Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.01.2022. 18:00

Cijene pšenice pale na najnižu razinu u četiri mjeseca

Što je uzrokovalo pad cijena pšenice, ali i ječma, kukuruza i uljane repice? Kakve su prognoze žetve u nadolazećoj sezoni?

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 6.791
  • 508
  • 2

Još prije dvadesetak dana, prije samih blagdana, došlo je do povećanja cijene pšenice kada je dosegla gotovo 300 eura po toni. Prešli smo prvu polovicu siječnja, a ona je pala za oko 15 eura, na najnižu razinu u četiri mjeseca, navodi Agrarheute. Trend je slijedio i ječam, ali i uljana repica koja je oscilirala još primjetnije, za 30 do 40 eura po toni. 

Tako je na današnji dan cijena tone pšenice na pariškoj EuroNext burzi iznosila 263,50 eura, a na čikaškoj CME burzi 255,87 eura. Cijena kukuruza na pariškoj je 239 EUR/t, a čikaškoj 205,75 EUR/t

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište  

Jedan od uzroka pada cijena je siječanjsko izvješće američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) u kojem se može iščitati da su planirane površine u SAD-u veće nego se očekivalo. Procjene globalnih zaliha USDA je povećala i zbog rekordno velike žetve u Argentini i Australiji, a što je uzrokovalo pad cijena. 

Ponegdje su zabilježene rekordne žetve (Foto: M.Popić)

Naime, prinosi argentinske žetve ove žitarice bili su rekordni i nešto bolji nego što se očekivalo, odnosno 21,8 milijuna tona. Australska žetva također je bila veća nego ikad prije, a i bolje kvalitete od očekivane. Tamošnji je izvoz porastao na 1,6 milijuna tona samo u studenom, u odnosu na 505.000 tona u istom mjesecu 2020., i to uglavnom zahvaljujući snažnoj kineskoj potražnji.

Izvoz pšenice iz EU 

Zemlje Europske unije su do 9. siječnja izvezle 15,85 milijuna tona meke pšenice u treće zemlje, izvijestila je Europska komisija, što je oko 1,2 milijuna tona više nego u isto vrijeme prošle godine. Najveći EU izvoznik je Francuska s 4,15 mil.t, a odmah iza nje  Rumunjska s 4,0 mil.t. Na trećem se mjestu našla Njemačka s 1,9 mil.t. 

Do sada su najvažniji kupci i izvozna odredišta bili Alžir, Egipat, Kina, Nigerija i Južna Koreja.  

Kada je riječ o tekućoj marketinškoj godini, analitičarska tvrtka Strategie Grains snizila je prošlog tjedna svoje prognoze za izvoz ove vrste pšenice zbog jake konkurencije iz Argentine i crnomorskih zemalja. Ona je pala na 31,2 s prethodnih 31,5 milijuna tona. Posebno je pogođena prodaja u sjevernoj Africi, naročito francuske na alžirskom tržištu.

Ništa od snijega ove zime - što to znači za ozimine?

Za nadolazeću sezonu 2022/23. su neznatno povećali procjenu žetve ove žitarice u EU sa 127,6 na 127,7 milijuna tona dok je ona za ječam i kukuruz ostala ista i iznosi 51,8 odnosno 66,4 milijuna tona. Smatraju da će proizvodnja pšenice i kukuruza u EU 2022. pasti zbog manjih površina i nižih prinosa. 

Manje kukuruza i soje u Južnoj Americi?

Zbog nedavnog toplinskog vala u Argentini, tamošnja je burza žitarica Rosario prošlog tjedna smanjila prognozu za urod kukuruza 2021/22. na 48 milijuna tona s predviđenih 56 mil. t. Urod soje trebao bi se smanjiti sa 48 na 40 milijuna tona.

Ove godine manje zasijanog kukuruza? (Foto: R.Prusina)

Slična je situacija i u Brazilu čiji je jug pogodila suša. Prognozira se da će proizvesti 140,5 milijuna tona soje, odnosno 1,6 posto manje u odnosu na predviđanja iz prosinca. Kada je riječ o kukuruzu, umjesto 117,1 smatraju da će proizvesti 112,9 miljuna tona te žitarice. 


Tagovi

Tržište žitarica Globalne zalihe Cijena pšenice Cijena kukuruza Pariška burza Čikaška burza Pad cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P