Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni desert
  • 22.12.2022. 07:30

Slatki ćevap od suhih šljiva, oraha i riže - prava zimska poslastica

Nekada su se slatkim ćevapom dočekivali gosti, a danas predstavlja zdravi zimski desert kojega možete jesti za doručak ili međuobrok

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.177
  • 88
  • 0

Slatki ćevap tradicionalno se priprema od suhih šljiva, oraha, riže, tekućeg pekmeza od slatkih jabuka, šećera ili meda. Postoje razni recepti za ovaj starinski desert, ovisno od područja, a kojim su se dočekivali gosti. Možete ga poslužiti i za doručak ili kao međuobrok. 

Šljive ne trebaju biti presušene i čvrste, već elastične. Kada se koriste sa košticama, mogu se nakratko potopiti u vodi, najviše do 10 minuta, kako bi omekšale. Zatim se izvade koštice. Najbolje je za kuhanje upotrijebiti širu posudu kako bi formirali jedan sloj. Tako neće doći do gnječenja.

Poredajte ih jednu do druge 

Za ovaj recept bit će potrebno oko 0,5 kg suhih šljiva, manja šalica riže (oko 100 g, ali  ne pretjerujte jer ona nabubri), šalica i pol ili oko 150 g oraha, dvije žlice meda koje možete zamijeniti s dvije žlice tekućeg jabučnog pekmeza ili napravite kombinaciju meda i pekmeza, a možete koristiti i šećer. 

Deset prednosti suhih šljiva - kako ih konzumirati?

Riža se opere. Jednu trećinu oraha sameljite, ostatak narežite na krupnije komadiće. Ostavite nekoliko polovica jezgre.

Pomiješaju se oprana riža, narezeni i samljeveni orasi. Tim filom punimo šljive i na kraju pritisnemo otvor kako riža ne bi ispala tijekom kuhanja. Napunjene plodove redamo u posudu. Na vrhu dodajte polovice jezgre. Prelijte medom ili tekućim pekmezom i vodom. Potrebno je da sve bude prekriveno tekućinom.

Desert treba upiti svu tekućinu

Kuha se kratko, dok se ne skuha riža, na umjerenoj temperaturi.

Desert treba upiti svu tekućinu, ali je ne smije nestati tijekom kuhanja. Ako je potrebno, dolijte vrelom vodom.

Prije posluživanja možemo ih posipati mljevenim orasima, kokosom, bademima, kiselim ili slatkim vrhnjem i ukrasiti po želji.


Fotoprilog


Tagovi

Slatki ćevap Suhe šljive Orasi Tradicionalni desert Desert od šljiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]