Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna kuhinja
  • 20.01.2024. 07:30

Kako i od čega se kuha hladetina?

Može se pripremati od raznih sastojaka, a traje nekoliko dana. Pročitajte, a onda nam otkrijte i svoj recept

Foto: Depositphotos/kzenia
  • 706
  • 45
  • 0

Hladetina, sulc, pača, pihtije ili lučenje je jelo koje volite ili ne volite. Idealno je za zimske dane. Kada je jednom pripremite osigurali ste ukusan obrok za duže vrijeme.

Može se praviti od svinjskih nogica i ušiju, juneće ili goveđe glave, nogu, piletine, raznih vrsta ribe. U današnje vrijeme je popularna s mesom peradi, kunića, divljih životinja, ali i povrćem, gljivama, kukuruzom ili voćem.

Kada je gotovo kuhanje? 

Koriste se dijelovi koji imaju kosti, tetive i hrskavice, a izbjegava masno meso. Stave se u hladnu vodu i kuhaju dok se ne počne stvarati pjena koja se ukloni. Kada se pjena prestane stvarati dodaju se začini i povrće kao što su lovor, korijen peršina, pastrnjaka i/ili mrkve, zrna papra, češnji češnjaka, manje glavice crvenog luka, soli, kriškice limuna. Izbor začina i povrća ovisi od vašeg ukusa. Kuhanje se odvija na laganoj vatri, a dužina trajanja ovisi o izboru sastojaka.

Dijelovi životinja trebaju biti ako skuhani da se kosti same odvajaju, a tekućina ispari na pola. Kada je kuhanje završeno, maknite sa štednjaka i pustite da se sadržaj prohladi. Na površini se izdvaja masnoća koju uklanjamo.

Dekoriranje povrćem i jajima

Nakon toga se tekućina procijedi, a povrće nareže u dekorativne oblike. Možemo dekorirati i s narezanim tvrdo kuhanim jajima. Od životinjskih sastojaka se odvoje kosti, a zatim ih režemo. Sve se poreda u posudu, prelije tekućinom i ostavi hladiti.

Možete raspodijeliti u manje zdjelice i kalupiće, dovoljne za jedan obrok, onda na tanjuru ukrasiti listom peršina, crvenom mljevenom paprikom i sl. Čuvajte u hladnjaku, ali potrošite u idućih nekoliko dana. 

U narodu postoji izreka: "Koliko kuća, toliko i recepata za dobru hladetinu."

Kako zovete ovo zimsko jelo? Koji je vaš recept?

Pišite nam u komentarima ispod teksta.


Tagovi

Recept za hladetinu Hladetina Pihtija Sulc Pača Lučenje Kako kuhati


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]