Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi gorja
  • 26.10.2018. 07:30

Kuharica iz bakine škrinjice čuva starinu i običaje Gorskog kotara

U projektu "Iz bakine škrinjice" nastojimo doprinijeti očuvanju starina i običaja Gorskog kotara aktivnostima očuvanja eksponata iz života goranskog čovjeka, čuvanja običaja, tradicijskih jela, savjeta i ljekovitih pripravaka iz kućne apoteke te sve druge segmente goranske tradicijske baštine. Na tragu toga nastala je i knjiga "Kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine", kaže Blažica Sveticki.

Foto: Ines Stipetić
  • 1.161
  • 339
  • 0

Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara "Plodovi gorja" sa sjedištem u Ravnoj Gori osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja razvoja regionalnog turizma, s naglaskom na kulturni i eko turizam, promicanje prirodnih ljepota te kulturne i povijesne baštine regije.

Udruga broji 30-tak članova od toga 15-ak iz Ravne Gore. Oko polovica od tog broja su djeca, članovi sekcije 'Mali čuvari baštine'. Ostatak članstva čine autohtoni proizvođači iz raznih krajeva Gorskog kotara: Čabar, Tršće, Lokve, Delnice, Brod na Kupi, Fužine, Vrata, Lič..

Kuharica iz bakine škrinjice prikazuje običaje tijekom godine

Predsjednica udruge, Blažica Sveticki, uskoro izdaje prvu tradicionalnu kuharicu u kojoj su sakupljeni domaći recepti, ali i običaji ovoga kraja. "Knjiga pod nazivom 'Ravnogorska kuharica iz bakine škrinjice - običaji tijekom godine' ne sadržava samo recepte već podsjeća na tradiciju i običaje, neke već pomalo i zaboravljene“, navodi.

Plodovi Gorskog kotara

"Knjiga započinje opisima običaja Korizme i Uskrsa te jelima koja prate ovaj blagdan. Zatim slijede jela vezana uz proljetne i ljetne radove, npr. košnju sijena, te jesenska jela vezana uz kopanje krumpira i druge jesenske radove, sve do običaja i jela u vrijeme Božića, zimskih jela vezanih uz čišćenje snijega i prezimljavanje sve do pusta. Završava s receptima i običajima koja se vežu uz posebna događanja: rođenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja i sl.

U knjizi je posebno opisan i način na koji ravnogorska osnovna škola čuva tradiciju i baštinu (u pripremi kruha), a predstavljene su i druge udruge u kulturi koje usko sudjeluju u projektima Udruge 'Plodovi gorja Gorskog kotara' uz recepte za veća okupljanja te na kraju i slastice od plodova gorja te se još mogu naći i posebno odabrani recepti autorice. U kuharici koja prati običaje goranskog kraja ima ukupno 170 recepata.

Udruga Plodovi gorja nositelj je mnogih manifestacija

Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara "Plodovi gorja" svojim projektima te organiziranjem brojnih manifestacija i drugim aktivnostima trudi se poticati regionalni turizam. "Nositelji smo organizacije turističkih manifestacija pod zajedničkim nazivom 'Plodovi gorja' koje obuhvaćaju događanja u prirodi od svibnja do listopada, rekreativno-edukativnog su karaktera s naglaskom na domaću gastro ponudu i kušanje delicija od šumskih plodova te upoznavanje ponude goranskih proizvođača autohtonih proizvoda“, podijelila je s nama predsjednica udruge.

Neke od manifestacija koje organiziraju su: Festival starina iz bakine škrinjice, Plodovi gorja u Fužinama, Dani bazge, Dan borovnica, Šumski gurman fest, Festival gljiva i plodova jeseni, Dan krušaka, Dan jabuka.

"Nositelji smo i projekta 'Ceste plodova gorja' koja povezuje autohtone proizvođače Gorskog kotara, a koji su ujedno i članovi Udruge,“ dalje navodi Blažica Sveticki. "Projektom 'Iz bakine škrinjice' nastojimo doprinijeti očuvanju starina i običaja Gorskog kotara aktivnostima očuvanja eksponata iz života goranskog čovjeka, čuvanja običaja, tradicijskih jela, savjeta i ljekovitih pripravaka iz kućne apoteke te sve druge segmente goranske tradicijske baštine. Na tragu toga nastala je i knjiga 'Kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine' koja će uskoro biti predstavljena javnosti.“

Bake su znale i znaju najbolje 

Tko god može, svakako neka dođe na predstavljanje ove vrijedne zbirke tradicionalnih jela i običaja 3. studenog jer, kako stara poslovica kaže, "bolje da propadne selo nego običaji". Podržimo inicijativu i iskušajmo neke od recepata naših baka!

Foto: Arhiva Blažice Sveticki


Fotoprilog


Tagovi

Plodovi gorja Bakina kuharica Udruga Ravna Gora


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić