Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema šarana
  • 23.12.2022. 18:00

Šaran je neizostavno jelo blagdanskog stola - što ako ima okus po mulju?

Postoje brojni recepti, a prije pripreme ribu je potrebno očistiti od ljuski i unutarnjih organa. Obavezno ukloniti škrge koje daju gorčinu

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.760
  • 183
  • 0

Šaran (Cyprinus carpio) je riba jezera i nizijskih rijeka koja se najviše lovi, uzgaja i konzumira. Može narasti do 1 m dužine i biti teška oko 30 kg. Najčešće su primjerci od 0,5 do 15 kg. Prvi ribnjaci u Europi se pojavljuju u Češkoj u 13. stoljeću, a danas se uzgaja u cijelom svijetu.

Tradicionalno se koristi za pripremu jela koja nalazimo na blagdanskim stolovima za Badnjak kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana za iftarske sofre. Postoje brojni recepti, a prije pripreme ribu je potrebno očistiti od ljuski i unutarnjih organa. Obavezno ukloniti škrge koje daju gorčinu. Koristi se za pripremu fiša, kuhan, pečen, pržen i sušen.

Kako ukloniti neugodan okus po mulju?

Ako su iz bara i muljevitih rijeka mogu imati neugodan okus. Kako bi to izbjegli, živa riba se jedan dan drži u hladnoj vodi, koju često mijenjamo. Druga opcija je da očišćenu ribu preko noći ostavite u hladnoj vodi u koju ste dodali dva do tri lista lovora, malo octa, mentu, nekoliko zrna bibera. Posudu držite u hladnjaku.

Njegovo meso se lako skida s kostiju, a bogato je mineralima i vitaminima. Često se pripremaju kotleti ili potkovice ribe koje samo posolimo i uvaljamo u kukuruzno brašno koje smo pomiješali sa slatkom paprikom u prahu, a mogu se dodati češnjak u prahu i papr po vašem ukusu. Prže se na zagrijanom ulju i serviraju s krumpirovom salatom.

Šarani iz uzgoja većinom nemaju neugodan okus (Foto: Bigstockphoto/Stockphoto Video)

Postoje i drugi recepti, a mi vam donosimo dva za pripremu u pećnici. 

Jednostavan recept za pečenog šarana

Najjednostavniji recept je za pripremu šarana teškog 1 kg koji se očisti, a zatim se površina s obje strane zareže sa dva do tri plitka reza. Utrlja se solju i jednom žlicom suhih začina vanjski i unutarnji dio. Količina soli će ovisiti od slanosti suhog začina. Bit će vam potrebna tri do četiri češnja češnjaka koje narežemo i utisnemo u ureze.

Peče se na tri žlice vrućeg ulja u pećnici. Za vrijeme pečenja polijeva se umakom kako bi bio sočniji. Ovako pripremljena riba se poslužuje uz različite priloge i salate.

Šaran s povrćem i gljivama

Za pripremu ovog jela bit će vam potreban jedan šaran težine od 2 do 2,5 kg, mrkva, paprika, glavica crvenog luka srednje veličine, limun, oko 10 komada šampinjona, pet češnja češnjaka, sol, papar, ulje. Od začinskog bilja možemo koristiti ružmarin, kopar i drugo.

Na očišćenom šaranu se napravi nekoliko plitkih rezova sa svake strane, a zatim utrljajte smjesu začina s malo soka od limuna i ulja. Ostavimo da se marinira oko 20 minuta. U tepsiju staviti narezano povrće i gljive, posolimo ga po ukusu i dodamo ulje, odozgo stavimo ribu i prekrijemo folijom na kojoj napravimo nekoliko rupa da izlazi para tijekom pečenja.

Peče se oko 35 minuta na 180ºC. Skinemo foliju i pečemo još 15 minuta. Gotovo jelo se može posuti koprom.

Da bi jelo izgledalo dekorativno, cijelog šarana stavite na veliki ovalni tanjur i ukrasite ploškama limuna, listom peršina, ružmarina, svježe salate, cherry rajčicama, orašastim plodovima i(li) ploškama crvenog luka. 


Tagovi

Šaran Cyprinus carpio Recept za šarana Pečen šaran Pečena riba Okus po mulju Dekoracija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.