Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 03.07.2022. 07:30

Kiseli krastavci - jednostavan recept za neizostavnu zimnicu

Ako nećete jednostavno, imamo i recept s kolutićima krastavca, lukom, začinima... jer, brzo će zima

Foto: Depositphotos/Bubushonok
  • 30.596
  • 1.469
  • 0

Kiseli krastavci su jedinstven sezonski proizvod kojega možemo sami napraviti. Osim što ćemo imati fantastičnu salatu za zimu, njihova konzumacija ima niz zdravstvenih pogodnosti. Oni sprječavaju bolesti gastrointestinalnog trakta, poboljšavaju probavu, djeluju okrepljujuće i pospješuju mršavljenje.

Za pripremu zimnice je potrebno odabrati plodove koji su zdravi, bez oštećenja i simptoma bolesti. Berba se obavlja rano tijekom dana. Za kiseljenje nisu pogodni plodovi deformiranog oblika, šuplje unutrašnjosti ili prezreli. Najbolje ih je iskoristiti za pripremu zimnice u roku od 24 h poslije berbe.

Kornišone najčešće kiselimo (Foto:Sanja Dovečer)

Prije samog postupka pripreme plodovi se dobro operu i prosuše od suvišne vode na površini. Možemo ih kiseliti cijele, u komadima ili narezane na kolutiće.

Jednostavan recept za kiseljenje

Tegle dobro operite, stavite na sterilizaciju 10 minuta u pećnicu zagrijanu na 90ºC i ohladite.

Bit će vam potrebno 1kg krastavaca, dvije do tri grančice kopra i dva lista lovora. Za preljev pripremite: 1 l vode, 150 ml octa, jednu žličicu soli i jednu šećera.

Sve sastojke pomiješajte u istoj posudi i zagrijte tek da se rastope šećer i sol. Ostavite da se ohladi.

Kopar i lovor također operite i ostavite da se okapaju i prosuše. Krastavce složite u uspravnom položaju u tegle, ugurajte kopar i lovor te prelijte ohlađenim preljevom. Dobro zatvorite.

U veliku, dublju posudu ili lonac stavite kuhinjsku krpu na dno i poredajte tegle tako da se ne dodiruju. Ulijte vode u količini da je 2/3 tegle u vodi. Zagrijete sve do ključanja i kuhajte još 10 minuta. Ostavite da se sve ohladi u loncu. 

Kako pasterizirati zimnicu - savjeti o pravilnoj preradi povrća i voća

Kada se u potpunosti ohlade, obrišite tegle i čuvajte na suhom i tamnom mjestu najmanje tri tjedna prije konzumacije.

I mi u Agroklubu kiselimo krastavce (Foto: M.Vekić)

Recept s kolutićima 

Ako su krastavci veći, možete kiseliti na drugačiji način. Operite i narežite 1,5 kg kornišona na kolutiće. Ne trebaju biti pretanki. Izrežite jednu manju glavicu crvenog luka i jedan češanj češnjaka. Dodajte u narezane krastavce zajedno sa 40 g soli. Sve dobro promiješajte i ostavite 1h da puste svoj sok.

Za to vrijeme pripremite preljev od 400 ml vode, 150 ml jabučnog, 100 ml alkoholong octa, 130 g šećera, jedne žlice zrna slačice, jedne žlice kopra, 1/4 žličice kurkume. Sve sastojke izmješajte i pustite da zakuha.

Ocijeđene kolutiće s lukom prebacite u tegle. Prelijte s vrelim preljevom, a sadržaj žlicom promiješajte kako bi izašao sav zrak. Tek tada zatvorite i ostavite na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Možemo ih jesti već nakon dva dana.


Tagovi

Zimnica Kiseli krastavci Kako Kornišoni Kiseljenje krastavaca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije