Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 06.06.2016. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 06.06.-12.06.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima!

  • 2.469
  • 120
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Rane sorte su u većini vinogorja u punoj cvatnji, dok kasne sorte kreću cvasti. U ovom periodu nije poželjno obavljati nikakve poslove u vinogradu, osim ako nisu neophodni. Iz navedenog razloga vinograd je poželjno štititi prije cvatnje. Naša preporuka za zaštitu od plamenjače je Mikal Premium 3 kg/ha, dok za pepelnicu preporučujemo fungicid Luna Experience 0,375 l/ ha.

Važno je napomenuti da Luna Experience, osim što odlično suzbija pepelnicu na vinovoj lozi, štiti mlade grozdove od botritisa peteljke tako da ne treba dodavati botriticid prije cvatnje na osjetljive sorte, kao što su Rizling rajnski, Sauvignon Bijeli, Manzoni, Kerner, sve Muškat sorte i ostale osjetljivije sorte. Ova kombinacija uspješno štiti vinograd 14 dana koliko traje i cvatnja (uz poštivanje vremenskih uvjeta), stoga vinogradari mogu biti mirni tijekom perioda cvatnje.

Kada cvatnja završi, tada se može početi sa zelenom rezidbom u vinogradu i ako je potrebno prihraniti vinograd s gnojivima. Prije cvatnje treba obaviti ulaganje loze unutar žice.

Crna pjegavost na listovima, mladici i grožđu

Pred cvatnju vinograda ponegdje se pojavljuju moljci, pa i cvrčci. Obratiti pažnju na štetnike i na vrijeme zaštititi vinograd. Preporuka je Decis s dozom od 0,4 l/ ha. Vinogradi koji su u integriranoj zaštiti ne mogu se prskati s Decisom. Grinje akarinoze (šiškarice) sve su prisutnije u vinogradima i prave štete na listovima, a kasnije mogu prijeći i na grožđe. Preporuka je Envidor s 0,4 l/ha u vinogradima gdje ima grinja.

Napomena! Ne stavljati u šprice zajedno dva insekticida ili insekticid i akaricid.

Korove u vinogradima uspješno rješava Basta s 1,5 l po hektaru u trake ispod trsova. Česta upotreba glifosata na kiselim tlima omogućava širenje preslice koju glifosat ne može uništiti, dok je Basta uspješno zaustavlja.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan su nastavljene oborine u značajnim količinama na području svih vinogradarskih podregija sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Istre.

Količine oborina su bile veće od 20 mm kiše na m² u gotovo svim vinogorjima praćene povećanjem prosječnih dnevnih temperatura. Sve to je rezultiralo intenzivnim porastom loze i istovremenim početkom cvatnje.

Crna trulež na listu

Veće količine oborina, rani mraz, relativno hladnije vrijeme od početka vegetacije rezultirali su vegetativnim stanjem loze koja je dodatno osjetljiva na napad biljnih bolesti i štetnika.

Tako se u svim navedenim vinogradarskim podregijama ostvarila infekcija plamenjačom, a mjestimice čak i crnom truleži. Stoga i u ovom tjednu preporučujemo nastavak prskanja "sigurnim" pripravcima, koji jamče sigurnu zaštitu i u ovako stresnim uvjetima. I dalje ostaje preporuka za korištenje Mikal Premiuma u dozi 3 kg/ha u kombinaciji s Nativom 0,2kg/ha. Navedena kombinacija fungicida osigurava kvalitetnu zaštitu kroz duže razdoblje cvatnje i u klimatski ekstremnim uvjetima za ovo podneblje.

Intenzitet mehaničkih radova u vinogradu bi u idućem razdoblju trebao biti sveden na minimum ukoliko to prilike dozvoljavaju.

Vrlo pomno treba pratiti zdravstveno stanje vinograda da bi se eventualno moglo reagirati na vrijeme pa makar to značilo i u cvatnji. Uporaba ovih fungicida dozvoljava čak i takve zahvate.

Vrijeme je i za tretman protiv uzročnika zlatne žutice vinove loze Flavescence dorèe. Pojava zlatne žutice je osobito izražena na određenim položajima Bujštine, a primjetno je i širenje na druge određene položaje. Simptomi su žućenje lista kod crnih sorata, crvenilo listova koje prelazi u smeđu boju). Rubovi lišća počinju se uvijati prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled. Patološke promjene vidljive su i na mladicama. Skraćeni su internodiji pa je lišće gušće raspoređeno. Proces odrvljenjavljanja mladica je poremećen tj. mladice potkraj ljeta ili početkom jeseni ostaju zelene pa se tijekom zime smrzavaju. Grozdovi se smežuraju i suše. Oboljeli trsovi obično odumiru nakon 2 do 3 godine.

Za infekciju i širenje fitoplazmi odgovoran je američki cvrčak (Scaphoideus titanus) koji sisanjem sokova prenosi fitoplazmu FD unutar loze koja izaziva već opisane simptome.

Vinogradar mora pratiti pojavu štetnika (žute ploče) i pravovremeno reagirati u smislu zaštite. Početak cvatnje je vrijeme za prvo prskanje vinove loze protiv ovog štetnika uz pridržavanje i ostalih mjera koje utječu na pojavu i širenje američkog cvrčka.

Jak napad plamenjače

Suzbijanje američkog cvrčka provodimo pripravkom Decis, ali samo za proizvođače koji nisu u sustavu integrirane zaštite.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Promjenjivo i nestabilno vrijeme na nizu lokaliteta otežalo je zaštitu i "natjeralo" puno vinogradara na primjenu preventivnih, ali i kurativnih fungicida. Osim kiše, veliku i pritajenu opasnost donose i bonace, naročito u velikim kraškim poljima (Jezero, Imotsko polje, Čara, Smokvica, Konavosko) jer kombinacija velike vlage u tlu i relativno niskih noćnih i jutarnjih temperatura (12-18*C) dovode do obilnih i dugotrajnih rosa, što uzročniku plamenjače naravno iznimno odgovara te apeliramo proizvođače na izniman oprez.

Plamenjača je zabilježena u skoro svim vinogorjima gdje se nije primijenio adekvatan program zaštite. Ukoliko se primijete uljne mrlje treba odmah djelovati pripravcima Mikal Premium F ili Verita u preporučenim gornjim dozama te ponoviti tretman nakon 8-10 dana. U niz vinograda ovim pripravcima je plamenjača u početnim vidljivim stadijima potpuno zaustavljena i tada dolazi do nekroze (odumiranja) tkiva gdje je bila uljna mrlja. Nekroza i nedostatak fruktifikacije na naličju lista je dobar znak da smo kurativno prskanje dobro obavili. No da se ne bi vinogradari previše opustili naglašava se da je preventiva jedini pravi put u zaštiti vinograda!

Inače, fenofaze vinove loze zavisno od sorte i položaja se polako razdvajaju pa imamo faze rasta od početka cvatnje i cvatnje u Imotskom do početka rasta bobica na položajima Čara i Smokvica. Zavisno od toga idu i preporuke. U onim vinogradima gdje je cvatnja završila za suzbijanje plamenjače preporučujemo Mikal Premium F koji se može koristiti tri puta. Ukoliko je vinogradar već koristio Mikal premium tri puta tada preporučujemo pripravak Verita koji također, osim izvrsnog preventivnog djelovanja, ima i odlično kurativno djelovanje. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo pripravke Falcon ili Luna experience. Naravno, ukoliko su ovi pripravci iskorišteni u dozvoljenim ponavljanjima, tada preporučujemo Nativo 75 WG.

Plamenjača na listu (Imotski)

Završetak cvatnje i čišćenje grozdića od ostatka cvjetova je idealna sredina za naseljavanje sive plijesni. Zbog biologije ove bolesti jedno od najvažnijih prskanja za njeno suzbijanje je upravo prvo prskanje nakon cvatnje. Preporučujemo Teldor SC 500. Ukoliko vinogradar zbog različitih razloga ne prakticira ovo prskanje tada su preporuka kombinacije koje osim 100%-nog djelovanja na ciljane bolesti plamenjaču i pepelnicu djeluju i na sivu plijesan. Kombinacije su Mikal premium F + Luna experience ili Mikal premium F + Nativo 75 WG.

Plamenjača na cvatu (Imotski)

Sljedeći tjedan će prema prognozi biti sličan proteklom i očekujemo nestabilno vrijeme, osobito u drugoj polovici tjedna. Ako uzmemo u obzir obilne rose, vremena za opuštanje nema. Vinogradarima koji imaju vinograde u cvatnji a moraju prskati, savjetujemo da bez obzira na cvatnju obave tu aplikaciju jer su štete od prskanja minimalne u odnosu na moguće štete od plamenjače u ovoj, najosjetljivijoj fazi razvoja vinove loze.

Pitanje vinogradara: "Koliko se dodaje sredstva na 100 litara vode" i nepotpuni odgovori su mnoge proizvođače zavili u crno.

Apeliraju se kolegice i kolege iz poljoljekarni da, iako je to ponekad teško i neizvodljivo zbog gužve tijekom sezone, ipak odvoje par minuta te upitaju proizvođača kojom tehnikom obavlja aplikaciju (atomizer, leđni atomizer, traktorska ili prskalica na motokultivatoru, leđna prskalica), jer odgovor: "Na 100 litara vode ide... toliko i toliko... sredstva" je često puta, put u propast. Proizvođaču se mora objasniti razlika između doze i koncentracije. Koncentracija dolazi u obzir samo u onim tehnikama aplikacije koje koriste približno 1000 i više litara vode po ha. Za sve tehnike aplikacije (atomizeri) kod kojih se koriste manje količine vode podatak o količini sredstva na 100 ili 300 litara je potpuno irelevantan i netočan. Za njih je jedina prava informacija izražena kao "doza sredstva na površinu" ili "kg,l/ha".

Kloroza

Jeste li znali...

Da je u 1. stoljeću prije Krista, prema pisanju Plinija u djelu Povijest prirode, Livija, majka rimskog cara Tiberija, pila vino pucinium, iz sjeverne Istre, i doživjela za to doba nevjerojatne 82 godine.

Za više informacija o zaštiti vinove loze obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]