Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NeemAzal®TS
  • 08.02.2014. 11:01

Neemazal TS - biološki insekticid

Tvrtke Pro-eco d.o.o. i Trifolio-M u zajedničkoj organizaciji s Klasterom eko poljoprivrede, organizirale su predavanje o primjeni biološkog insekticida NeemAzal-®TS

  • 8.453
  • 452
  • 0

Vrijeme koprive i pepela svakako je prošlo, za eko proizvode trebat će više znanja i novca, ali to je jedini spas od samouništenja. I Hrvatska polako ulazi u finese oko prave ekološke ili organske hrane. Između ostaloga i prezentacijama naprednih pojedinaca i institucija, koje paušalne želje pretvaraju u realnost, bilo odabirom vrsta, sorti, klonova, genoma općenito, bilo kreiranjem potpuno novih sredstava koja ne štete ljudima, niti se akumuliraju u organizmu kao otrovi. Za takve proizvode trebat će izdvojiti više novca, ali i steći potrošačku kulturu i pobožan odnos prema hrani.

Posjetitelji predavanja u HGK (Zagreb)

U prikazu jedne takve prezentacije pomogle su nam agro savjetnice Mirta Lampelj i Jelena Topličanec. U četvrtak 06.02.2014. godine u prostorima Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Zagrebu održano je predavanje na temu „NeemAzal TS - biološki insekticid i njegova primjena“, koju su organizirali tvrtka Pro-eco d.o.o. iz Novog Marofa i Trifolio-M u suradnji sa Klasterom ekološke poljoprivrede. Predavanje je vodio entomolog dr. Edmund Hummel, voditelj entomološkog odjela u njemačkom poduzeću Trifolio-M, gdje od 1991. godine radi na istraživanju, razvoju i savjetovanju u primjeni sredstva NeemAzal TS.

NeemAzal TS je visokodjelotvorni, sustavno djelujući biološki insekticid koji djeluje protiv insekata koji grizu i sišu biljni sok, između ostalih i crvenog voćnog pauka. Sadrži djelotvorne tvari iz koštica tropskog neem drveta te ulazeći u tijelo insekata blokira pravilan rad njihovih hormona. Ovaj insekticid nema štetan utjecaj na pčele, korisne kukce, kao ni na čovjeka, i prihvatljiv je u ekološkoj proizvodnji.

Sredstva za zaštitu u ekološkoj proizvodnji

Predavanju je prisustvovalo više od 50 uzvanika iz svih dijelova Hrvatske, među kojima su bili i najjači ekološki proizvođači, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, HCPHS - Odsjeka za zdravstvenu zaštitu bilja, Poljoprivredne komore, Savjetodavnih službi, Poljoprivrednih instituta i Agronomskih fakulteta, na čija je pitanja dr. Hummel spremno odgovarao te odagnao sve sumnje oko korištenja NeemAzala, prikazujući rezultate brojnih istraživanja gdje je jasno bila vidljiva učinkovitost insekticida kod različitih biljnih vrsta. Više o samom insekticidu koji je dopušten za korištenje u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji može se saznati upitom kod poduzeća Pro-eco (proeco@proeco.hr) ili kontaktiranjem Klastera ekološke poljoprivrede (info@kep.hr).

Predavanje o bio insekticidima

Posjetitelji su imali prilike saznati sve informacije o svojstvima, djelovanju i primjeni preparata protiv štetnika. Dr. Hummel je predavanje počeo predstavljanjem tvrtke Trifolio-M osnovane 1985. godine, koja svoj rad bazira na ekstrakciji i razvoju sastavnih dijelova sredstava za zaštitu bilja. U središtu istraživanja nalazi se indijsko drvo Neem (Azadirachta indica). To je drvo s brojnim ljekovitim tvarima koje se koriste u zaštiti bilja, ali isto tako u medicini i kozmetici.

Ekstrakcijom djelatne tvari Neem drveta, Trifolio-M se bavi od 1988. godine. Do sada su u brojnim zemljama patentirana dva načina ekstrakcije te je nastala paleta različitih proizvoda baziranih na Neem-u. Uz kozmetičke preparate i biocide, vodeći proizvod Trifolia-M je NeemAzal TS. Prikazani su procesi razvoja proizvoda od ideje, postupka dobivanja aktivne tvari azadirahtina iz koštica neem drva do testiranja na štetnicima. Ispitujući učinkovitost preparata u različitim uvjetima dobivaju se rješenja za pravovremeno tretiranje štetnika, koncentraciju preparata, učinak i djelovanje na okoliš.

Način djelovanja NeemAzala-a TS

Dr. Hummel je vrlo detaljno i zanimljivo opisao specifičan način djelovanja NeeemAzal-a TS. Aktivna tvar azadirahtin se djelomično transportira u biljku, a štetnici grizući lisnu masu i sišući biljni sok unose djelatnu tvar u organizam, koja zatim djeluje na probavni trakt te se oni prestaju hraniti, pariti, a većina jajašca koje izlegu su sterilna. Specifičnost je ta što štetnici ne ugibaju odmah nakon unošenja aktivne tvari, već zbog prestanka hranjenja. Uspješnost djelovanja preparata se vidi u prestanku štete na kulturama. Populacije štetnika nakon primjene Neemazal-a se značajno smanjuju.

Dr. Hummel i suradnici

Posebno zanimljiv dio predavanja su bile brojne fotografije koje su prikazivale usporedbu tretiranih kultura NeemAzal-om i netretiranih kultura napadnutih štetnicima, a grafički su prikazane i usporedbe djelovanja biološkog insekticida Neemazal-a i konvenciolnalnih insekticida iz kojih je bilo vidljivo da Neemazal ima jednako dobro djelovanje u zaštiti, a prednost mu je što se zbog svojeg načina djelovanja može primjenjivati u vrijeme leta pčela i ne smeta korisnim kukcima. Tu tvrdnju potkrijepio je i pokusima na rajčici u plasteničkom uzgoju, gdje uz primjenu Neemazal-a nije bilo nikakvog štetnog utjecaja na populaciju bumbara koji su se koristili kao oprašivači. Današnja misija je proizvodnja i prodaja biološkog insekticida na način da zadovolje potrebe moderne i profesionalne agrikulture u suzbijanju štetnika, ujedno vodeći brigu o zaštiti okoliša.


Tagovi

Mirta Lampelj Jelena Topličanec NeemAzal TS Edmund Hummel Sredstva za zaštitu Trifolio-M Pro-eco d.o.o. Klaster ekološke poljoprivrede HGK Insekticid Biocid Tretiranje štetnika Ekološki uzgoj Azadirachta indica Neem Azadirahtin


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr