Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marko Pipunić
  • 25.02.2016. 17:30

Uljara bez proizvođača kao suncokret bez sunca

Prema Pipunićevu mišljenju, pšenica gubi utakmicu s proteinima pa je potrebno napraviti zaokret te iskoristiti struku i znanje. Tvornica ulja Čepin ugovorit će gotovo 20 tisuća hektara suncokreta direktno sa svojim kooperantima i proizvođačima.

Foto: bigstockphoto.com
  • 1.749
  • 218
  • 0

Pšenica gubi utakmicu u odnosu na druge industrijske kulture pa joj Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe ne predviđa blistavu budućnost. Treba, kaže on, razmišljati o trendovima, smanjenu potrošnje ugljikohidrata i povećanju proteina.

"Proteini rastu, ugljikohidrati padaju, a pšenica je čisti ugljikohidrat iako je napravila najveću evoluciju u ljudskoj povijesti. No, ona sada gubi utakmicu s proteinima i mislim da ćemo se svi morati okrenuti njihovoj proizvodnji", podijelio je svoja razmišljanja Pipunić s okupljenim proizvođačima suncokreta na predsjetvenom skupu "Znanjem i iskustvom do vrhunskih rezultata proizvodnje suncokreta".

Vlasnik i osnivač Žito grupe Marko Pipunić s proizvođačima suncokreta.

Kako bi se takav zaokret napravio, kaže, treba iskoristiti struku i znanje.

Potencijal u suncokretu, repi i repici

"Mislim da je potencijal u suncokretu, repi i repici. Primjerice, agronomi koji su prošle godine koristili iskustva svojih kolega iz Italije i Austrije, uspjeli su postići digestiju na određenoj tabli i prinos od 70 tona, a godina nije bila baš neka. Shvatili smo kako to netko zna bolje od nas, otišli smo, kupili znanje, potrošili puno vremena, truda i novca, i sada smo sve to spremni podijeliti. Sve što smo naučili, podijelit ćemo kako bismo pronašli zajednički interes", objasnio je on.

Marko Pipunić

Posrnulu Uljaru kupio je prije nekoliko godina, kada je bila pred stečajem i gašenjem, a ovoga svibnja u njoj će se, najavio je, završiti investicijski ciklus uz pomoć kojega će biti u mogućnosti preraditi svu količinu suncokreta koja se proizvede u regiji.

Predsjetveni skup: Treba razmišljati o trendovima, smanjenju potrošnje ugljikohidrata i povećanju proteina.

Kako dobiti veći output?

"Ne podižem nam vrijednost, ali svi znamo kako bi Hrvatska ostala bez uljare da nije ove u Čepinu. Suncokret bi i dalje proizvodili, ali bi ga vjerojatno puno teže mogli prodati. Stoga želimo podijeliti iskustvo kako možemo zajedno više zaraditi na istoj površini, jednako uloženim vremenom i inputima, a dobiti veći output", govorio je proizvođačima naglasivši kako moraju biti bolji od konkurencije.

Stoga mu nije jasno, dodao je, iako se ne ljuti, kako netko može natovariti kamion suncokreta i odvesti ga u Šid ili Mađarsku, a da se prethodno nije raspitao kod kuće oko uvjeta i cijene otkupa.

Uljara će prerađivati 120 tisuća tona suncokreta

"Uljara bez vas nema smisla, kao ni vaš suncokret bez uljare. Znači osuđeni smo jedni na druge", poručio im je prvi čovjek Žito grupe naglasivši kako se lokalpatriotizam ne priča nego živi, a oni su to pokazali kupovinom i ulaganjem u Uljaru koja će biti u mogućnosti preraditi 120 tisuća tona suncokreta već ove godine. Šećerana bi trebala dobiti prečistač vrijedan barem 100 milijuna kuna, a zagrizli su i u najveću privatnu investiciju u Hrvatskoj od 70 milijuna eura za proizvodnju pršuta i razvoj svinjogojstva.

Znanjem i iskustvom do vrhunskih rezultata proizvodnje suncokreta.

"Bili bi sretni da iskažete patriotizam i pronađemo način suradnje kako bismo svi profitirali, da imamo smisla ovdje ostati živjeti", zaključio je Pipunić. Prema procjenama čepinskih uljara ove bi se godine pod uljanom repicom trebalo naći blizu 30 tisuća hektara, a i najave za suncokret su jako dobre. Tvornica ulja Čepin ugovorit će gotovo 20 tisuća hektara direktno sa svojim kooperantima i proizvođačima.

Stvaramo sigurnu sirovinsku bazu

"Procjene su kako će pod suncokretom ove godine biti minimalno 40 do 45 tisuća hektara. Ineteres proizvođača je značajan. Prošla godina je bila dobra i po prinosima i po cijenama. Pokušavamo biti što konkurentniji u smislu repromateriijala, troškova silosa, prijema. Jednostavno, pokušavamo stvoriti što sigurniju sirovinsku bazu kako bismo ostvarili cilj, a to je 90 tisuća tona suncokreta kojega bismo preradili ove godine", kaže Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin.

Napominje kako nikada nisu najavljivali da će otkupiti sav suncokret, ali su zainteresirani. "Dosta je velika konkurencija. Puno je velikih uljara u okruženju, u krugu 100 kilometara koje također ciljaju na hrvatski suncokret tako da je nemoguće otkupiti sav rod. Bit ćemo otvoreni za sve one koji ga žele ponuditi", zaključio je prvi čovjek čepinske Uljare.

Foto: bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Suncokret Žito grupa Marko Pipunić Predsjetveni skup Otkup Hektar Input Output Pršut Svinjogojstvo Investicija Tvornica ulja Čepin Josip Bičvić


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]