Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje oraha
  • 24.10.2021. 10:30

Plodova bilo sve više pa uzeo stvar u svoje ruke - napravio stroj za čišćenje oraha

Vlasnik plantaže, izumitelj i magistar prometa, Aleksandar Jeftić iz susjedne BiH, našao je način kako ubrzati čišćenje oraha. Skromno kaže da je ta inovacija nastala iz potrebe.

Foto: Jelena Lukić (ilustracija)
  • 3.061
  • 59
  • 0

Prvo mu je sadnja plantaže oraha bila razbibriga i mjesto gdje se poslije napornog radnog dana "pune baterije", a onda je, kako su pristizali plodovi, postajala ozbiljan obiteljski posao. U jednom trenutku bilo je sasvim jasno da se ne može lako ručno očistiti plod sa 130 stabala oraha, tako da je Prijedorčanin Aleksandar Jeftić, inače magistar prometa izumio stroj koja čisti ovo koštičavo voće. Skromno kaže da je ta inovacija nastala iz potrebe.

"Stroj za čišćenje klapine oraha napravio sam od bubnja stare perilice, a radi na sličnom principu kao i čerupaljka za piliće, osim što se umjesto gumenih prstiju koriste grube četke", priča za Agroklub Jeftić, kojem je poljoprivreda druga velika ljubav. Dalje pojašnjava da se donji dio, na kojem se nalaze četke, rotira velikom brzinom i tako lagano skida ljusku dok voda sve ispire i čisti.

Na tržištu košta više od 1.500, on potrošio 15 eura

U svom nasadu oraha uzgaja nekoliko sorti koje sazrijevaju u različito vrijeme.

"Ako čekam da orah sam ispadne iz ljuske, onda ga obično prije mene pokupe ptice ili vjeverice. Također, u zadnje vrijeme izražena su oštećenja od štetnika - orahove muhe radi koje opna ove koštičave vrste pocrni i istrune i takve orahe je vrlo teško ručno čistiti", objašnjava naš sugovornik.

Izum nastao od bubnja perilice za rublje

Dodaje da je na internetu gledao razne snimke strojeva za čišćenje ovog tipa. Kupovina nije bila opcija jer su skupe. Kako kaže, uz troškove dostave iznose više od 1.500 eura, a on je potrošio svega oko 15 eura.

Kapacitet joj je oko 50 kilograma za jedan sat i prema njegovoj procjeni, čišćenje je na taj način i do deset puta puta brže nego ručno.

I ranije je pravio zanimljive izume

A kako su se prinosi iz nasada povećavali, tako se sve više nametala i potreba za novim alatima.

"Pored ovog stroja, napravio sam i usisavač za lješnjake, perušač, krckalicu, kao i 'duvaljku' koja razdvaja jezgru od ljuske zatim, krckalicu za orahe i sušaru za njih", priča nam on.

Sve ove inovacije mu značajno olakšavaju posao. One teže najčešće obavlja sam, a pri skupljanju i čišćenju plantaža, ima značajnu pomoć obitelji. Inače, ovaj svestrani Prijedorčanin na površini parcele od jednog hektara, ima oko 130 stabala oraha i i oko pola hektara lješnjaka sa oko 300 grmova na dvije parcele, u Malom Palančištu i Gaćanima kod Prijedora.

Svoje inovativne ideje lako provede u djelo 

Prema njegovim riječima, ova godina je bila teška jer je na početku stabla oštetio mraz, a kasnije ih je oštetila suša. Zbog toga je rod lješnjaka umanjen za oko 50, a oraha za čak 70 posto.

S obzirom da su prinosi mali, ovogodišnje tržište i prodaja nisu upitni. Kupci su prijatelji, kolege s posla, poznanici, a određen dio završi i van granice susjedne BiH.


Tagovi

Nasad oraha Aleksandar Jeftić Čišćenje oraha Bubanj perilice rublja Prinosi oraha Plantaže lješnjaka


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić