Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Mađo
  • 11.12.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Rešetari

Čuvari slavonske tradicije: Madžarevići drže konje i izrađuju slavonsku odjeću

Sami proizvodimo hranu pa su nam troškovi nešto manji, ali svejedno je repromaterijal preskup. No, ljubav prema konjima je velika, ispričao je Dražen Madžarević za Poljoprivrednu televiziju.

Foto: Facebook/Slavonske rukotvorine Mađo
  • 1.665
  • 83
  • 0

"Ima jedno osam, devet godina kada su prvi konji došli kod nas. Držimo lipicance, ponije i mađarski nonius", ispričao je za Poljoprivrednu televiziju Dražen Madžarević.

Naime, njegova obitelj u Rešetarima živi na pravom slavonskom imanju, a konji i slavonska odjeća koju izrađuju razlozi su zbog kojih ih se može nazvati pravim čuvarima tradicije.

Njihove se životinje može vidjeti na pokladnim jahanjima, ali i brojnim natjecanjima s kojih često odlaze nagrađeni. Dražen je i predsjednik udruge Konji bili konji vrani čije je sjedište u Novoj Gradiški.

Ovaj konjogojac kaže da je za opremanje ovih životinja potrebna i pozamašna svota novca, a tu je i hrana za njih. "Sami proizvodimo hranu pa su nam troškovi nešto manji, ali svejedno je repromaterijal preskup. No, ljubav prema konjima je velika“, komentirao je.

Etno uzorci traženi na modernim komadima odjeće

Njegova se obitelj bavi i izradom nošnji, ali i ukrašavanjem moderne odjeće tradicionalnim motivima. "Nabavili smo si slavonsku reklju još dok nije bila rasprostranjena po cijeloj Slavoniji. Kada smo sebi nabavili počeli su ju tražiti i prijatelji, kumovi... Tada sam rekla mužu da bi trebali otvoriti svoj obrt", prisjetila se Marija Madžarević početaka.

To su i učinili prije 10 godina, a sada u ponudi imaju širok asortiman od košulja, haljina do šešira. "Interes je velik. Puno ljudi je odselilo, ali im Hrvatska ostaje u srcu i upravo su oni ti koji naručuju slavonske detalje", ispričala je. Dodala je da su etno uzorci traženi i na torbicama, čizmicama, haljinama.

Ova je obitelj uspjela spojiti moderno i tradicionalno i pružila priliku mladima da se susretnu sa slavonskim običajima i vrijednostima. Marija i Dražen ulažu veliki trud u imanje i brigu o konjima, a tim putem idu i njihovi sinovi.

U prilogu pogledajte kako nastaju nošnje, ali i što sa sobom nosi uzgoj konja:


Tagovi

Dražen Madžarević Marija Madžarević Slavonska odjeća Konji Tradicija Obrt Mađo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]