Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuke
  • 21.10.2020. 12:00

Tko ima jabuke, može očekivati dobru sezonu, ali tu je i novi izazov - drugi val koronavirusa

Nadamo se najboljem, ali veliki upitnik i nepoznanica su kako će se tržište ponašati zbog drugog vala koronavirusa. Kako će teći pitanje logistike, distribucije, prodaje, kakva će biti potrošačka moć i kako će se u konačnici sve to odraziti na potrošnju, kaže nam Nikola Velicki.

Foto: Depositphotos/danilovajanna
  • 461
  • 96
  • 0

Unatoč činjenici da je mraz proljetos desetkovao brojne nasade, procjena Hrvatske voćarske zajednice je da će urod jabuka ove godine biti od 55.000 do 60.000 tona. S tim da bi od ukupnog broja čak 33.000 tona trebalo biti prve kvalitete. 

Službeni podaci za 2020., doznajemo iz Državnog zavoda za statistiku, bit će raspoloživi 31. ožujka 2021., no već sama procjena kazuje nam da će u odnosu na lani, proizvodnja biti manja. Naime, u 2019. godini proizveli smo ukupno 68.352 tona jabuka, a intenzivna površina pod kraljicom voća iznosila je 4.946 hektara.

Domaće ima dovoljno, a tržište je već narušeno uvozom jeftinih jabuka

Inače, potrebe našeg tržišta za ovim voćem čiji Svjetski dan obilježavamo 20. listopada, kreću se oko 66.000 tona, a prema riječima prvog čovjeka HVZ-a Branimira Markote, otkupljivači, ali i proizvođači, koji dobivaju do četiri kune za I. klasu, zadovoljni su iznimno dobrom kvalitetom ovogodišnjeg uroda. Štoviše, opskrba tržišta je dobra i krenula je već u kolovozu kada je stigla prva rana sorta gale. 

Nadamo se najboljem, ali kako će tržište reagirati na drugi val koronavirusa?

"U principu, tko ima jabuke, može se nadati dobroj prodajnoj sezoni. Ponuda će zbog klimatskih okolnosti, posebice mraza, biti manja, kako u količini tako i u pogledu kvalitete. Brojke i na europskoj razini govore o značajnijem poremećaju odnosno znatno manjim količinama koje će biti ubrane", kaže nam i Nikola Velicki, predsjednik Uprave tvrtke Rabo.

Sama tvrtka, otkriva nam, očekuje urod od 7.000 tona, što je otprilike na prošlogodišnjoj razini. S tim da valja podsjetiti da su vremenske prilike i prošle godine učinile velike štete odnosno i 2019. je bila 'mrazna' godina. Svoje voćnjake, pak, uspjeli su obraniti zahvaljujući tzv. antifrost sustavu u koji su uložili još 2012. godine, a koji orošavanjem brani nešto manje od 100 hektara voćnjaka.

Voćari se nadaju dobroj sezoni kada je u pitanju prodaja jabuka (Foto: Renata Prusina)

"Nadamo se najboljem, ali veliki upitnik i nepoznanica su kako će se tržište ponašati zbog drugog vala koronavirusa. Kako će teći pitanje logistike, distribucije, prodaje, kakva će biti potrošačka moć i kako će se u konačnici sve to odraziti na potrošnju. Krug je to koji veže jedno uz drugu", napominje nam. 

Matko Zelić: Plasman jabuke nije problem jer je mraz poharao cijelu Europu

I voćar Matko Zelić nada se dobroj godini. Kako je naveo za Agroklub, zahvaljujući tzv. lovcu mraza uspio je obraniti nasade te mu je više od 85% jabuke prve klase. "Plasman nije problem jer je mraz poharao cijelu Europu", rekao je i otkrio da je cijena oko tri kune za prvu klasu, a za drugu 1,70, dok je za industrijsku 50 lipa. Odnosno, s obzirom na mraz, ali i veliku potražnju, cijene su porasle jer je ovog voća na tržištu manje.

HAPIH: Najzastupljenija sorta je idared 

Prema analizi Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), od ukupnih 30.500 hektara površina pod voćem, jabuka se nalazi na 5.100 hektara (ARKOD). S tom proizvodnjom bavi se 19.210 gospodarstava, a od ukupnog broja, čak 17.491 su ona ispod jednog hektara. 

"Analizom strukture sortimenta jabuka u Hrvatskoj najzastupljenija je sorta idared (33%), golden delicious (13%), jonagold (9%), gala (7%), grany smith (5%) i ostale sorte čine 35%. Najviše površina pod jabukom nalazi se u Osječko–baranjskoj županiji", objavio je HAPIH navodeći da sortiment odudara od prosječne zastupljenosti sorata u EU, ali se i mijenja i prilagođava ekološkim te tržišnim uvjetima. 

Lani smo proizveli 68.000 tona jabuka (Foto: Renata Prusina)

Iz Agencije navode i da svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći proizvođači u svijetu su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona. na području EU prednjači Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 tisuća tona. 

Svjetski je dan jabuka - zašto jesti one proizvedene u Hrvatskoj?

Ne čudi stoga da, kada je u pitanju uvoz, najveći dio već godinama i dolazi iz Poljske (što je vidljivo u tablicama ispod teksta odnosno podacima DZS-a o uvozu). Nažalost, kako je upozorio B. Markota, i ove je godine domaće tržište već narušeno uvozom jeftinih jabuka, nešto ranije nego prijašnjih godina odnosno početka berbe i po nižim cijenama od domaće ponude. Međutim, prema njemu, najviše uvezenih ove godine dolazi iz Srbije, Sjeverne Makedonije i BiH. 

Uvoz u prva četiri mjeseca bio veći od ukupnog u 2019. 

Naime, uvoz jabuka u prva je četiri mjeseca bio veći od ukupnog uvoza za cijelu 2019. godinu, kada je na domaće tržište došlo 8.277 tona vrijednih 3,7 milijuna eura. Kao moguća rješenja, podsjećamo, već su predložena neka koja bi trebala biti trajna - od odobravanja jednokratnih dodatnih potpora za proizvođače, modernizacije proizvodnje, povećanja produktivnosti te konkurentnosti.

Od ukupnih 30.500 hektara površina, pod voćem jabuka se nalazi na 5.100 hektara (ARKOD). S tom proizvodnjom bavi se 19.210 gospodarstava, a od tog broja, čak 17.491 su ona ispod jednog hektara.

A da je iza voćara bila zahtjevna proizvodna godina, opisuje nam i Adrian Horvat, dipl.ing.agr. i viši stručni savjetnik iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. 

"Zaštitu od mrazeva proizvođači su pokušali obaviti na različite načine. Najbolji sistem pokazao se zaštita kišenjem. Pravovremeno uključivanje i isključivanje doprinijelo je očuvanju do 70% plodova kod nekih sorata. Pokušaji zaštite s uređajima "Frostbuster“ pokazali su se uspješnima sve dok jutarnje temperature nisu padale ispod -4°C. U noći kada je temperatura pala na -8°C, uspjelo se istu "dignuti“ na samo -4°C, što je tek djelomično utjecalo na sprečavanje šteta", navodi ovaj stručnjak. 

Štete od mrazeva, pojašnjava, ostale su vidljive po plodovima u obliku tzv "rajfova“ koji su kod nekih sorata, poput Topaza, bili čak na 95 % plodova te time postali neadekvatni za bilo koju klasu jabuke osim industrijske. Nasuprot tome, mrežavost na Zlatnom delišesu je bila začuđujuće minimalna, neovisno o tretmanima za vrijeme ili nakon cvatnje. 

Samo pravilno orezan voćnjak može jamčiti uspješnu i rentabilnu proizvodnju jabuke

"Globalnim zatopljenjem i klimatskim promjenama, jabuka kasnije ulazi u period mirovanja, sve teže sakuplja sumu inaktivnih temperatura potrebnu za pravilan razvoj osnove cvjetnih organa, dok sumu pozitivnih temperatura nakuplja sve ranije", dodaje on i pojašnjava da rano skupljanje pozitivnih temperatura povlači i raniju cvatnju pa je voćka u toj fenofazi više izložena proljetnim mrazovima. Npr. od otpornih sorata jabuke, Topaz cvate najranije, dok Rewena cvate najkasnije.

Samo pravilno orezan voćnjak jamči rentabilnu proizvodnju 

"Odabirom kasno cvatućih sorata, Gala, Evolution, Pinova, Honeycrisp, Queen Cox, Rewena… možemo djelomično utjecati na produktivnost", naglašava. 

No, napominje da svaka proizvodna godina započinje rezidbom i samo pravilno orezan voćnjak, s redovitom obnovom rodnog drveta može garantirati uspješnu i ekonomski rentabilnu proizvodnju jabuke. U praksi, pak, ponekad nalazimo na voćnjake kod kojih je dosta teško rezidbom pravilno obnavljati mlado rodno drvo. Neki su podgnojeni, rast jednogodišnjih mladica je ispod 20 cm, drugi su pregnojeni pa su jednogodišnje grane duljine preko 80 cm. U prvima je najčešći problem alternativa, u drugima neznanje kako smanjiti bujnost. 

Točni podaci o ovogodišnjem urodu bit će poznati 31. ožujka 2021. (Foto: Renata Prusina)

"Ovih dana trebalo bi obaviti analize tla, jesenski dio prihrane NPK, tretiranje ureom za defolijaciju… I na kraju svega kao i na početku ponovno dolazi rezidba. Potrebno je procijeniti bujnost svake sorte, potrebnu jačinu rezidbe, vrstu i broj cvjetnih pupova", savjetuje Horvat. 

U 2019. godini proizveli smo ukupno 68.352 tona jabuka, a intenzivna površina pod kraljicom voća iznosila je 4.946 hektara.

Tijekom vegetacije, naime, ponovno je uočeno stvaranje i razvoj cvjetnih pupova uzduž jednogodišnjih grana kod nekih sorata, osobito ako su zbog mraza ponovno bile u alternativno nerodnoj godini.

"Ovo je naročito izraženo kod sorte braeburn koja je najviše stradala ove godine, pa su sve grane, čak i jednogodišnje doslovce – pune cvjetnih pupova. Tijekom zimske ili kasne proljetne rezidbe moramo isto nastojati uočiti i na ostalim sortama kao bi ili rezidbom ili prorijedom osigurali i kvalitetni urod u narednoj godini, te izbjegli nastavak alternative", upozorava. 


Dokumenti


Tagovi

Berba jabuke Urod jabuke DZS Hrvatska voćarska zajednica HAPIH Nikola Velicki Matko Zelić Branimir Markota Adrian Horvat


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]