske sorte, ali ih možemo podijeliti na rane i kasne. Kruške koje prve cvjetaju i dozrijevaju tijekom ljetnih mjeseci, od lipnja do sredine kolovoza, nazivamo ljetnim ili ranim sortama. Rana sorta Lipanjska ljepotica se prva bere u našim krajevima. Kako joj samo ime kaže, krajem lipnja. Ona i cvjeta prva.

U ovu grupu pripadaju Santa Marija, Gijot, Bosanka, Rana Moretinijeva, Trevuška, Viljamovka, Bazgva, Konferans. Plodovi dospijevaju od lipnja do kraja kolovoza.

Viljamovka je među ranima (Foto: Bojan Kecman)

Jesenske sorte cvjetaju kasnije, a dozrijevaju do početka prosinca. Karakteristika je plodova da se mogu dugo čuvati. U ovu grupu ubrajamo Abate Fetel, čija je berba u prvoj dekadi rujna, te Konkord, Vodenjača.

Kasne ili zimske sorte kasno cvjetaju, a beru se od početka listopada. Takve su Trijumf, Krasanka, Kaluđerka.

Kasne sorte krumpira za duže čuvanje 

Kao i kod voćaka, i za povrće biramo kada želimo ubrati urod. Tako kod krumpira imamo rane sorte koje dospijevaju ranije, obično se uzgajaju u plastenicima, ali i na otvorenom. Gomolji su sočniji, imaju tanku pokožicu, ne čuvaju se dugo, ali postižu dobru cijenu na tržištu. Kasne sorte imaju dužu vegetaciju, gomolji su krupniji, veći je urod, pokožica je deblja i mogu se dugo čuvati.

Kasnije sorte krumpira daju veći urod (Foto: Depositphotos/LiubovYashkir)

Za profesionalne proizvođače dostupne su vrlo rane, rane, srednje rane, srednje kasne i kasne sorte. Adora je najranija. Od nicanja do vađenja gomolja prođe 45 do 55 dana. U toj grupi je Jerla, dok je Faluka srednje rana. Popularni Kenebek je srednje kasna sorta. Kasne sorte imaju vegetaciju koja traje oko 120 dana.

Sve je ovo primjenjivo i kod drugih povrtnih vrsta kao što je rajčica, paprika, tikvice i drugo. Zato, prije nego se odlučite za uzgoj, potražite informacije o tome o kakvoj je sorti riječ pa ćete znati kada ju treba posaditi i kada očekivati urod. 


Tagovi

Vegetacijski period Rana sorta Kasna sorta Vrijeme dozrijevanja Dužina vegetacije Što znači


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.