Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 25.05.2016. 07:30

Odgođena sjetva kukuruza, soje i suncokreta

Na OPG-u Kurkutović iz Donje Vrbe zadovoljni su stanjem ozimih kultura, s obzirom na padaline koje nas prate od zimskih mjeseci, pa sve do sada.

Foto: Ivan Tolić
  • 4.080
  • 400
  • 0

OPG Kurkutović iz Donje Vrbe sije pet ratarskih kultura: kukuruz, pšenicu, uljanu repicu, soju i suncokret na oko 190 hektara površine. Sa stanjem ozimih kultura su zadovoljni, unatoč iznadprosječnim padalinama.

Kažu da nema većih šteta i bolesti, no prekomjerna kiša je ipak naštetila manjem dijelu usjeva.

Luka Kurkutović iz Donje Vrbe, kaže kako je stanje ozimih kultura zadovoljavajuće, s obzirom na količinu padalina koje nas prate od 2. mjeseca, pa sve do sada. Uljana repica je procvala i za 15-ak dana kreće u fazu zriobe.

"Pšenica je u klasanju, za sada kod nas nema ozbiljnijih bolesti, osim tamo gdje je voda već uništila kulture", ističe Luka te nastavlja: "Pogodio nas je mraz, ali nije nanio nikakvu štetu, kukuruz još nije iznikao, a soju i suncokret još nismo ni posijali".

Za sjetvu čekaju više temperature

Odgođena sjetva kukuruza, soje i suncokreta najveći im je problem. Čekaju više temperature. Svjesni su da su optimalni rokovi prošli, no nadaju se dobroj godini i prinosima. Uskoro kreću u zaštitu pšenice od bolesti. U usjeve uljane repice se više ne ulazi.

"Zaštita mora biti preventivna prije svega, mora se obavljati dok je usjev još zdrav. Zaštita od štetnika na pšenici još zasada nije bilo. Bila je jedna zaštita, a druga zaštita će biti sredinom idućeg tjedna. Osim toga, obavit ćemo i zadnju prihranu KAN-om", kaže Luka.

Uporaba stajnjaka u pripremi tla

Predsjetvena gnojidba je obavljena, a ovih dana slijedi sama sjetva. Luka ističe kako imaju višestruke koristi od uporabe stajnjaka kod predsjetvene pripreme. Značajno im smanjuje troškove te podiže kvalitetu tla. "Imamo veliku cisternu od 25 kubika koja može razbacivati 18 metara. Troškovi su i do 20-25% manji", pričaju.

Imamo veliku cisternu od 25 kubika koja može razbacivati stajnjak na udaljenosti od 18 metara. Troškovi su i do 20-25% manji.

Kakva su nadanja u vezi cijene pšenice, Luka ističe: "Cijena je 93-95 lipa za pšenicu, plus PDV, a to je niska cijena. Nema tendenciju rasta, i ne očekuje se veća cijena".

Ulaganja su im otprilike 3.500 kuna po hektaru, a u optimalnoj godini mogu ostvariti 2.500 kuna po hektaru, plus poticaj. Očekuju prinos pšenice oko 6 tona po hektaru u prosjeku, a uljane repice od 3,5 tone.

Unatoč većoj količini kiše te odgođenoj sjetvi, nadaju se dobroj godini i dobrim prinosima.

Foto: Ivan Tolić


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

OPG Kurkutović Kukuruz Pšenica Ozime kulture Kiša Mraz Sjetva


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/