Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TomTato
  • 29.09.2013. 08:20

TomTato - biljka koja daje i krumpir i rajčicu

TomTato je biljka nastala križanjem popularnih biljaka koje se nalaze u gotovo svakom vrtu, rajčice i krumpira

Foto: www.ipswichstar.co.uk
  • 5.775
  • 432
  • 0

TomTato je biljka nastala križanjem popularnih biljaka koje se nalaze u gotovo svakom vrtu, rajčice i krumpira. Nitko nije mogao ni zamisliti kako će savršeno i skladno izrasti, krumpir, tamo gdje mu je i mjesto - pod zemljom, a na stabljikama i do 500 sočnih plodova cherry rajčice. Kako je objavio britanski Guardian, biljka koja rađa rajčicom, a gomolj joj je krumpir uzgojena je i puštena u prodaju u Velikoj Britaniji. Ovu biljku simboličnog imena, kompanija Thompson & Morgan prodaje za 14,99 funta, što je oko 135 kuna.

"Ovo je 100 posto prirodno, nije genetski modificirano. Biljka je prirodna i sigurna, svaka je cijepljena rukom što je delikatan posao", rekao je znanstvenik Michael Perry.

U Velikoj Britaniji već su uspijevali nakalemiti rajčicu na krumpir, ali Thompson & Morgan kažu kako je ovo prva komercijalno uspješna izvedba. "Već nekoliko godina pokušavamo uzgojiti TomTato, a konačni rezultat znatno je bolji nego što sam se nadao: stabljika je puna ploda čiji okus rajčicu kupljenu u trgovini čini nejestivom, a uz to dobijete i dobar krumpir za poslije u sezoni", rekao je direktor tvrtke Paul Hansord, za britanski Guardian.

"Bilo je veoma teško uzgojiti TomTato jer korijen rajčice i korijen krumpira moraju biti jednake debljine da bi kalemljenje uspjelo, riječ je o operaciji za koju je potrebna velika stručnost. Bilo je sličnih proizvoda, ali kad biste ih dobro pregledali, ustanovili biste kako je riječ o rajčici zasađenoj u posudu u kojoj je zasađen i krumpir. Naša je biljka jedna biljka i nema krumpirova lišća", dodao je.

Može se uzgajati i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, važno je samo da budu u velikoj posudi ili u vreći. Sličan proizvod, nazvan Potato Tom, ovaj je tjedan pušten u prodaju u vrtnim centrima Novoga Zelanda.

Foto: www.ipswichstar.co.uk


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

TomTato Krumpir Rajčica Thompson & Morgan Paul Hansord Kalemljenje Vrt


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."