Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvijeća
  • 11.04.2022. 15:30

Kada je pravo vrijeme za sadnju balkonskog cvijeća?

Važno je nastojati smanjiti šok koji biljka može doživjeti ako se temperatura u kojoj je bila znatno razlikuje od one u novoj okolini.

Foto: Depositphotos/sleepyhobbit@gmail.com
  • 2.334
  • 81
  • 0

"Čim se pojave prve zrake sunca svi bi nešto sadili i bili aktivni, ali treba paziti na vrijeme kada se biljka može iznijeti van", upozorio je proizvođač cvijeća Dražen Škledar. Kako je rekao ekipi Poljoprivredne televizije, na otvoreno ih preporučuje saditi tek kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva, što je druga polovica travnja i svibnja.

Tada, kaže, on i proizvođači počinju cvijeće prilagođavati vanjskim temperaturama tako što krenu otvarati bokove plastenika i prestaju grijati. Važno je nastojati smanjiti šok koji biljka može doživjeti ako se temperatura u kojoj je bila znatno razlikuje od one u novoj okolini.

Uz to veliku ulogu za uspješan rast imaju položaji na koje se sadi cvijeće. "Uvijek je bolje da biljka nije izložena direktno suncu. Da ima prirodnu polusjenu", savjetovao je ovaj proizvođač. Kako kaže, na južnu stranu ne preporučuje saditi surfiniju, petuniju niti pelargoniju.

Balkonsko cvijeće, naveo je, prije se radilo iz sjemena, a sada je to većinom iz presadnica. "Uzimamo poluproizvod od firmi koje imaju proizvodnju u toplijim krajevima", pojasnio je vlastitu proizvodnju rekavši da robu naručuju 90 dana prije isporuke. Nakon što im sadnice dođu onda ih sade u lončiće, a u njihovom se plasteniku nalaze još 90 dana prije nego što krenu u prodaju.

Otkrio je i kako se krenuo baviti ovom proizvodnjom. "Nakon Domovinskog rata u kojem sam bio ranjen i po završetku rehabilitacije, supruga i ja razgovarali smo o tome čime bi se mogli baviti. Krenuli smo s cvjećarnom, a onda došli na ideju da i mi probamo nešto svoje proizvesti", rekao je.

Krenuli su s krizantemama i biljem koje se kupuje za blagdan Svih svetih. A danas u njihovim plastenicima postoji velik izbor balkonskog cvijeća, ali i brojnog ukrasnog grmlja.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Dražen Škledar Proizovodnja cvijeća Sadnja Balkonsko cvijeće


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner