Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dostojan oproštaj
  • 27.09.2015. 13:45

Jarcu podignuo spomenik

Mile Timić iz Sipića kod Kragujevca podigao je pravi spomenik jarcu Mikuli koji je dugo godina živio na njegovom i imanju kao miljenik vlasnika. Time je odao počast svim životinjama koje su nezaobilazne u životu svakog poljoprivrednika.

  • 246
  • 19
  • 0

Jarac Mikula jedini je primjerak svoje vrste kojemu je vlasnik posvetio grob, ali i spomenik na kojem se od njega oprostio dirljivim rečima. Miodrag- Mile Timić (67) poljoprivrednik iz sela Sipić kod Kragujevca napravio je svojevrsni memorijalni kompleks Mikuli u čast. S njim je kaže proveo najljepše trenutke na osamljenoj Brdnjak Dolovi.

"Oprosti Mikula što sam te bez glave sahranio. Ali i knez Lazar i veliki Karađorđe također su bez glave sahranjeni pa nisu zbog toga pali u zaborav", dio je epitafa koje je Mile posvetio svom velikom prijatelju aludirajući da je to učinio kako bi njegove rogove ugradio u spomenik.

Dostojan oproštaj i na latinskom

Na spomeniku je ugravirana i Mikulina slika. Fotografiju prati i tekst koji je jednim dijelom na latinskom jeziku. "Sada moj Mikula luta vječnim pašnjacims i llivadama nebeskim i iščekuje me da se ponovo družimo. A dotad ono što je život rastavio, zaborav neće". Miodrag je ispod ovih riječi ostavio ugraviran tekst Mikuli posmrtno, a sebi za života pa nasljednicima ostavlja poruku da bi volio da i sam počiva pored svog ljubimca.

"Životinje znaju uzvratiti pažnju i ljubav i to višestruko. A, čovjek je nezahvalno biće! Zbog toga sam Mikuli podigao spomenik. Cijeli život držim koze i jarce i svi su kod mene uginuli prirodnom smrću. Mikula je uživao na ovim pašnjacima i šumama, i gospodario ovim proplankom", priča Miodrag Timić i nije ga briga što će ljudi reći.

Hotel Mikulana za jarca

Kaže da je Mikula težio čitavih 120 kilograma, a rogovi su mu bili raspona 170 centimetara. Kad se zaleti na bagrem, dodaje, drvo se iz korijena zaljulja. Ali, na Miodraga nije htio nikad. Odazivao mu se i mazio s njim, slušao ga i dočekivao. Zbog toga mu je i napravio posebne odaje, pa je jarac spavao u posebnom objektu koji sada nosi naziv Hotel Mikulana. Na imanju do kojeg se može samo traktorom, nalazi se i oslikana koliba, bunar, uređeno dvorište.

Poginuo u borbi

Zaslužio je to Mikula, kaže Miodrag, i objašnjava kako je njegov junak izgubio život. "U borbi sa mojim ovnovima Šutilkom i Baculom bio je teško ozlijeđen. Šutilka ga udario sa strane i ozlijedio mu unutarnje organe", kaže Miodrag dok pored spomenika odaje poštocanje svom prijatelju koji je preminuo na Đurđevdan 2008. godine. Napravio bi mu, dodaje, spomenik i ranije, ali zbog velikih problema sa očima, tek je prošlog proljeća priveo kraju svoju životnu misiju.

Mikulu Velikog zamijenio Mikula Mali

Nekoliko godina poslije Mikuline smrti Miodrag je nabavio novog jarca koji se nalazi u njegovoj štali. Njegovo ime je Mikula Mali. Kaže da je dostojna zamjena svog prethodnika, ali samo je Mikula zaslužio spomenik. I Mali se, koji teži 140 kilograma, voli umiljavati gazdi. Kao dokaz velike naklonosti, s njim svaki dan dijeli kocke šećera.

Djedovima napravio skulpturu

Mile je u istom kompleksu sa neobičnim spomenikom odao počast i svojim djedovima koji su bili ratari u Šumadiji. Od dijelova starih poljoprivrednih strojeva napravio je skulpturu visoku desetak metara koja se vidi sa glavnog puta u Sipiću. U podnožju je i i ugravirana mramorna ploča na kojoj se unuk zahvaljuje vrijednim precima za sve ono što su stvorili teškim radom.


Tagovi

Jarac Mikula Hotel Mikulana Miodrag- Mile Timić Spomenik jarcu Životinje Oproštaj


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]