Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mreže u voćarstvu
  • 09.09.2022. 07:30

Fotoselektivne mreže - od žute do ljubičaste - povećavaju produktivnost voćnjaka

Osim zaštitne uloge, izborom boje utječemo na kvalitetu plodova, njihovo zametanje i tempo dozrijevanja. Koja je boja za što?

Foto: Depositphoto/ConnyPokorny
  • 523
  • 68
  • 0

Protugradne fotoselektivne mreže imaju mogućnost mijenjanja kvalitete svjetlosti koja prodire u voćnjak. Izborom različite obojenosti direktno utječemo na procese koji se odigravaju unutar voćnih stabala i poboljšavamo njihovu produktivnost, sastav i boju plodova.

Ovisno od pigmentacije i tipa pletenja možemo utjecati i na intenzitet rasta, krupnoću plodova, termin sazrijevanja, odnosno berbe. Osim što filtriraju određen dio sunčevog spektra, one raspršuju svjetlost i regulraju temperaturu i mikroklimu.

Čemu služe plava, zelena...?

Osnovna uloga je zaštita voćnjaka od tuče, vjetra, jake kiše, preintenzivne osvjetljenosti, ptica, kukaca. Kombiniranjem boje i načina pletenja niti različitih debljina i materijala određujemo njihovu namjenu. Mogu biti različitih boja, a to su: siva, plava, žuta, zelena, crvena, narančasta, ljubičasta, fluorescentne. Biramo ih prema fiziološkim procesima na koje želimo utjecati.

Kako do zaštitne mreže u voćarstvu i čemu sve ona služi?

Plave i ljubičaste djeluju na sintezu proteina i cvjetanja. Plava smanjuje vegetativni rast. Zelene najveći utjecaj imaju na procese fotosinteze i intenziviraju rast, a crvene, žute i narančaste na procese fotosinteze, krupnoću plodova, obojenost, termin berbe.

Na boju utječu crvene, žute i narančaste (Foto: Depositphoto/sanddebeautheil)

U prirodi najveći intenzitet svjetlosti dobiva vanjski dio krošnje, dok je unutrašnji dio u sjeni. To vremenom rezultira njegovim ogoljavanjem. Mreže zasjenjuju stabla i smanjuju intenzitet direktne osvjetljenosti, ali se povećava difuzna koja sprječava ogoljenost unutrašnjosti.

Od tipa pletenja ovisi funkcionalnost. Guste mogu spriječiti prodiranje kiše u voćnjak, što je značajno u proizvodnji trešnje jer sprječava pucanje plodova. Smanjuju se štete zbog opekotina od Sunca.

Goran Fruk: U sušnim godinama preporučuje se koristiti bujnije podloge

Njihova primjena osigurava dobro gospodarenje vodom, što je od izuzetnog značaja za rješavanje problema njezinog nedostatka. Djeluju na transpiraciju listova i umanjuju količinu vode koja je potrebna biljkama.

Kvalitetniji plodovi

Rezultati eksperimenata su pokazali da se plodovi, koji su se razvijali ispod žutih i crvenih mreža, bolje i duže čuvaju u skladištu. Slični rezultati su dobiveni u eksperimentima sa sivim u odnosu na klasične crne.

Teže su od klasičnih mreža i njihova cijena je veća.

Problemi primjene su isti. Najosjetljivije pitanje je trajnost boje. U istraživanjima je potvrđeno da crvena najbrže izblijedi. Tako se mijenja njena efikasnost. Problem je što njihova primjena nije istražena na svim područjima i ne znamo kako će biljke reagirat na određenim lokacijama.


Tagovi

Voćarstvo Zaštitne mreže Fotoselektivne mreže Termin berbe voća Zaštita od tuče


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.