Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna zaštita
  • 21.05.2019. 13:30

Bolesti voća napadaju: Preporuke voćarima za zaštitu trajnih nasada

Ako nakon tretiranja dođe do jačih padalina, više od 20 mm/m2 potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do ispiranja depozita s površine listova i stabala.

Foto: Depositphotos/markasia
  • 945
  • 72
  • 1

Posljednje padaline povećale su zalihe vlage u zemljištu i zraku što, uz porast temperatura, stvara idealne uvjete za nastanak bolesti i napad kukaca na voćne vrste. Kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, osim kod trešanja i višanja, preporučuje se primjena kontaktnih i sistemičnih fungicida koji mogu zaustaviti infekciju nastalu u prethodnih nekoliko dana. 

Zbog viška vode mnogi voćari proteklog tjedna nisu mogli strojevima ući u voćnjake i obaviti tretiranja. Ako nakon tretiranja dođe do jačih padalina, više od 20 mm/m2 potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do ispiranja depozita s površine listova i stabala. 

Jabuke napada krastavost i pepelnica, a krušku i buha

Kod jabuka plodovi su veličine oko dva centimetra i očekuje se jača pojava krastavosti plodova i listova (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphaera leucotricha). 

Također, ubrzo će krenuti i piljenje ličinki prve generacije savijača jabuke (Carpocapsa pomonela) najznačajnijeg štetnika jabuka. 

Kod krušaka, osim fungicidnih tretmana protiv krastavosti listova i plodova krušaka (Venturia pyrina) paotrebno je pratiti prisustvo druge generacije kruškine buhe (Psylla sp.) koja će, u narednim danima, obaviti polaganje jaja. Neophodan je i monitoring prisustva savijača jabuke koji također uzrokuje crvljivost plodova krušaka.

Šljivama i breskvama prijete kukci

Šljive su u fazi čišćenja plodova. Registrirano je prisustvo jaja prve generacije šljivinog savijača (Grapholita funebrana), a zbog povećane vlažnosti i ispiranja zaštitnih sredstava, važno je obaviti tretman fungicidima protiv šupljikavosti lišća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljiva (Polystigma rubrum). Na plodovima su registrirana jaja šljivinog savijača. 

Breskve su u fazi intenzivnog rasta plodova. Međutim, sada je kritičan period za zaštitu od šupljikavosti lista, a u nasadima je već zabilježen napad ličinki prve generacije breskvinog savijača (Cydia molesta) koji izaziva štetu na plodovima.

Pripaziti na karencu kod trešanja i višanja

Kod trešanja i višanja zabilježen je imago trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi). Plodovi su u fazi početka obojenosti, posebice u nižim krajevima, a zbog velike vlažnosti i intenzivnih padalina proteklih dana postoji opasnost pucanja pokožice plodova i infekcije uzročnikom truleži plodova Monilinia sp.). Savjetujemo tretiranja fungicidima kraće karence, tj. najduže 14 dana.

Malina kasni s cvjetanjem

U nasadima malina ubrzo se očekuje cvjetanje koje, zbog padalina i niskih temperatura, kasni dvadesetak dana. Pojavila se ljubičasta pjegavost izdanaka i pupoljaka malina (Didymella applanata), a zbog vode koja leži na tlu, u nasadima bez nagiba, očekuje se pojava fitoftore, truleži korijena maline (Phytopthora fragariae var.rubi) koja može pričiniti ogromnu štetu. 

Od izuzetne je važnosti da se spriječi zabarenost zemljišta i višak vode u zoni korijena malina. Uočeni su i simptomi napada eriofidne grinja lista (Phylocoptes gracilis) i malinin pupar (Byturus tomentosus). 


Tagovi

Bolesti voća Vlažno proljeće Preporuke Zaštita voća Proljetna zaštita Krastavost Kruškina buha Savijač Šupljikavost lišća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SINJSKA ALKA: Zavirili smo u sobu u kojoj majka brižno oblači sina alkara u vitešku odoru.