Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KK Wild Spirit
  • 24.05.2022. 12:00
  • Zadarska, Kožina

Od ljubavi prema konjima do kluba i terapijskog jahanja

Danas imaju pet konja od kojih su tri hrvatski toplokrvnjaci, jedan hrvatski kasač i jedan haflinger. U užem krugu Zadra, KK Wild Spirit, jedini se bave terapijskim i western jahanjem, kaže Dijana Milin Viskov.

Foto: Franka Klanac
  • 2.005
  • 239
  • 0

Malo izvan urbane zone grada Zadra u smjeru Kožina smjestila se mala farma konja koja djeluje kao udruga za terapijsko jahanje "KK Wild Spirit" koju vodi prvostupnica stočarstva Dijana Milin Viskov.

Čitav je, kaže, život uz konje, kroz mladost je jahala u klubovima, zatim je upisala srednju veterinarsku školu i završila za veterinarskog tehničara, a potom i upisala i završila preddiplomski studij na Sveučilištu u Zadru, na odjelu Ekologije, agronomije i akvakulture. Prestala je jahati od rođenja kćeri, kada otkriva da je dijete s teškoćama u razvoju te ju počinje voditi na terapijsko jahanje. 

Čitava situacija je rezultirala osnivanjem Konjičkog kluba Wild Spirit 2017. U međuvremenu je postala instruktorica terapijskog jahanja, a danas klub ima pet konja od kojih su tri hrvatski toplokrvnjaci, jedan hrvatski kasač i jedan haflinger. U užem krugu Zadra jedini se bave terapijskim i western jahanjem. Klub je i član Saveza za intervencijsku pomoć konja HSIPK.

"Western stil je način jahanja kojeg su razvili američki kauboji, a temelji se na povjerenju između jahača i konja", kaže nam pojašnjavajući da je to jahanje u kojem se, dok konj radi sve što se od njega traži, za nagradu na njega ne primjenjuju nikakva sredstva prisile. Uzde su uvijek polukružno opuštene, noge i listovi ne stišću konja. Kako bi bilo jednostavnije za shvatiti, ovaj bi stil bio održiviji način jahanja.

Na farmi je sveukupno pet konja 

"Naš klub je usmjeren terapiji pomoću konja prvenstveno djeci s poteškoćama, te kako im pomoći jahanjem", dodaje. Često ju pitaju na koji način jahanje ima terapijski učinak. U kraćim crtama, kaže, za postizanje terapijskog cilja se koriste trodimenzionalni pokreti konja. Konjski hod stvara osjetni podražaj koji se mijenja, ritmičan je i ponavlja se. Jahač prati pokret tijela sličnim pokretima zdjelice pri hodanju. 

Kako djeluje jahanje u smislu terapije? 

Terapijski ciljevi postavljaju se individualno za svaku osobu na temelju poznavanja njenih mogućnosti i ograničenja. Učinci terapije su fizički (razvoj balansa, posture, koordinacije... ), psihološki (poboljšanje raspoloženja, strpljenje, tolerancija...), edukacijski i socijalni (razvoj i poboljšanje govora, poboljšanje vidne i prostorne percepcije, druženje i razvijanje poštovanja prema ljudima i životinjama).

Na pitanje o daljnjim planovima kluba objašnjava kako žele daljnje širenje, povećanje broja konja i zapošljavanje još barem jedne osobe, sređivanje pristupnih puteva do farme i uređenje dodatne infrastrukture. Sve u cilju stvaranja što kvalitetnijeg okruženje za krajnje korisnike te članove kluba i volontere. 

Međutim, zbog trenutne krize na tržištu još nisu krenuli u realizaciju povećanja kapaciteta i broja konja. Povećanjem cijena goriva došlo je do velikog rasta cijena bala sijena, pa sad samo cijena po bali zna prelaziti i preko 20 kuna, što je uvelike povećalo dnevne troškove držanja ovih plemenitih životinja. 


Fotoprilog


Tagovi

Konjički klub Wild Spirit Dijana Milin Viskov Konji


Autorica

Franka Klanac

Više [+]

Magistra vinarstva i vinogradarstva, zaljubljenica u prirodu, odnedavno vodi i svoj vinski blog Dvije tri o vinu, a o temama iz šireg spektra poljoprivrede piše za Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]