Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolja
  • 26.11.2022. 18:00

Kako obaviti paljenje, a kako šurenje svinja?

Količina i temperatura vode za šurenje ovise od veličine, kategorije svinje, ali i od temperature zraka

Foto: Depositphotos/smuki
  • 16.210
  • 647
  • 0

Studeni je mjesec kada se tradicionalno organizira klanje svinja u narodu poznato kao svinjokolja ili kolinje. U ovom periodu ključna je niska temperatura. Nema muha koje bi polagale svoja jajašca na komade mesa.

Kako se klanje obavlja u improviziranim uvjetima i često na otvorenom, treba osigurati da se ispoštuju osnovni veterinarsko-zdravstveni i sanitarno-higijenski uvjeti kako ne bi ugrozili zdravlje ljudi, ali i životinje i okoliš.

Kolju se zdrave životinje

U zaklanoj životinji dolazi do rasta mikroorganizama zbog toga se posebna pažnja poklanja higijeni i procesu rada. Kolju se zdrave životinje, najbolje težine oko 90 kg. Nerasti se moraju kastrirati najmanje dva mjeseca prije klanja. Nekastrirane jedinke će imati žilavo meso koje će neugodno mirisati

Ponavljamo važnu stvar, klanje treba biti bez stresa i što brže uz upotrebu sredstava za omamljivanje, pištolja. Preplašene svinje su u grču i poslije klanja će slabije iskrvariti što loše utječe na kvalitetu mesa.

Svinjokolja: Držite se četiri pravila za kvalitetno i zdravstveno ispravno meso

Koriste se oštri mesarski noževi. Obavezan je veterinarski pregled mesa svake pojedinačne svinje na trihinelu.

Naoštrite noževe i pazite prste (Foto: M.Pavlović)

Priprema trupa paljenjem i šurenjem

Nakon klanja, kada iskrvari, potrebno je očistiti trup paljenjem ili šurenjem.

Paljenje se obavlja tako što se trup polaže na sloj slame koji se zapali. Čekinje se dodatno uklanjaju manjom količinom slame skupljenom u rukohvat koja je zapaljena na jednom kraju. Danas se koriste plinski plamenici ili breneri koji olakšavaju posao. Koža ne smije popucati pa je zbog toga potrebno voditi računa da nije na svim mjestima iste debljine. Nakon što se trup navlaži vrelom vodom, struže se površinski sloj kože pomoću metalnog zvona i tupom stranom noža.

Umjesto paljenja, češće se obavlja šurenje zaklane životinje pri čemu treba paziti da voda ne uđe u usta i ranu, jer će tako s vodom u unutrašnjost dospjeti štetni mikroorgnizmi koji će ubrzati kvarenje mesa i učiniti ga nesigurnim za ljudsku prehranu. Šurenje se obavlja u koritima, najbolje od nehrđajućeg materijala.

Temperatura vode

Količina vode ovisi od veličine i broja svinja, a temperatura od kategorije, kolju li se prasad ili odrasle jedinke. Izuzetno je važno da se osiguraju dovoljne količine vode koja se mijenja kada se zaprlja. Koliko je topla ovisi i od temperature zraka kada se obavlja kolinje jer hladan zrak brzo hladi i vodu. 

Kada je ona od 58 do 60ºC proces je nešto duži i može trajati do 10 minuta. U slučaju da imamo uvjete vodu zagrijemo na 80 do 82ºC za prasad i 87 ili 88ºC za odrasle životinje, a proces traje 3 do maksimalno 5 minuta. Preporučuje se upotreba plivajućih termometara do 100ºC kako bi što preciznije izmjerili temperaturu. Kada je svinja prljava samo šurenje traje kraće, a voda se češće mijenja. Dlaka se mora lako skidati s kože.


Tagovi

Svinjokolj Klanje svinja Paljenje svinja Šurenje svinja Temperatura šurenja Vrijeme šurenja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]