Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Arteco Pavletić
  • 04.05.2019. 09:00
  • Primorsko-goranska, Punat, Krk

Braća Pavletić od vinove loze i masline izrađuju jedinstvena umjetnička djela!

Možemo to gledati i drugačije - koristimo otpadni poljoprivredni materijal i od njega stvaramo nove vrijednosti, kaže Zoran Pavletić koji s još četiri brata radi zaista iznimna djela, i to od vinove loze i masline!

Foto: arhiva Udruge Arteco Pavletić
  • 2.466
  • 722
  • 0

Zoran Pavletić, samouki umjetnik, slikar i kipar, osnivač i umjetnički voditelj udruge Arteco Pavletić podijelio je s nama priču o jedinstvenim umjetničkim djelima od vinove loze i masline koje s puno ljubavi izrađuju braća Pavletić.

“Zajedno s još četiri brata, Zdravkom, Zdenkom, Danijelom i Marinkom, osnovao sam udrugu Arteco s ciljem promicanja spoja ekologije i umjetnosti te uključivanja socijalno ugroženih osoba u rad udruge. Udruga Arteco Pavletić također nastoji pružiti potporu razvoju turizma u krajevima u kojima djeluje kroz postavljanje neobičnih skulptura kao turističke atrakcije”, podijelio je s nama Zoran Pavletić. “Skulpture radimo najviše od vinove loze. To je najspominjanije drvo u Bibliji i time želimo obuhvatiti i vjerske motive koje također često obrađujemo. Osim toga, loza je kultura od koje se stoljećima živi u nekim krajevima naše zemlje pa tako obuhvaćamo kulturnu baštinu kao motiv i materijal koji je baština već sam po sebi. Možemo to gledati i drugačije - koristimo otpadni poljoprivredni materijal i od njega stvaramo nove vrijednosti”, dodaje.

Loza i maslina zaslužne za prekrasna umjetnička djela

Braća Pavletić kao simbol Slavonije najčešće rade slavonske konje, a za more tovare od loze. Koriste i maslinovo drvo za manje predmete - sakralne, umjetničke i uporabne. Također je riječ o biblijskom drvetu te se i ovdje nadovezuju na vjersku tematiku.

Braća Pavletić rade jedinstvena umjetnička djela

“Udruga Arteco trenutno je registrirana u Puntu na otoku Krku. Članovi udruge smo nas petorica braće i dvije osobe s Krka od kojih je jedan Krčki Knez Mikula – osoba godine na Krku, a drugi je Marijan Orlić, gospodin koji nam najviše pomaže u prikupljanju maslinovog drveta. Lozu dobivamo najčešće i najviše iz vinarije Feravino dok nam je maslinu izuzetno teško nabaviti jer ju ljudi često lože za ogrjev”, objasnio je Zoran Pavletić.

Nekoliko zadnjih godina tijekom ljetnih mjeseci postavljali su parkove skulptura na Krku kako bi domaći i strani posjetitelji mogli uživati u ovom novom obliku umjetnosti na našim područjima. Posjećenost je bila prilično dobra te su odlučili nastaviti sa svojim planovima, a i širiti se.

Iznimna turistička atrakcija u malom mjestu Malinu u općini Oriovac

“U zadnjih godinu dana započeli smo s izgradnjom Tematskog parka u mjestu Malino, Općina Oriovac, Brodsko-posavska županija, koji će biti otvoren za posjetitelje svih uzrasta. Bit će tamo mnoštvo skulptura, održavat će se kreativne igraonice i radionice, a posjetitelji će moći koristiti i ugostiteljske sadržaje. Osim toga, lokalni OPG-ovi izlagat će svoje proizvode u kućicama te će ukupna ponuda time biti lijepo zaokružena”, navode iz udruge Arteco Pavletić.

Sam park zamišljen je kao izletište i mjesto koje će posjećivati organizirane autobusne ture na putu prema Slavoniji i Baranji. Smješten je uz samu željezničku prugu i nedaleko izlaza s autoceste što upućuje na izvrsnu prometnu povezanost te tu prednost svakako treba iskoristiti.

I Kozarčeva Tena našla je svoje mjesto među skulpturama

“Izrađujemo skulpture od vinove loze koje su jedinstvene u svijetu što je već do sada privuklo interes s raznih strana, od domaćih i stranih medija do raznih turističkih subjekata. Obrađujemo i teme iz vlastite obiteljske prošlosti. Naš pradjed je bio lugar kod Josipa Kozarca dok je pisao svoje poznato književno djelo Tena. Tena se u toj knjizi preziva Pavletić, Pavletića je u tom mjestu (Lipovljani) bilo u samo dvije-tri kuće pa, iako nemamo fizičkih dokaza o rodbinskoj vezi, Tenu obrađujemo kroz skulpture kao člana naše davne obitelji. U isto vrijeme iz iste obitelji potekao je budući hrvatski blaženik Ivan Bonifacije Pavletić koji je u Hrvatskoj malo poznat pa kroz svoje djelovanje širimo glas svetosti i o njemu”, ističe Zoran Pavletić, osnivač i umjetnički voditelj udruge Arteco Pavletić i poziva na razgled ovih jedinstvenih skulptura.

Možemo to gledati i drugačije - koristimo otpadni poljoprivredni materijal i od njega stvaramo nove vrijednosti, kaže Zoran Pavletić

Čak i poznato turističko odredište Eko centar Zlatna greda koje se nalazi u Parku prirode Kopački rit, nakon provedenog natječaja za nabavku ekoloških land art skulptura u sklopu Interreg projekta između Mađarske i Hrvatske bogatije je za dvije Arteco skulpture od vinove loze.

Zoran, Zdenko, Zdravko, Danijel i Marinko iza sebe imaju više godina nadahnuća u jedinstvenom stvaralaštvu, uspješne prezentacije i rad koji neprestano pobuđuje interes javnosti. U Malinu, u općini Oriovac, svaki se dan može razgledati tematski park u kojemu obrađuju svjetsku, staroslavensku i hrvatsku mitologiju. Rade zaista posebna djela, ne samo na nivou Hrvatske, već i daleko šire, a što sve imaju u planu za budućnost, ne žele otkrivati. Vesele nas nova iznenađenja!


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Zoran Pavletić Jedinstvena umjetnička djela Vinova loza Maslinovo drvo


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]