Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinko Pejaković
  • 29.09.2020. 09:00
  • Brodsko-posavska, Gornji Varoš

Samouki graditelj Vinko Pejaković i s 93 godine izrađuje čamce te traži - babu!

Slobodno napišite da tražim babu, ali da je barem 15 godina mlađa od mene i jedrija i da može raditi, kaže šaljivdžija koji i u desetom desetljeću izrađuje čamce, vesla, držalice za poljoprivredne alate, a snašama oklagije, kuhače.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.430
  • 730
  • 0

Devedesettrogodišnji Vinko Pejaković, samouki graditelj čamaca još je prilično vitalan s obzirom da je dobrano zagazio u deseto desetljeće života. Svakodnevno taj čovjek vedra duha i šaljivdžija odlazi u svoju malu radionicu i, kako kaže, još uvijek nešto čeprka s drvenarijom. Na pitanje kako zdravlje, šeretski odgovara:

"Još me babe vole, a volio sam žene i dok sam bio mlađi. Dobro sam, zdrav sam, ništa me ne boli, samo noge su mi malo teže, ne mogu puno hodati, pa najviše vremena provodim u svojoj radionici", kaže i naglašava da u njoj nekako najviše uživa uz svoje alate.

"Naučio sam u životu raditi i bilo bi mi dosadno da se sada nemam s čime zabavljati“, pojašnjava ovaj starina iz Gornjeg Varoša kod Stare Gradiške dok me uvodi u skučenu radionicu i ponosno pokazuje što još radi.

Vesla za čamce, oklagije za snaše 

U njegovu radnom prostoru osjećaju se dobre vibracije koje širi ovaj vrijedni majstor Posavac, osobito po iskazivanju topline i ljubavi prema onome čime se i sada bavi u poodmakloj dobi. 

Naučio sam u životu raditi i bilo bi mi dosadno da se sada nemam s čime zabavljati, kaže djed Vinko 

"Radim ja pomalo i druge poslove, a najviše me zanima drvenarija. Sada pravim vesla za čamce, držalice za razne poljoprivredne i šumarske alate: motike, vile, sjekire, cjepače, čekiće, lopate, grablje… Snašama pravim oklagije za razvijanje tijesta, kuhinjske daske, velike kuhače za miješanje pekmeza i čvaraka, male kuhinjske kuhače. Za sve ovo najviše koristim kvalitetno jasenovo drvo. Ne smije na njemu biti kvrga ili kvržica, jer takva držalica ili veslo lako puknu. Nekada sam pravio i šarage i drikove (lojtre) za zaprežna kola“, raspričao se djed Vinko o paleti svojih sadašnjih proizvoda.

Slobodno napišite da tražim babu, ali da je barem 15 godina mlađa od mene i jedrija i da može raditi.

Zanimljivo je da je, kako kaže, svašta u životu radio u poljoprivredi, u šumi, u kamenolomu, ali i ručno proizvodio i pekao opeku te mnoge druge poslove. Uoči samog Domovinskog rata, počeo je sa sinom Stjepanom graditi čamce i tako postao samouki majstor za ta riječna plovila.

"Posjetio sam jednog majstora koji je meni davno gradio čamac, sjedio kod njega dva dana i gledao kako on to radi. Shvatio sam da bih to mogao i ja jer volim raditi sa drvom i tako smo sin Stjepan i ja počeli graditi čamce. Do prošle godine izgradili smo ih više od stotinu. Obično su to bili čamci dugački 4 do 5 metara, bilo je i nekoliko duljih. Gradili smo ih od zdravih hrastovih dasaka, nije u njima smjelo biti nimalo bjelike“, prisjeća se početaka graditeljske karijere.

Sa sinom Stjepanom izgradio više od 100 čamaca 

Kaže da je u poslijeratnom razdoblju bilo puno zainteresiranih za kupnju tih čamaca. A nekoliko desetaka godina ranije kada je Sava često plavila posavska sela, mnoge obitelji koje su živjele uz tu rijeku imale su čamce s kojima su prevozili drva, pijesak, kukuruz i ostalu ljetinu.  

U maloj radionici se, kaže, najbolje osjeća 

Dok sjedimo na klupici ispred radnje Vinko se na trenutak sa puno sjete vratio na uspomene iz mlađih dana kada je njegovo selo bilo živo puno djece, mladih i veselja.  

Na odlasku mi je dobacio:

"Slobodno napišite da tražim babu, ali da je barem 15 godina mlađa od mene i jedrija i da može raditi. I meni bi onda bilo ljepše i lakše, manje bi me noge boljele!“


Fotoprilog


Tagovi

Vinko Pejaković Samouki majstor Čamci Drvenarija


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]