• Zaštita voćaka
  • 04.04.2016. 07:30

Zaštitite koštičave voćke od sušenja cvjetova

Savjetodavna služba upozorava na moniliju te preporučuje zaštitna sredstva za višnje, šljive, trešnje, breskve i nektarine!

Foto: plus
  • 861
  • 42
  • 0

Proizvođače višanja, šljiva i trešanja upozoravamo da počinje fenofaza cvatnje te je potrebno izvršiti tretiranje protiv monilije (Monilia laxa). Gljiva uzrokuje sušenje cvjetova, kasnije u vegetaciji grančica i grana.

Tretiranje izvršiti u jutarnjim ili večernjim satima kako se ne bi ometao rad oprašivača, preporučuje agronom Đurđica Kšenek iz Savjetodavne službe. Protiv monilije upotrijebiti jedan od pripravaka u višnjama: Signum, Chorus 75 WG, Difcor, Luna expirience.

U šljivama: Teldor SC 500, Signum, Nativo, Indar 5 EW.

U trešnjama: Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Luna experience.

Zaštita breskvi i nektarina

Breskve i nektarine nalaze se fenofazi F- puna cvatnja. Preporučujemo izvršiti zaštitu u cvatnji od uzročnika koji uzrokuje sušenje cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa).

Tretiranje izvesti jednim od pripravaka: Chorus 75 WG, Teldor SC 500, Signum, Nativo, Indar 5 EW, Luna experience.

Primjenu sredstava obavljaju osobe s položenim ispitom!

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida! Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Foto: plus4/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene  i... Pročitaj više »

Tagovi

Višnja Šljiva Trešnja Breskva Nektarina Cvatnja Sušenje Tretiranje Monilia Savjetodavna služba


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izlet u Sunger (općina Mrkopalj u Gorskom kotaru) i razgovor ugodni s vlasnikom obrta Bitoraj, Ivano... Pročitaj cijelu bilješku »