Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko gnojivo
  • 27.03.2016. 13:30

Iskoristite ljuske od jaja u svom vrtu

Ljuska jaja sadrži 90 posto kalcija. Umjesto da završe u smeću, iskoristite ih u vrtu ili kao dodatak hrani životinjama.

Foto: ThamKC/bigstockphoto.com
  • 32.634
  • 295
  • 0

Bilo da su u kolačima, bojana za ukras ili pak poslužena uz šunku i mladi luk, jaja su nezaobilazni dio uskrsnih blagdana. Prema nekim podacima, potražnja za njima veća je i do 40% od uobičajene tjedne kvote. No kuda sa ljuskama?

Ljuska jaja sadrži 90% kalcija i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala. Umjesto da završe u smeću, iskoristite ih. Kako bi bila spremna za korištenje, ljuske je potrebno dobro oprati i osušiti - a zatim izmrviti u sitnije komadiće ili samljeti, ovisno za što ćete ih koristiti.

Dodajte ljuske u kompost

Dodajte izmrvljene ljuske u kompost za vrt. Ljuske jaja se brzo razgrađuju, a kako su bogata kalcijem i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijem.

Jeste li znali da ljuske od jaja možete iskoristiti u svom vrtu?

Za suzbijanje puževa

Izmrvljene ljuske posipajte oko biljaka u vrtu kako bi spriječili pristup malih štetočina poput puževa golaća i gusjenica. Osim ljuski, kretanje im onemogućuje i pepeo.

Ljuske od jaja sa sjemenom

Prirodno gnojivo

Ljuske od jaja u kombinaciji s talogom od kave idealno su prirodno gnojivo za vaše sobne biljke. Ljuske se stave u vodu i ostave preko noći. Ujutro se toj vodi doda talog od kave u omjeru 1:4 te se time zalijevaju biljke. Preporučuje je izbjegavati ovaj postupak zimi jer voda može imati neugodan miris.

Priprema biljke za sadnice

U polovicu ljuske stavite zemlju za sadnju i sjeme neke biljke (primjerice cvijeće, rajčice). Stavite ih u kutiju te blizu izvora svjetlosti i topline. Kada biljka iznikne, sve zajedno posadite u vrt. Kako će se s vremenom ljuska razgrađivati, tako će biljci davati potrebne hranjive tvari.

Ljuske od jaja

Dodatak hrani za kokoši

Usitnjene ljuske od jaja dodajte kokošima u hranu. One će ih opskrbiti kalcijem budući da je on u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije: prenošenje masti preko krvotoka u žutanjak, grušanje krvi i stezanje mišića.

Hrana za ptice

Ljuske od jaja mogu poslužiti kao hrana za ptice, osobito u zimskim danima kada im je sužen izbor hrane. Ljuske se prvo trebaju sterilizirati (ispeći u pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva), potom zdrobiti i staviti pticama u kućicu ili bocu.

Ukoliko vaš ljubimac, osobito pas, ima česte proljeve, usitnite ljusku od jaja u prah te dodajte u hranu. Možete usitniti i veće količine te ih držati u hladnjaku i davati po potrebi.

Foto: ThamKC/bigstockphoto.com


Tagovi

Jaja Uskrs Ljuske od jaja Kalcij Kompost Protiv puževa Prirodno gnojivo Dodatak hrani


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]