• Proljetna zaštita
  • 21.05.2019. 13:30

Bolesti voća napadaju: Preporuke voćarima za zaštitu trajnih nasada

Ako nakon tretiranja dođe do jačih padalina, više od 20 mm/m2 potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do ispiranja depozita s površine listova i stabala.

Foto: Depositphotos/markasia
  • 827
  • 71
  • 1

Posljednje padaline povećale su zalihe vlage u zemljištu i zraku što, uz porast temperatura, stvara idealne uvjete za nastanak bolesti i napad kukaca na voćne vrste. Kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, osim kod trešanja i višanja, preporučuje se primjena kontaktnih i sistemičnih fungicida koji mogu zaustaviti infekciju nastalu u prethodnih nekoliko dana. 

Zbog viška vode mnogi voćari proteklog tjedna nisu mogli strojevima ući u voćnjake i obaviti tretiranja. Ako nakon tretiranja dođe do jačih padalina, više od 20 mm/m2 potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do ispiranja depozita s površine listova i stabala. 

Jabuke napada krastavost i pepelnica, a krušku i buha

Kod jabuka plodovi su veličine oko dva centimetra i očekuje se jača pojava krastavosti plodova i listova (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphaera leucotricha). 

Također, ubrzo će krenuti i piljenje ličinki prve generacije savijača jabuke (Carpocapsa pomonela) najznačajnijeg štetnika jabuka. 

Kod krušaka, osim fungicidnih tretmana protiv krastavosti listova i plodova krušaka (Venturia pyrina) paotrebno je pratiti prisustvo druge generacije kruškine buhe (Psylla sp.) koja će, u narednim danima, obaviti polaganje jaja. Neophodan je i monitoring prisustva savijača jabuke koji također uzrokuje crvljivost plodova krušaka.

Šljivama i breskvama prijete kukci

Šljive su u fazi čišćenja plodova. Registrirano je prisustvo jaja prve generacije šljivinog savijača (Grapholita funebrana), a zbog povećane vlažnosti i ispiranja zaštitnih sredstava, važno je obaviti tretman fungicidima protiv šupljikavosti lišća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljiva (Polystigma rubrum). Na plodovima su registrirana jaja šljivinog savijača. 

Breskve su u fazi intenzivnog rasta plodova. Međutim, sada je kritičan period za zaštitu od šupljikavosti lista, a u nasadima je već zabilježen napad ličinki prve generacije breskvinog savijača (Cydia molesta) koji izaziva štetu na plodovima.

Pripaziti na karencu kod trešanja i višanja

Kod trešanja i višanja zabilježen je imago trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi). Plodovi su u fazi početka obojenosti, posebice u nižim krajevima, a zbog velike vlažnosti i intenzivnih padalina proteklih dana postoji opasnost pucanja pokožice plodova i infekcije uzročnikom truleži plodova Monilinia sp.). Savjetujemo tretiranja fungicidima kraće karence, tj. najduže 14 dana.

Malina kasni s cvjetanjem

U nasadima malina ubrzo se očekuje cvjetanje koje, zbog padalina i niskih temperatura, kasni dvadesetak dana. Pojavila se ljubičasta pjegavost izdanaka i pupoljaka malina (Didymella applanata), a zbog vode koja leži na tlu, u nasadima bez nagiba, očekuje se pojava fitoftore, truleži korijena maline (Phytopthora fragariae var.rubi) koja može pričiniti ogromnu štetu. 

Od izuzetne je važnosti da se spriječi zabarenost zemljišta i višak vode u zoni korijena malina. Uočeni su i simptomi napada eriofidne grinja lista (Phylocoptes gracilis) i malinin pupar (Byturus tomentosus). 


Tagovi

Bolesti voća Vlažno proljeće Preporuke Zaštita voća Proljetna zaštita Krastavost Kruškina buha Savijač Šupljikavost lišća


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž. poljoprivrede Bojan Kecman specijaliziran je za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vinceška @vinabelje #graševina #mladovino #svetivinko