Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Walkow
  • 01.02.2022. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Hobi pretvorili u posao - supružnici Komšić u garaži otvorili craft pivovaru Walkow

Iva i Ivan Komšić u Vukovaru su pokrenuli craft pivovaru Walkow. Trenutno proizvode jednu vrstu piva, a cilj im je povećati proizvodnju i otvoriti kušaonicu.

Foto: Facebook/Craft Pivovara Vukovar
  • 1.720
  • 99
  • 0

Iva Komšić jedna je od rijetkih žena koja se bavi proizvodnjom craft piva. Riječ je o Zagrepčanki koju je ljubav dovela u Vukovar. Kaže kako joj je bilo teško iz velegrada doći u tako malen grad, no ona i njezin suprug Ivan odlučili su ondje ostati i započeti vlastiti posao.

Otvorili su craft pivovaru koju su nazvali Walkow, što je staro ime za Vukovar. Posao su započeli kao i mnogi drugi poduzetnici u garaži koja je prije bila vulkanizerska radiona Ivanovog oca.

"Kada smo otvorili pivovaru shvatili smo da je to to", istaknula je Iva.

Ivan kaže da su nakon deset godina kuhanja piva iz hobija odlučili za veću proizvodnju. "Supruga je u to vrijeme bila nezaposlena, povukli smo poticaje - išli smo na sve ili ništa", tvrdi on.

Veći troškovi, ali pivo kvalitetnije

Pojasnio je da riječ o zanatskom pivu koje nije pasterizirano, konzervirano niti filtrirano. Dodao je da u njega stavljaju puno skuplje sastojke nego što ide u klasična piva. "Ide više vrsta slada, hmelja, skuplji kvasac", objasnio je dodavši da su troškovi veći, ali je pivo puno kvalitetnije.

Trenutačno rade s pola kapaciteta i proizvode jednu vrstu piva. "Počeli smo s blond ale vrstom piva, to je blaži oblik u samom craftu. Nije jako hmeljeno što može biti za šire mase", priča Ivan.

Naime, ovakva piva u Hrvatskoj iz godinu u godinu postaju sve popularnija i potražnja za njima raste. "Znaju ljudi da je puno kvalitetnije. Dolaze ciljano na festivale kako bi ga probali piti", dodaje Ivan.

Stoga ovi supružnici planiraju razvoj svoje pivovare, a otkrivaju plan im je otvoriti i kušaonicu. "Imamo spreman recept za pale ale vrstu, ali korona je i ne želimo si zarobiti skladište. Čekamo da se situacija stabilizira kako bi izbacili tu vrstu", zaključio je.

Kako izgleda njihova pivovara pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Craft Pivo Pivovara Vukovar Walkow Iva Komšić Ivan Komšić


Autor

Saša Uranjek

Više [+]

Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu na produkciji televizijskog programa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]