Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje genoma
  • 15.10.2013. 09:00

Male životinje i njihovi ljubitelji

I prema malim životinjama treba biti veliki čovjek

  • 677
  • 55
  • 0

U Zaprešiću je povodom Jelačićevih dana i rođendana Grada, održana tradicionalna izložba malih životinja, koju organizira Udruga Zagreb 1925., na čelu s predsjednikom Fadilom Brkićem, inače poznatim uzgajateljem golubova maltezera. Izložba u slikovitoj obnovljenoj vršilnici banovih Novih dvora, privlači dosta ljubitelja životinja, a i među izlošcima je bilo dosta kvalitetnih primjeraka. No, osjeća se manji broj izlagača.

Izložba malih životinja Zaprešić

"To je danas za amatere skupo", kaže predsjednik Saveza, koji okuplja 76 udruga i specijalnih klubova, golubar i uzgajatelj paunaša, Željko Šerepac iz Virovitice. Dopredsjednici su Ivica Vrbat iz Zagreba i Zvonko Sušenka iz Čepina, a tajnik Vladimir Pavin, golubar iz Donjeg Miholjca.

Uzgajatelji se dijele u grupe po nekoliko kriterija te na različite razine uzgoja, a zajednička je svima ljubav prema životinjama, njihov boljitak, a vlasniku život bogatiji kvalitetnim sadržajima. Na izložbe se zbog skupoće odlazi rjeđe, ali se važne, poput onih u Nedelišću, Virovitici, Đakovu, Velikoj Gorici, Donjoj Dubravi ili Bjelovaru, ne propuštaju. U prosincu se očekuje i državna izložba, kakve se u EU održavaju svake tri godine, a zadnja takve vrste je bila u Njemačkoj, dok je ovogodišnja u Francuskoj.

Izložba malih životinja

U Zaprešiću su se pojavili i inspektori glede dobrobiti životinja, i intervenirali kod neprimjerenih tretmana životinja. U toj cijeloj grani uzgoja međutim, puno još treba raditi na svijesti o važnosti očuvanja genetske raznovrsnosti i principima odabira ili selekcije najboljih primjeraka u vrsti i pasmini, naročito kod grla za dalju reprodukciju. Znanost u tom smislu, posebice zbog suvremenih metoda, može uzgajateljima davati značajnu podršku, što primjerice sveučilišni profesori dr. sc. Stjepan Mužic i dr. sc. Zlatko Janječić već godinama i rade.


Povezana stočna vrsta

Male životinje

Male životinje

Uzgoj malih životinja uobičajeno uključuje uzgoj kunića, golubova, peradi i ptica. Aktivnostima udruga malih životinja upravlja Hrvatski savez udruga uzgajatelja malih životinja... Više [+]

Tagovi

Male životinje Genetska raznovrsnost Stjepan Mužic Zlatko Janječić Željko Šerepac Ivica Vrbat Zvonko Sušenka


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer