Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj
  • 08.05.2014. 10:15

Kako uzgojiti avokado iz koštice?

Vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje. Osim što je ukusno i zdravo, mnogi ga koriste umjesto maslinova

Foto: freedigitalphotos.com
  • 284.014
  • 5.680
  • 1

Avokado, voće koje stručnjaci drže za jedno od najnutritivnijih u prirodi, svoje korijene vuče iz Južne i Središnje Amerike. Naziv mu potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 sorti avokada, koji se svrstavaju u tri kategorije - meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku, a najpoznatije su: bacon, fuerte, gwen, hass, pinkerton, reed, zutano.

Uzgoj avokada

Uzgojiti drvo avokada iz koštice ploda poprilično je lako, a evo i cijelog postupka. Najprije je potrebno ukloniti i oprezno očistiti košticu od preostalog voća. Kako ne biste oštetili smeđu kožicu koja je prekriva, pomoći će vam ako košticu potopite na nekoliko minuta u vodu prije negoli s nje ostružete ostatke avokada.

Koštica avokada probušena trima čačkalicama

Odredite koji je dio gornji, a koji donji kraj koštice, iz kojega će se razvijati korjenčići. Gornji je dio malo šiljastiji od donjeg. Probušite košticu trima čačkalicama, na jednakoj udaljenosti jedne od druge, i to pod blagim kutom prema dolje, tako da čačkalice mogu služiti kao držači koštice dok je njezina donja polovica u vodi. Postavite košticu avokada u čašu vode tako da je napola zaronjena u vodu. Smjestite buduće drvce avokada na osunčanu prozorsku dasku. Najbolja je prozirna čaša jer ćete tako lakše moći provjeriti raste li korijen i treba li promijeniti vodu. Vodu je najbolje mijenjati svakih pet do sedam dana, kako biste prevenirali razmnožavanje bakterija i gljivica.

Nakon toga pričekajte prvi izdanak, do klijanja može proći od dva do četiri tjedna, ali često prođe i osam tjedana. Kod klijanja će se:

  • vrh koštice osušiti i napuknuti, a vanjska smeđa opna će se oljuštiti
  • pukotina će se produbiti do dna koštice, iz koje će se pojaviti korjenčići
  • korjenčići će biti sve duži, a počet će se i granati te će se na vrhu pojaviti izdanak

Avokado voli sunce - što ga ima više to bolje

Ne dopustite da korijen ostane bez vode jer bi biljka uvenula. Kad drvce izraste do visine od oko 15 cm, skratite ga na pola. To će potaknuti novi izrast. Nakon što ponovno naraste na oko 15 cm, posadite ga u bogat humus u manju posudu, ostavljajući gornju polovicu koštice iznad zemlje. Postavite ju na osunčanu prozorsku dasku. Avokado voli sunce, što ga je više to bolje.

Za grmolik rast bitno je zakidanje

Zalijevajte ga i gledajte kako raste, a osim učestalog zalijevanja povremeno ga potopite skupa s posudom u vodu. Supstrat bi uvijek trebao biti vlažan, ali ne natopljen. Ako mu lišće počne žutjeti, znači da ste ga previše zalijevali, pa ga ostavite nekoliko dana bez zalijevanja. Otkinite vrhove kako biste potaknuli grmolik rast kada biljka naraste oko 30 cm. Kada biljka naraste za još oko 15 cm, ponovno otkinite zadnja dva para listića na vrhu i tako još nekoliko puta.

Avokado ne voli osamu

Prije no što temperature padnu ispod ništice avokado je potrebno unijeti u zatvoreni prostor. Ponekad avokado rodi kroz tri do četiri godine, a nekad mu treba i puno duže. Za poticanje što bržeg uroda pomaže ako se posadi nekoliko avokada, kako bi se mogli međusobno oprašiti. Dakle, nemojte da vaš avokado tuguje u osami, bitno mu je pronaći društvo.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Avokado Uzgoj iz koštice Voće Voćarstvo Sunce Čačkalica


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.