Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Širenje ASK
  • 10.07.2023. 18:00

Kako se afrička svinjska kuga proširila svijetom - hranom iz zrakoplova?

Za ovu bolest znamo više od 100 godina. Na europskom kontinentu je prvi puta zabilježena 1957., a protekla dva tjedna hara u BiH, Srbiji i Hrvatskoj

Foto: Depositphotos/igorsky
  • 10.784
  • 717
  • 0

Kina je zabranila izravan i neizravan uvoz domaćih i divljih svinja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog pojave afričke svinjske kuge (ASK). Sve životinje koje iz tih država uđu na teritorij Kine bit će vraćene u zemlju porijekla ili usmrćene, izvijestila je njihova carinska uprava.

Rezultat je ovo pojave ASK-a na našim prostorima u posljednjih 20-ak dana. 

Prvo je u Bijeljini, BiH, potvrđena 22. lipnja, zaključno sa 6. srpnjem ondje je eutanazirano 1.689 svinja, a bolest je potvrđena u 49 domaćinstava. 

U Srbiji se također širi zbog čega je, primjerice, u Sjevernom Banatu proglašen najviši stupanj pripravnosti, a prema posljednjim informacijama evidentirana je i na istoku zemlje, u Boru. 

U Hrvatskoj su zbog ASK-a postavljeni punktovi s policijskim nadzorom, a krajem prošlog tjedna, nakon Vukovarsko-srijemske, potvrđena je njezina pojava i u Brodsko-posavskoj županiji. 

Uz štetu koju imaju gospodarstva čija su stada zaražena, trpe ju i ostali svinjogojci pa tako jedan naš čitatelj kaže kako sada nitko neće kupiti prase. "Ovi koji su sada 20 kg, za mjesec dana će biti 30+, i što onda s njima", pita se. 

Sektor proizvodnje svinjskog mesa u Europi je ugrožen već duže vrijeme jer afrička svinjska kuga na našem je kontinentu prisutna već godinama. 

Zaraženi ostaci hrane iz zrakoplova 

Prvi je put opisana u Keniji 1921. godine, sredinom 20. stoljeća naglo se širi u države istočne i subsaharske Afrike, a prva pojava ASK izvan područja tog kontinenta zabilježena je u Portugalu 1957. godine. 

Raširila se nakon hranjenja svinja zaraženim ostatcima hrane iz zrakoplova koji je doletio iz Afrike, piše prof. dr. sc. Lorena Jemrešić u svom radu "Povijest i proširenost afričke svinjske kuge". Infekcija je ubrzo dokazana i u Španjolskoj, a nakon toga se sporadično javljala i u drugim državama. Početkom 90-ih je iskorijenjena u Europi, osim u talijanskoj Sardiniji gdje je prisutna i danas. 

U međuvremenu je stigla i na druge kontinente, 2007. se pojavila u Gruziji, nakon toga u Rusiji, a onda i u Ukrajini 2012. te Bjelorusiji 2013. Europska unija se nije mogla dugo odupirati pa je ASK potvrđena 2014. u Litvi, kod populacije divljih svinja. Širi se i u druge europske države, a onda se 2018. godine pojavila i u Kini. U godinama koje su slijedile, stada su bila devastirana, a štete ogromne.

ASK u Hrvatskoj: Vrijeme je za ohladiti glave, smanjiti bespotrebna kretanja i prebroditi

Kada je u rujnu 2020. potvrđena u Njemačkoj, svi su strahovali zbog zabrane izvoza mesa u Kinu, što se ubrzo i dogodilo. Do tada je njemački izvoz svinjetine u tu zemlju bio vrijedan oko milijardu eura godišnje. 

Ovaj se sektor u Kini u međuvremenu oporavljao dok je u Eurposkoj uniji išao silaznom putanjom. U ljeto 2021. ponovo su potvrđeni slučajevi u Njemačkoj gdje su čak davali 200 eura po svinji stočarima koji odustaju od uzgoja. U Danskoj su odstrijelili sve divlje svinje radi prevencije, harala je i Poljskom, Mađarskom, Italijom, a onda u veljači 2022. došla i u Srbiju. Do lipnja ove godine bilo je zatišje, a onda je eskaliralo. 

Osim u regiji, prisutna je u Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Litvi, Rusiji, Rumunjskoj i mnogim drugim zemljama Europe i svijeta, a što se može vidjeti na mapi objavljenoj na stranici pig333.

Izvor: www.3tres3.com

Veliki ekonomski udarac

Ova je bolest ogroman ekonomski udarac zadala Kini kao najvećem proizvođaču svinjskog mesa te su se okrenuli uvozu iz Brazila.

Europska unija se počela oporavljati 2020. godine kada je izvezla 6,31 milijun tona svinjskog mesa, uključujući i nusproizvode. Tada je vrijednost poslovanja s Kinom bila ukupno 7,13 milijardi eura čineći povećanje od čak 53,6 posto u odnosu na godinu prije kada je prodano 3,35 milijuna tona. To bi značilo da je skoro svaka druga tona isporučena u Kinu.

Cijena svinjetine u Hrvatskoj već sad je poskupjela 40 do 50 posto, a sigurno je da će još toliko rasti. Iako, daj Bože da sam u krivu, rekao je za Agroklub predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Antun Golubović navodeći da cijenu određuje Europa koja se također bori s manjkom ove vrste mesa. 

Koliki će biti troškovi za svinjogojce, direktni i indirektni, pokazat će tek naknadne analize. 

Držite se pravila 

Stoga je važno držati se pravila uzgoja, a glavnu kariku u lancu su uzgajivači svinja i lovci. 

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako ju spriječiti i prepoznati

Bolest se vrlo lako može proširiti izravnim kontaktom sa zaraženim domaćim ili divljim svinjama; neizravnim kontaktom pri gutanju kontaminirane hrane kao što su ostaci hrane, napoj ili otpadci; ugrizom zaraženih krpelja te kontaktom s kontaminiranom opremom, poput odjeće, poljoprivredne opreme i vozila.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Širenje Europa Bolest svinja Zaraza Izvoz svinjetine Kina Njemačka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)