Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje panja
  • 06.11.2022. 07:30

Kako ukloniti panj? Postoje razne metode

Posjekli smo stablo, panj je ostao. Što dalje činiti i kako očistiti zemljište? Kemijske tvari, vatra, pila nam mogu pomoći

Foto: Depositphoto/Enskanto
  • 20.683
  • 1.093
  • 0

Uklanjanje panja može biti zahtjevan posao ukoliko ne posjedujemo ili ne možemo iznajmiti traktor sa svrdlom ili vitlom za čupanje.

Odlučimo li se to sami napraviti, trebamo znati da se drveće razlikuje po tvrdoći i korijenju. Ovisno o vrsti drveta, složenosti korijena i promjera, naš posao možemo završiti za nekoliko sati ili duži vremenski period.

Postoje mnogobrojne tehnike kako ga ukloniti. 

Razne metode koje koristimo

Upotreba kemijskih sredstava predstavlja problem jer se ona upijaju u okolno zemljište i ispiru u podzemnu vodu. Ako se ipak odlučite za ovaj način, panj se ili zareže ili se izbuše dublje rupe u koje se nasipa kalij nitrat te zalije s malo vode. Djelovanje kemikalije je sporo i može proći i do dva mjeseca. Tkivo drveta će postati spužvasto i tada se lako sječe sjekirom. Osim kalij nitrata koriste se i druge tvari koje razgrađuju drvnu masu: gnojiva bogata dušikom, lož ulje.

Jedan od najlakših, ali i najdužih načina je da ga kompostiramo. Preko njega se stavlja velika količina organske mase, a mikroorganizmi će ga postepeno naseliti i razgraditi.

Možete iskoristiti i vatru. Bilo da jednostavno zapalite ili da napravite švedsko ložište, od zapaljenog panja će tijekom vremena ostati samo pepeo.

Zapaljeni panj (Foto: M.C.Celić)

Ručno vađenje 

Za ručno vađenje bit će vam potreban alat za sječu. Deblo treba ostaviti nešto malo iznad površine zemlje, ne treba ga potpuno ukloniti. Tako ćete dobiti polugu za lako vađenje

Uklonite zemlju oko panja na udaljenosti 0,60 do 1 m, ovisno od veličine i starosti posječenog stabla i promjera panja. Ovo će vam omogućiti da doprete do glavnih žila u zemlji. Što više zemlje uklonite, to će vam biti lakše izvaditi panj. Škarama, lopaticom ili pilom odrežite što više korijenja i oslobodite centralni dio. Sada možete guranjem naprijed- nazad ili u strane olabaviti osnovu stabla. Uz pomoć lopate provjerite ima li još korijenja kojeg trebate odsjeći. Manje panjeve je moguće izvaditi uz pomoć poluge, dok će za veće trebati upotreba vozila, kamiona ili najsigurnije traktora, i lanca koji se veže okolo panja. Nastalu rupu ispunite zemljom.

A ako vam panj i ne smeta toliko, možete ga iskoristiti kao dekoraciju u vrtu. Izbušite ga, u rupu stavite zemlju i posadite cvijeće. 


Tagovi

Sječa drveća Panj Ukloniti panj Kako Panj u dvorištu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.