Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klice
  • 01.01.2020. 09:00

Klice - svježa hrana u zimskim mjesecima

Klice mogu biti temelj hrane uzgojene na lokalnoj razini. Sadrže vrlo malo kalorija, jačaju imunitet, čiste organizam od štetnih tvari i potiču proces obnavljanja stanica.

Foto: pixabay/anan2523
  • 924
  • 49
  • 0

Klice ili tek iznikle sjemenke bogate su vitaminima, mineralima, aminokiselinama i proteinima, a sadrže vrlo malo kalorija. Jačaju imunitet, čiste organizam od štetnih tvari i potiču proces obnavljanja stanica. Predstavljaju svježu i lako dostupnu hranu u zimskim mjesecima.

Možemo ih uzgojiti od sjemenki kao što su luk, brokula, cikla, kupus, grah, grašak, leća, suncokret, ali i žitarica kao što je ječam, lan, pšenica i druge. 

Klice brokule su prave mineralno-vitaminske bombe. Sprječavaju nastanak nekolikih vrsta karcinoma. Klice graška pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi, dok klice leće jačaju srce i imunološki sustav. Klice pšenice potiču rad metabolizma i uklanjaju stres.

Navodno su hranjivije od sjemenki jer klijanje pretvara unaprijed pripremljene kemijske spojeve u enzime koji olakšavaju pristup hranjivim tvarima neophodnim za rast biljke. Ljudskom organizmu je zato olakšan pristup tim hranjivim tvarima pa bi klice zbog toga trebale biti lakše probavljive.

Priprema klica za konzumiranje

S obzirom da ovu namirnicu možemo konzumirati cijelu godinu, vrlo je važno odabrati certificirano ekološko sjeme koje je i ispitano kao hrana (napravljena ispitivanja na toksine i bakterije).

Kako uzgojiti klice - moćnu hranu bogatu vitaminima

Uzgoj je vrlo jednostavan. Sjemenke se proberu i dobro operu. Nakon toga se namoče u vodu i ostave nekoliko sati u tamnom i toplom prostoru. Klice treba držati na sobnoj temperaturi, jer je optimalna temperatura za brzo klijanje i rast između 19 i 21°C. Ako je temperatura manja, usporen je i rast i zato ih je najbolje ostaviti preko noći da odstoje.

Ujutro se voda procijedi, a sjemenke stave u staklenku koja se zatvori odozgo s gazom. Staklenka se zatim okrene s otvorom prema dolje, ali ukoso, tako da sva suvišna voda može izaći. Vrlo je važno da sjemenke imaju dovoljno vlage, ali da nisu u mokrome, jer bi se mogla razviti plijesan na njima.

Također je važno da se sjemenke ispiru svaki dan, ovisno o vrsti, dva do tri puta. To se radi zato da se isperu potencijalni štetni mikroorganizmi. Ispiru se tako da se dva do tri puta ulije voda u posudu (staklenku) i pažljivo procijedi kroz gazu.

Gazu nakon toga treba dobro isprati i vratitit na staklenku, koja se ponovno postavi ukoso. Staklenku s klicama treba držati u što mračnijoj prostoriji jer im je i prirodno stanište takvo, ispod zemlje.

Zadnji dan se mogu staviti na sunčanije mjesto da im se razviju listići.

Potrebno je otprilike 4 dana dana se sjemenke razviju u klicu za konzumiranje.

Upotreba klica u prehrani

Najbolje ih je pojesti odmah nakon pripreme. Tada su najukusnije i najhranjivije. U hermetički zatvorenim kutijama u hladnjaku mogu izdržati i do tjedan dana. Klice se mogu jesti sirove, ali se mogu i blanširati.


Tagovi

Klice Sjeme Hrana Vlastiti uzgoj Zdravo Priprema


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]