Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Golubovi visokoletači
  • 20.11.2017. 13:30

Golubovi Ivice Jakobovića prvaci Croatia tiplerskog saveza

Engleski tipler je kralj letača, a pročitajte i iskustva ovogodišnjeg šampiona u uzgoju i treniranju ovih golubova visokoletača!

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.209
  • 109
  • 0

Englezi se vole natjecati i kladiti. Mali troškovi držanja tiplera su otvorili vrata sportu radničke klase oko gradova Macclesfield i Sheffield u prvoj polovici 18 stoljeća i prva natjecanja ovih golubova visokoletača su održana već u drugoj polovici istog stoljeća. Prvi službeni svjetski rekord bio je 11 sati i 8 minuta, dakako zabilježen u jednom engleskom gradu. Tako je počelo. No, danas u Osijeku i okolici ima priličan broj ljubitelja ovih golubova da slobodno možemo reći da je tako nešto atraktivno i kod nas kao što je i u Engleskoj. Adrenalin, veselje, sreća, žalost izmjenjuje se i na našim natjecanjima.

Harry Shannon, Jack Boden, Gordon Hughes, Paul Bowden, George Pilot, Eric Anslow i kod nas su imena koja se spominju prilikom pogleda zakovanog za nebo. Radi se o imenima linija koje su nastale kod nekadašnjih poznatih svjetskih uzgajivača. Ovogodišnjeg ukupni pobjednik Croatia tiplerskog saveza iz Osijeka je Ivica Jakobović iz Tenje kraj Osijeka kojega smo posjetili na njegovu golubinjaku.

Ivica Jakobović i njegovi prvaci

"Za letače koristimo specijalnu hranu, industrijsku, plus neki dodaci koji su tajna svakog uzgajivača. Isto tako posebno hranu imamo za svaku kategoriju golubova, matično jato, natjecatelje, mlade, stare golubove i slično", priča Jakobović pokazujući nam svoje golubinjake.

Kralj letača je tipler

Tipler je kralj letača, ističe naš domaćin koji nam je ukratko ispričao o načinu treniranja mladih golubova.

"Moramo paziti kod prvog puštanja da od te želje za letenjem ne bi otišao jako visoko. I da se ne zna tada vratiti. Važno je da je već s krova upoznao okolicu ali iz zatvorenog prostora. Mora biti priviknut na dropere. Bijele golubove. Naime, to su golubovi koji uvijek se puštaju da jedu zajedno s tiplerima. A dobro se vide zbog bijele boje perja i u sumraku. I onda kada su tipleri u zraku a želite da se vrate pustite dropere na krov to je znak tipleru u zraku da je stigla hrana i oni se spuštaju tada u golubinjak. Nakon nekoliko krugova koje naprave mladi golubovi treba pustiti dropere koji su njemu znak da dobiva hranu i golub će se vratiti. Da bi kasnije kada bi letio dalje i više da se uvijek vraća kući. Kada jednom to savlada onda uvijek zna gdje mu je kuća", priča Ivica Jakobović pokazujući nam jednog od golubova iz natjecateljske ekipe.

Prije početka natjecanja se napravi raspored natjecatelja, sudaca i kontrolora. Kada je kod nekoga natjecanje uvijek se okupe golubari, i kako kaže Jakobović, "tada nas je puno dvorište"

"Po našem pravilniku ekipu čine najmanje tri golube, a najviše 20. Cilj je da slete u isto vrijeme i da u golubinjak uđu u zadano vrijeme. A važno je i da se uvijek vide na nebu. Naime, ne smiju više od 59 minuta biti nevidljivi u zraku. Lete na visinima do 500, 600 metara i vide se dobro."

Najbolji rezultati u starosti od dvije do četiri godine

Ivica Jakobović ima većinom liniju Jack Boden. Linija od poznatog svjetskog prvaka. S tim da je Ivica križao i sa svojim golubovima koji su se pokazali kvalitetni. Prvo matično jato je dobio na poklon od starijih uzgajivača. Inače u matičnom jatu najčešće su dok je plodnost u redu a to traje do nekih 10, pa i 15 godina starosti. Tako da imam onih i koji su kod Jakobovića nekih desetak godina.

Kraljevi letača - tipleri

"Najbolje rezultate bi trebali postizati u starosti od dvije do četiri godine ako ne stradaju od grabljivica. Kvalitetnije ostavljamo u matičnom jatu, a ostale poklanjamo", objašnjava. Jakobović mnogo poklanja preventivi pa redovito cijepi i preventivno dodaje vitamine i minerale svojim golubovima, kaže nam ovaj golubar, član ŠTK Mursa, a time i Croatia tiplerske udruge koji je savez športskih tiplerskih klubova Slavonije i Baranje, a to su ŠTK Mursa - Osijek, ŠTK Vinkovci, ŠTK Sokol - Vinkovci, ŠTK Vrbanja, ŠTK Vukovar, ŠTK Požega, ŠTK Našice te pojedinci iz Zagreba.

Foto: Damir Rukovanjski


Fotoprilog


Tagovi

Ivica Jakobović Tipleri Golub Osijek Croatia


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs