Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Davor Škrlec
  • 09.03.2016. 11:30

Odgođena odluka o upotrebi glifosata u EU

Za europarlamentarca Škrleca, kako se navodi u priopćenju pristiglom iz njegova ureda, ohrabrujuća činjenica je kako među državama članicama EU raste negativno mišljenje prema daljnjem korištenju glifosata.

Foto: fotokostic/depositphotos.com
  • 852
  • 125
  • 0

Odgođena je u Bruxellesu odluka o produljenju dozvole za korištenje glifosata u Europskoj uniji nakon neslaganja predstavnika vlada država članica na sastanku Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu. Europska komisija je, naime, iznijela prijedlog o produljenju dozvole za korištenje glifosata do 2031. čije trajanje istječe u lipnju ove godine.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec i član Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane prošlog je tjedna uputio otvoreno pismo hrvatskom ministru poljoprivrede Davoru Romiću u kojemu traži preispitivanje pozitivnog stajališta ministarstva prema glifosatima. Za europarlamentarca Škrleca, kako se navodi u priopćenju pristiglom iz njegova ureda, ohrabrujuća činjenica je kako među državama članicama EU raste negativno mišljenje prema daljnjem korištenju glifosata.

Škrlec poziva Romića na zabranu glifosata!

"Zahvaljujući Francuskoj, Italiji i Švedskoj koje su javno iskazale neslaganje s mogućnošću produljenja razdoblja za autorizaciju glifosata te zbog suzdržanosti Njemačke, Luksemburga, Austrije i drugih, Europska komisija odgodila je glasovanje zbog upitne kvalificirane većine. Izuzetno mi je drago što trud uložen u prošlotjednu kampanju Zelenih/ESS-a protiv glifosata nije bio uzaludan", poručio je Škrlec.

Ovaj zastupnik smatra kako je prilično skandalozno da je Komisija jednostavno odlučila ignorirati mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kako glifosat najvjerojatnije ima kancerogeni učinak za ljude. Iako je Europska agencija za sigurnost hrane dala pozitivnu ocjenu glifosatu, Zeleni smatraju kako bi Komisija trebala primijeniti načelo predostrožnosti te dok se ne utvrdi njegova sigurna uporaba, glifosat ne bi smio biti odobren u Europskoj uniji.

"Naša borba protiv glifosata još nije završena. Pred Komisijom su sada dvije opcije, ili povući prijedlog ili izmijeniti postojeći, ali u svakom slučaju odluka mora biti donesena do kraja lipnja. Sredinom svibnja održat će se novi sastanak Pododbora za fitosanitarnu politiku Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu. Nadam se kako će Komisija uvažiti naše argumente te donijeti prijedlog koji će voditi računa o biološkoj raznolikosti i sigurnosti zdravlja europskih građanki i građana", zaključio je Škrlec.

Foto: fotokostic/depositphotos.com


Tagovi

Europski parlament Zastupnik Davor Škrlec Glifosati Odgoda Europska komisija Hrvatska WHO Kancerogeno Hrvatska


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)