Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita kozmetika
  • 24.01.2014. 18:10

Gospina trava Lastova

Vanja Jurica s Lastova, uspješna otočna poduzetnica koja svijetom biznisa plovi programom Lastovo u boci

  • 955
  • 139
  • 0

Alkemičarka koja od jednostavnih elemenata iz prirode stvara vrhunske proizvode, rečenica je koja najbolje opisuje poduzetnicu Vanju Juricu s Lastova u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Vanja je bila jedna od sudionica seminara za žene poduzetnice koji je Hrvatska gospodarska komora organizirala prošli četvrtak u Zadru. Za nju je to značilo odlazak na spavanje u dva sata polje ponoći. Vanja je, osim što je uspješna poduzetnica i domaćica i majka troje djece koja je gledala u kasnim noćnim satima obaviti što više kućanskih poslova. Uz to vodi i konobu gdje je otočnim delicijama uživao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Vanja Jurica i Ivo Josipović

Kratak noćni odmor da bi krenula na trajekt za Split u 4.30 i zatim za Zadar. Već sam napor koji je trebala uložiti za prisustvovanje seminaru još jednom potvrđuje priču s kojim se poteškoćama susreću hrvatski otočni poduzetnici. Međutim to je naša domaća otočna priča. Otočani znaju da kroz tri dijela godine moraju maksimalno raditi kako bi u istom tempu spremno dočekali i odradili turističku sezonu. Tako i funkcionira naša junakinja koja s jednim okom gleda na buduću turističku sezonu, a drugim prema kopnu gdje gleda proširiti svoje tržište. Osobito se to odnosi na ljekovitu kremu Moja si - spoj maslinovog i cvijeta gospine trave te pčelinjeg voska.

"Turistička sezona je završila i misli su mi usmjerene na moj proizvod pod brandom Lastovo u boci, osobito ljekovitu kremu Moja si. Krećem u jednu ozbiljniju priču. Nije lako ništa s Lastova prodati i svaka edukacija je zahvalna. Upravo zato sam i došla u Zadar kako bih čula nešto novo i upoznala druge poduzetnice", kaže Vanja Jurica.

Krema Moja si

Vanja Jurica je u svijet biznisa ozbiljnije ušla prije četiri godine s programom Lastovo u boci. Počelo je s kaparama, motarom, nastavilo se s domaćim rakijama, marmeladom od dvadeset i šest vrsta voća, maslinovim uljem, a krema Moja si dolazi na kraju i na nju je posebno ponosna. Svoju ljekovitu snagu zadržava dvije godine i uspješno je koristi u njezi i regeneraciji kože, kod infekcija i upalnih procesa. Moja si je spoj prirodnih proizvoda poznatih po svojoj ljekovitosti već stoljećima, ženske upornosti i inventivnosti.

Pomoć prijateljske ruke

"U maslinovu ulje stavlja se cvijet gospine travu te se sve pusti da odstoji tri do četiri mjeseca. Dobije se gusta tekućina tamno crvene boje. To se zove kantarionovo ulje. Zapisi o njegovoj ljekovitosti postoje i iz vremena 600 godina prije Krista. Prije gotovo da nije bilo kuće koja ga nije imala. Ono je ljekovito, ali je meni bilo nepraktično, čovjek se iskapa, prolije se i slično. Onda sam došla na ideju da ga stisnem, da napravim kremu. Nju sam dobila dodavanjem pčelinjeg voska", otkriva Vanja dio svog recepta za proizvodu kreme za zdravlje i ljepotu.

Otočni proizvodi

Neke od njenih malih tajni proizvodnje jest da gospinu travu bere ljeti u podne, za vrijeme najveće žege. Zašto, to zna samo ona. Isto tako kao što zna omjere u kojim se miješaju jedina tri proizvoda kreme Moja si. Njihovim isprobavanjem i nastalo je samo ime proizvoda. Vanja je testirala razne kombinacije i jednom je u kasnu noćnu uru pogodila pravu stvar i zadovoljno zaključila "Moja si". Kupci koji su se kremom upoznali u Vanjinoj konobi odlično su reagirali. Potaknuta pozitivnim iskustvima s otoka, Vanja se odlučila krenuti sa svojim proizvodom na kopnu.

Nekada su pomorci na avanture morima odlazili s kopna na otoke. Vanja danas kreće obratnim putem u jednu novu žensku poduzetničku priču. Za očekivati je da će uspjeti. Ona spada u onaj red alkemičara Svijeta za koje je Paulo Coelho napisao da kada odluče nešto napraviti da se cijeli svijet uroti da to ostvare.


Povezana biljna vrsta

Kantarion

Kantarion

Sinonim: Kantarijon, gospina trava, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka | Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potječe od grčkih riječi hyper = iznad i exion = misao, što označuje njezinu osobitu... Više [+]

Tagovi

Gospina trava Vanja Jurica Poduzetništvo Lastovo u boci Turizam Sezona Moja si Vosak Maslinovo ulje Kantarion


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]