Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2014
  • 16.03.2014. 14:10

Potvrđena kvaliteta ulja hrvatskih maslinara

Ulje treba skladištiti na temperaturama od 12 do maksimalno 20 °C. Ono treba biti u zatvorenim inox bačvama sa što manje kontakta sa zrakom. U takvim uvjetima kvalitetno ulje će zadržati svoju kvalitetu godinu i pol dana.

  • 346
  • 39
  • 0

Maslinovo ulje Agroporodukt d.o.o. iz Pule proglašeno je šampionskim uljem na ovogodišnjoj Međunarodnoj manifestaciji uljara i maslinara Noćnjak 2014. U šampione Noćnjaka 2014. upisali su se tvrtka Alveus iz Rijeke u kategoriji otvorena ekstra djevičanska maslinova ulja, O.K. Amor, Ojdana i Mladen Krnić iz Prgometa u kategoriji izgled pakovine maslinovog ulja. Organizator Noćnjaka je Zadružni savez Dalmacije, gradovi domaćini bili su Zadar i Benkovac, a ove godine visoki pokrovitelj bio je predsjednik RH Ivo Josipović.

Najbolji maslinari i uljari

Tvrtka Agroprodukt zapošljava 25 ljudi, ima 12.000 posađenih maslina na rodu, a šampionsko ulje nastaloj kombinacijom sorti buže, bjelice pendolino. Kvaliteta njihovog ulja već je poznata našim susjedima sa sjevera Italije koji dolaze u Istru kupovati njihovo ulje.

Tajna kvalitete Agroprodukta

"Da se dobije kvalitetno ulje treba puno posla - od zaštite i čuvanja masline, brze prerade ploda. Posebnu pažnju treba posvetiti čuvanju ulja nakon prerade. Ono se treba pretakati da ne stoji dugo u talogu. Mi smo ove godine imali jako dobar rod jer smo našli način kako da se riješimo svrdlaša. Postoje preparati kojima se on može suzbijati još u vrijeme cvatnje, prije nego što počne napadati, ali i za vrijeme napada. Može se sa sumporom i nekim insekticidima", rekao je Edi Družetić iz pulskog Agroprodukta. Na ovogodišnji Noćnjak pristiglo je 303 uzoraka iz Hrvtaske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne gore i Albanije.

Degustiranje u Uljari Nadin

"Ulja su savršena. Preko 85 posto pristiglih uzoraka je ekstra djevičanske kvalitete. Naši maslinari su napravili odličan posao u maslinarski zahtjevnoj godini. U proljeće je bila suša, u periodu berbe kiša, a u međuvremenu napadi štetnika, posebno svrdlaša. To je utjecalo na kvalitetu nekih uzoraka. Uslijed napada štetnica došlo je do oštećenja kožice ploda. Rezultat toga su povećan razina masnih kiselina. Također u okusu se osjetio jedan segment početka kvarenja", rekla je voditeljica stručne komisije za ocjenjivanje uzoraka Sandra Petričević te dala savjet kako očuvati kvalitetu ulja.

Kako očuvati kvalitetu ulja?

Ulje treba skladištiti na temperaturama od 12 do maksimalno 20 stupnjeva Celzijevih. Ono treba biti u zatvorenim inox bačvama sa što manje kontakta sa zrakom. U takvim uvjetima kvalitetno ulje će zadržati svoju kvalitetu godinu i pol dana.

ž
Upravitelj PZ Maslina i vino, Rade Bobanović

Tri dana Noćnjaka obilježila su brojna predavanja stručnjaka te studijsko putovanje Ravnim kotarima na imanje Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polače, Kaštel Benković u Benkovcu i Uljaru Nadin u Nadinu vlasnika Željka Vrsaljka.

Da se dobije kvalitetno ulje, treba puno posla - od zaštite i čuvanja masline, brze prerade ploda. "Mi smo ove godine imali jako dobar rod jer smo našli način kako da se riješimo svrdlaša. Postoje preparati kojima se on može suzbijati još u vrijeme cvatnje, prije nego što počne napadati, ali i za vrijeme napada. Može se sa sumporom i nekim insekticidima", rekao je Edi Družetić iz pulskog Agroprodukta, i odnio pobjedu.


Tagovi

Noćnjak Ivo Josipović Kvaliteta ulja Uljara Nadin Alveus Mladen Krnić Agroprodukt Edi Družetić Inox bačve Željka Vrsaljka Sandra Petričević Prerada masline Maslinovo ulje O.K. Amor


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić