Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ante Teskera
  • 26.02.2017. 18:00

Ante radi lule i nakit od fosiliziranog hrasta

Zagrebački akademski slikar i grafičar Ante Teskera stvara lule i nakit od fosiliziranog hrasta, dugovjeke riječne okamine koju obrađuje u svom ateljeu podno Medvednice. Specifičan materijal nabavlja od šljunčara!

  • 2.794
  • 345
  • 0

"Materiju svatko pred sobom vidi, sadržaj nalazi samo onaj tko mu ima nešto za dodati, a oblik je tajna za većinu", rekao je to davno o umjetnosti veliki njemački pjesnik, romanopisac i esejist Johan Wolfgang Goethe. Upravo sve tri stavke u svojem radu objedinjuje zagrebački umjetnik Ante Teskera (44), pod čijim prstima nastaju sofisticirani komadi drvenih lula, nakita, pepeljara, stalaka za lule.

Umjetnine od fosiliziranog hrastovog drveta

Fosilizirano hrastovo drvo koje ponajprije riječna voda vremenom ispire (tanine), pretvara se u svojevrsnu okaminu od čega obradom nastaju umjetnine tog akademskog slikara i grafičara.

Stvara on u svom domu, okružen prirodom u Gornjoj Dubravi, Parku prirode Medvednica. Pribjegao je kaže izradi umjetnina ponajprije lula, a potom i nakita (izrađuje ga u serijama) jer je želio (iz)naći jeftiniji i prihvatljivi(ji) materijal koji će pritom izgledati lijepo i biti kvalitetan. Fosilizirani hrast pokazao se upravo takvim.

Radiona

Riječne okamine prodaju šljunčari

Takve dugovjeke riječne okamine doznajemo kupuje od ljudi koji se bave "vađenjem šljunka iz rijeka tzv. šljunčara". Ima ga raznih kvaliteta, a u susjednoj BiH postoje profesionalci koji se ciljano bave prodajom takvog drveta. Kvalitetni komadi obrađuju se u umjetničkom ateljeu Zagrepčanina, odnosno radioni u sklopu kuće i to odgovarajućim alatom od ručnog dlijeta, električne tračne pile, brusilice, čekića i drugih alatki.

Lule, ogrlice, narukvice, prsteni, pepeljare

Pomažu one da zažive Antine lule, ali i narukvice, ogrlice, prsteni, naušnice, pepeljare. Naš sugovornik ističe kako mu zapravo "komad fosiliziranog hrasta određuje što će napraviti" odnosno kako će to izgledati. Posebice, jer drvo valja dobro obraditi zbog nedostataka poput pukotina, gljivica i sl.

Važna kvalitetna obrada drveta zbog mikropukotina

Drvena lula mora biti pravovaljano i kvalitetno obrađena kako bi bila funkcionalna, što znači da ne smije imati mikropukotine koje ju mogu učiniti uporabno bezvrijednom. Alatima Ante oblikuje drvo koje mu upotrebom pile kaže "ugrubo daje formu", a brušenjem i drugim radovima uključujući i one fine, umjetnine nastaju postepeno.

Drveni komadi u kombinaciji s metalom, kamenom, staklom

Drveni komadi potonjih mogu se kombinirati i sa metalom, staklom, kamenom uz pravovaljanu obradu. Za jednu lulu po prilici mu treba i dvadesetak sati, ali sve ovisi o obradi materijala, formi i dr. Dosada ih je Ante načinio više desetaka, a lulama se bavi već četiri godine. Za dobru izradu lula ima dosta i matematičkih izračuna počevši od vrata lule tzv. usnika, koji mora biti udoban i "mekan" među ustima, odnosno valja u sve ukalkulirati debljinu žarnice i drugih stavki za konzumaciju duhana.

Izrada lula

Sedamdesetak pravila pušenja lule

O tome kako se puši lula, umjetnik kaže kako pravila kazuju da postoji sedamdesetak takvih akcija i položaja. On nije pušač, ali se uvelike educirao kada se odlučio za stvaranje umjetničkih tabacco lula. Jedna u prosjeku košta oko stotinu eura, a mogu se pronaći u trgovini duhanskim proizvodima u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici.

Prstenje od 100 kuna na više

Kada je o nakitu riječ, prstenje prodaje od 100 kuna naviše, kao i narukvice dok su ogrlice od 200. Cijene svojih umjetnina kaže Ante nije mijenjao već tri godine. U stvaralaštvu umjetnina našem sugovorniku društvo nerijetko pravi i vjerni pas Cvita, a pogled na mladi voćnjak oplemenjen jabukama, kruškama, marelicama, trešnjama, ali i jostom, ogrozdom, ribizlama, šljivama i ljekovitim biljem dodatno je nadahnuće. Baš kakva je i ljubav njegove supruge Ivane koja mu je životna podrška.


Fotoprilog


Tagovi

Ante Teskera Umjetnik Okamine Fosilizirani Hrast Ogrlice Nakit Lule Izrada Obrada Medvednica


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.