Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja biougljena
  • 16.09.2017. 09:00

Jednostavna proizvodnja biougljena kod kuće

Biougljen je drvena vrsta fosilnog goriva koje se koristi kao popravljač tla, a posebno je koristan u ekološkoj poljoprivredi. Pogledajte sve prednosti!

Foto: screenshot/youtube.com
  • 2.147
  • 80
  • 0

Biougljen je drvena vrsta fosilnog goriva koje se koristi kao popravljač tla. Najčešće se proizvodi od otpadne biološke mase te se, osim u poljoprivredne svrhe, može koristiti i kao izvor energije. Visoka primjenjivost ovog fosilnog goriva: od eko proizvodnje do skladištenja uz namirnice.

U sklopu konvergencije o permakulturi u Eko centru Latinovac, održana je radionica jednostavnog načina dobivanja ovog prirodnog gnojiva.

"Biougljen je sljednik jedne tehnike od južnoameričkih Indijanaca, to je "terra preta de India". Još i danas postoji pleme "Kuikuru" koje se bavi time na tradicionalan način, pa zapad pokušava na neki način emitirati tu terra pretu", rekao je voditelj radionice Mladen Mladenović iz Rijeke.

Biougljen možete napraviti i kod kuće

Na radionici je prezentirana jednostavna tehnika u peći s "retortom" - čeličnim cilindrom velikog volumena. U retortama se drveni ugljen proizvodi bez prisutnosti zraka, pri čemu se toplina mora dovesti iz drugog izvora, ali je učinkovitost pretvorbe znatno viša od proizvodnje u jamama ili ciglenim pećima. Na ovaj način može se dobiti i do 30 posto biougljena iz sirovine, uz znatno smanjenje ukupne emisije štetnih tvari.

"Peć nije napravljena da bude efikasna, nego jednostavna, tako da se biougljen može raditi u kućnim uvjetima. On se koristi primjerice u Stockholmu u urbanim uvjetima. Kada se sade stabla onda se biougljen zamiješa s kamenjem. Ta stabla gotovo da nemaju nikakvih gubitaka na drvoredima", pojašnjava Mladenović.

Postupak je jednostavan. Naravno potrebno je drvo, a za ovu vrstu bačvaste peći najpraktičnije su letvice širine do 10 centimetara. Mora se paziti da na njima nema bakrenih ostataka jer ovaj element zagrijavanjem oksidira i postaje toksičan.

"Stavit ćemo drva u retortu, retortu ćemo staviti u peć, druga drva ćemo posložiti okolo kao gorivo i to je to. Kad postupak završi unutra ćemo dobiti biougljen. Od 100 posto drveta dobijemo nekih 35 do 40 posto biougljena", ističe Mladenović.

Koristan i u ekološkoj poljoprivredi

Prirodna sirovina za proizvodnju drvenog ugljena je srednje do jako tvrdo drvo, poput bukve, breze i tvrdog javora. Piljevina, strugotine, koštice, orahove ljuske i stabljike kukuruza također se mogu koristiti u proizvodnji. Primjena biougljena je česta i u uzgoju stoke zbog smanjenja neugodnih mirisa, a može se dodavati i kompostu.

U Hrvatskoj, prema riječima našeg sugovornika, primjena biougljena nije česta, iako je iznimno koristan u ekološkoj poljoprivredi.

"Uglavnom su to sitne inicijative. Nema razmišljanja da se to na veliko koristi u poljoprivredi. Biougljen poboljšava mikrobakterije koje se nalaze u tlu koje zadržava veću količinu vode i mikro svijet u zemlji ima neku vrstu skloništa. Čak su Amerikanci radili eksperimente, ako ima biougljena u zemlji, do 40 posto se zna smanjiti količina umjetnog gnojiva", pojašnjava Mladenović.

Jedan od načina korištenja biougljena je skladištenje uz neke namirnice u podrumu ili hladnjaku, koje pomoću njega ostaju svježe dulji vremenski period.

Upija razne plinove

On upija raznorazne plinove. Recimo, za jabuke je poznato da ispuštaju plinove u vrijeme zriobe i tako biougljen to upija i plodovi će nešto duže trajati. Isto tako, ako je biougljen uz hranu u zamrzivaču, ona će trajati nešto duže, ističe Mladenović.

Kao što smo pročitali, biougljen se može koristiti kao gnojivo, a s obzirom na to da zadržava ugljični dioksid u tlu, prirodni je zaštitnik atmosfere.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Biougljen Radionica Eko centar Latinovac Poboljšivač tla Ekološka poljoprivreda Napravi sam Drvo


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]