Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačvarija Golub
  • 02.07.2019. 07:30
  • Zagrebačka, Jastrebarsko

Bačve od hrvatskog hrasta lužnjaka i kitnjaka Milivoja Goluba daju i vinu autohtoni okus

Osim bačvarske radionice, prije 7 godina otvorili smo i Bačvarsku zbirku u kojoj su izloženi eksponati starog bačvarskog alata, naprava i proizvoda. Cilj nam je održati na životu manufakturnu tehnohogiju proizvodnje, posebno savijanja i tostiranja, proizvodnju koja daje jedinstvene rezultate i koja se, u današnje vrijeme, može nazvati i umjetnošću, smatra Milivoj Golub.

Foto: arhiva Milivoja Goluba
  • 2.279
  • 658
  • 0

Milivoj Golub iz Jastrebarskog, diplomirani inžinjer drvne industrije, majstor je svog zanata, čovjek koji je s velikom ljubavlju nastavio obiteljski posao. "Bačve proizvodimo od hrvatskoga hrasta lužnjaka i kitnjaka čime vina iz naših bačava dobivaju u potpunosti autohtoni okus. Kvalitetu dokazujemo nepropusnošću, postojanošću te dobivanjem medalja za vina odležala u našim bačvama“, kaže Milivoj i dodaje da osim posuđa za vino i rakiju proizvode i namještaj od drvenog posuđa (bačva-stol, sa dva tipa stolica, stalaže za butelje, lustere, stalke za čaše) čime opremaju interijere podruma, kušaonica i trgovina.

Ruke i dalje rade svoje, tehnologija je samo pomoć

A kako je sve počelo? Šezdesetih godina 20. stoljeća Mirko Golub čuo je da se traži bačvar u Jaski. Radeći i usavršavajući se kod najvećeg majstora u kraju te položivši majstorski ispit, otkupio je njegovu bačvarsku radionicu. U to vrijeme, na području Općine Jastrebarsko, postojalo je najmanje devet bačvarskih radiona s jednim do tri zaposlenika te jedna društvena bačvarija sa 30-ak radnika. Bačvarija Golub nastupala je na mnogim sajmovima i dobivala priznanja o kvaliteti proizvoda na izložbama zanatstva Krapine sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Mirkov sin Milivoj naslijedio je obiteljski posao, pomagati u radionici počinje već s 13 godina. "Otac je bio majstor starog kova, sve je radio isključivo na ruke što je jako zahtjevno. Dugo je trebalo da prihvati nove tehnologije“, prisjeća se Milivoj. Dakako, sve se i dalje bazira na tradiciji, ruke i dalje rade svoje, no tehnologija je pomoćni alat koji ubrzava i poboljšava proizvodnju. Danas se u bačvariji Golub kombiniraju tradicionalna znanja sa suvremenim znanstvenim spoznajama i tehnologijama u izradi kvalitetnoga drvenoga posuđa s ciljem dobijanja što prirodnijih i ukusnijih vina koja u njima odležavaju.

Ljubav prema bačvarskom obrtu Milivoj je naslijedio od oca Mirka 

"Bačvarski obrt izisikuje mnogo znanja primijenjene matematike i nacrtne geometrije, vještina i motivacije. Udio ručnoga rada u našoj proizvodnji je oko 50%. Bačve se poizvode na tradicijski način, savijanjem na vatri, opisuje vlasnik.

Bačvarska zbirka skriva eksponate starog bačvarskog alata, naprava i proizvoda

Otac Mirko opskrbljivao je vinogradarska područja Plešivice, Zagorje, okolicu Zagreba, dok danas njihove bačve traže i u Americi, Italiji, Crnoj Gori i Hercegovini. "Surađujemo s vinarijom Purgatory Cellars iz Savezne Države Colorado (SAD) za koju proizvodimo i obnavljamo bačve i vinifikatore te namještaj od drvenog posuđa. Proizvodimo nove i servisiramo bačve za Slovenske vinare kao i najviše i najvažnije, za domaće tržište. Osim bačvarske radionice, prije 7 godina otvorili smo i Bačvarsku zbirku u kojoj su izloženi eksponati starog bačvarskog alata, naprava i proizvoda. Cilj nam je održati na životu manufakturnu tehnohogiju proizvodnje, posebno savijanja i tostiranja, proizvodnju koja daje jedinstvene rezultate i koja se, u današnje vrijeme, može nazvati i umjetnošću“, smatra Milivoj.

Zbirka je od Ministarstva kulture 2014. godine dobila status kulturnoga dobra Republike Hrvatske. Godinu prije, Hrvatska obrtnička komora bačvarskoj je radionici dodijelila status Obrt s tradicijom.

Drveno se posuđe izrađuje iz više godina prirodno sušenoga drva hrasta lužnjaka i kitnjaka visoke kakvoće, što uz kvalitetnu izradbu konačnom proizvodu jamči postojanost, trajnost i vrhunsku kvalitetu vina i/ ili rakije, a zbog jedinstvenog svojstva drva - mikrooksidacije - koja postupno i nezamjenjivo povećava kakvoću vina ili rakije koja odležava u drvenoj posudi.

U radionici se od 2001. godine izrađuju i barrique-bačve koje vinu daju osebujnu profinjenost, eleganciju i punoću dimljenih tonova hrastovine, okus karamela i miris vanilije. Spoznaje o najnovijim trendovima u bačvarstvu stjecali su tijekom studijskih posjeta francuskim (Seguine Moreau i Nadalie) i mađarskim (Trust) tvornicama bačava. Cijepanu hrastovu dužicu za proizvodnju barrique bačvi kupuju od Šiške iz Štitara (proizvode i drvene avione za Italiju, vl. Mijo Čošković), a koji dužicu izvoze u Francusku, Italiju i drugdje.

Na žalost, mladi ne pokazuju zanimanje

Ne oskudijevaju poslom, ali problem je što mladi nemaju interesa, a smjer bačvara u drvnim školama ukinut je prije nekoliko godina. "Trenutno smo trojica zaposlenika, s ciljem i željom naći mlade ljude koji bi htjeli izučiti ovaj zanat koji sve više postaje deficitaran. Naime, od Cavtata do Daruvara i Oroslavlja, osim Istre, nema bačvarskih radionica“, ističe. Bačvarstvo je zahtjevan zanat koji ima preko dvadeset operacija, a ne postoji sistem (osim industrijalizacije proizvodnje, čime se gubi na kakvoći) kojim se dani procesi mogu ubrzati. Za kompletnu strojno-ručnu izradu jedne bačve volumena 225 l, a kada se radi istovremeno nekoliko istih, potrebno je prosječno 11 sati rada.

Vrhunske bačve obitelji Golub 

Nema puno niti vinara koji znaju prepoznati pravu bačvu i koji razumiju sve zakonitosti pa se često vode poznatim brendovima i posežu za rabljenim proizvodima zvučnijih imena. Francuska ima izuzetno dugu tradiciju u bačvarstvu, ali moramo biti svjesni da Francuzi rade proizvod vrhunske kvalitete prvenstveno za svoje proizvođače vina, dok bačve koje su u fazi tostiranja manje kvalitete, isporučuju na njima manje važna tržišta i malim kupcima. "Cilj naše bačvarije je da kvaliteta bude vrhunska i uvijek ista“, napominje Milivoj Golub.

Vinski kritičari su kvalitetu njihovih bačvi izjednačili s onom francuskih proizvođača

"Vinski kritičari su kvalitetu naših bačvi izjednačili s onom francuskih proizvođača. Tako je jednom prilikom održana degustacija naslijepo iz novih hrastovih bačvica prilikom koje je stavljen na test okus istoga vina koje je dozrijevalo jednako dugo u našim novim bačvicama od hrvatske hrastovine te u jednako paljenim bačvicama nadaleko znane francuste bačvarije. Najelegantnijim vinom pokazalo se baš ono koje je dozrijevalo u našoj bačvici. Time je dokazano da Slavonija ima odlično drvo za bačve te da ne moramo posezati za daleko skupljima iz inozemstva“, kao zanimljivost navodi M. Golub.

Tehnološki su na visokoj razini manufakturne proizvodnje s djelomičnim uključivanjem industrijske tehnologije, a rade i na poboljšanju uvjeta rada (klimatizacija prostora). "Naši su budući ciljevi zadržavanje kvalitete, povećavanje učinkovitosti proizvodnje i najvažnije, prijenos znanja i vještina na zainteresirane mlade snage“, za kraj navodi vlasnik tradicijskog obrta Golub.


Fotoprilog


Tagovi

Milivoj Golub Bačvarstvo Bačve Hrast Bačvarska zbirka Obrt s tradicijom


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]