Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalni razvoj
  • 29.12.2014. 07:15

Kako povezati male poljoprivredne proizvođače?

Lokalni razvoj vođen zajednicom koristi raspoložive snage poslovnog, javnog i civilnog sektora. Potaknuli su na zajednički rad načelnike, TZ, škole, poljoprivredne proizvođače, obrtnike. Pristupom odozdo sami odlučuju o problemima i potrebama zajednice.

  • 505
  • 44
  • 0

Imate li osjećaj da previše raspravljamo što treba napraviti, a nismo se spremni sami pokrenuti? U našim mjestima ima dovoljno ljudi koji mogu puno toga učiniti za svoj kraj. Trebamo se informirati, povezati i dogovoriti što želimo učiniti za našu zajednicu.

Lokalna razvojna strategija

Naše općine i gradići su daleko od naših gradskih središta. Na rubu smo županija koje ne prepoznaju naše posebnosti. Svoje potrebe i potencijale teško pronalazimo u županijskim planovima. Ali ima onih koji su se pokrenuli, povezani zajedničkom tradicijom, potrebama i vjerom u budućnost.

Vjetar u leđa dao im je i pristup LEADER-u, što je kratica razvoja ruralnog gospodarstva. Taj pristup ser pokazao tako dobar da ga je EU proširila na prigradske i gradske prostore pod nazivom CLLD, lokalni razvoj vođen zajednicom.

Povezivanje malih poljoprivrednih proizvođača

U takvom pristupu koriste se raspoložive snage poslovnog, javnog i civilnog sektora. Potaknulo se na suradnju mnoge koji inače ne bi zajedno radili. Gradonačelnici, turističke zajednice, škole, različita društva i udruge. Pridružili su se njima i poljoprivredni proizvođači, obrtnici i poduzetnici. Osnaživanjem dijaloga i suradnje osnovane su Lokalne akcijske grupe (LAG). Oslanjaju se na pristup odozdo u kojem sami odlučuju o problemima, potrebama i potencijalima zajednice, odredili su ono što je važno te ohrabruju razvojne inicijative. Stvorena je i lokalna razvojna strategija. U videu ispod saznajte više.


Tagovi

LAG LEADER Lokalna akcijaska grupa Lokalni razvoj Razvoj ruralnog gospoarstva Potencijal CLLD Lokalna razvojna strategija Informiranje Tradicija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)