Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proračun
  • 14.03.2016. 09:30

Proračun za agrar: tresla se brda, rodio se miš!

Proračun Ministarstva poljoprivrede za 2016. godinu iznosi 6,829 milijardi kuna, što je povećanje od 3,7 posto u odnosu na prošlogodišnji plan.

Foto: ScofieldZa/bigstockphoto.com
  • 4.905
  • 507
  • 0

Prijedlog proračuna Ministarstva poljoprivrede za 2016. godinu iznosi 6,829 milijardi kuna, što je povećanje od 3,7% u odnosu na prošlogodišnji plan, kako je vidljivo iz nacrta državnog proračuna kojeg je donijela Vlada RH.

Usvajanje državnog proračuna goruća je tema u Hrvatskoj, a osobito u poljoprivredi. Njegovo prihvaćanje u Saboru RH zeleno je svjetlo za početak isplate izravnih plaćanja u poljoprivredi koji čine jednu trećinu proračunskih rashoda.

2,25 milijardi za izravna plaćanja

U Agenciji za plaćanje u poljoprivredi su više puta naglasili kako datum početka isplate izravnih plaćanja nije poznat obzirom da Državni proračun RH za 2016. godinu još nije bio donesen, a o njemu ovisi koliki će iznos nadopunjujućih plaćanja biti na raspolaganju za izravna plaćanja poljoprivrednicima temeljem njihovih zahtjeva za 2015. godinu.

Potpore poljoprivrednicima tek u lipnju?!

Ove godine je za izravna plaćanje određeno nešto manje od 2,25 milijardi kuna, što je nešto manje od lanjskih 2,87 milijardi kuna. Financiranje iz EU proračuna se postupno povećava iz godine u godinu, do 2022. godine kada će biti 100%, a razliku do punog iznosa snosi Republika Hrvatska iz Državnog proračuna. U prošloj godini poljoprivrednici su financirani s 35% europskih sredstava, a ove godine će EU sudjelovati sa 40%.

Predviđeno je da se iz EU proračuna (Europski jamstveni fond + Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: M 10,11,13 i 18) ove godine povuče gotovo dvije milijarde kuna za izravna plaćanja. Od tog je iznosa u studenom prošle godine, poljoprivrednicima već isplaćeno 750 milijuna kuna predujma.

Poljoprivreda među proračunskim dobitnicima

Poljoprivreda u državnom proračunu sudjeluje s 5,9%. Izvori više od polovine planiranih 6.829 milijardi kuna poljoprivrednih proračunskih priroda nalaze se u EU, od koje je cilj povući 3,73 milijardi kuna. Najviše se planira priljev sredstava iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda ,1 584 milijarde, i Europskog fonda za poljoprivredni razvoj, 1,077 milijardi kuna.

Prijedlog proračuna za poljoprivredu možete vidjeti u prilogu ispod teksta.

Ukupni planirani rashodi za zaposlene u Ministarstvu poljoprivrede su manji u odnosu na prošlu godinu. Za njih je predviđeno 123,3 milijuna kuna, što je za 2% manje nego u 2015.

Navodnjavanje Baranje

Najviše novca trošit će se za poljoprivredu za koju je predviđeno 2,6 milijarde kuna. Iako u poljoprivredu ide najviše, to je manje za 20% nego lani. Za ruralni razvoj namijenjeno 16 milijardi kuna, 16,9% više nego lani, za ribarstvo 403 milijuna kuna, plus od 66%. Ovogodišnjim proračunom, gledano po postocima, najviše profitira lovstvo i šumarstvo.

Za gospodarenje i zaštitu šumskih resursa, lovišta i divljači planirano je 1.100% više nego lani, u fiksnim brojkama 137 milijuna kuna.

Značajna sredstva smanjena su za sustave navodnjavanja i zaštite od štetnog djelovanja voda. Ona su prepolovljena s prošlogodišnjih 80 milijuna kuna. Ove godine će se financirati sustavi navodnjavanja Kapnici - Vaška sa 16 milijuna kuna, Baranja s 5,4 milijuna kuna te pilot projekt navodnjavanja Donja Neretva s 5 milijuna kuna.

Prijedlog proračuna za poljoprivredu možete vidjeti u prilogu ispod teksta.

Foto: ScofieldZa/bigstockphoto.com


Dokumenti


Tagovi

Proračun Ministarstvo poljoprivrede Davor Romić EU fond Navodnjavanje Poticaji


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.