Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 20.07.2015. 16:50

Bayer savjeti za vinogradare 20.-26.07.2015.

U idućih nekoliko dana treba obaviti posljednju zaštitu vinograda ove sezone, stoga poslušajte savjete koje vam donose Bayerovi stručnjaci!

  • 1.085
  • 52
  • 0

Bliži se zadnja zaštita vinograda, a prema trenutnim prognozama, ovo bi mogla biti jedna od boljih godina u vinogradarstvu. No svakako pročitajte što vam, za kraj sezone zaštite, preporučavaju Bayer stručnjaci!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

U idućih nekoliko dana treba obaviti posljednju zaštitu vinograda ove sezone. Preporučuje se Teldor (1,5 l/ha), Nativo (0,2 kg/ha) i Profiler (2,5 - 3 kg/ha). Nakon navedene zaštite više nije potrebno špricati vinograde nego čekati berbu. Bobice na grozdovima počinju šarati. Toplo i sunčano vrijeme onemogućuje razvoj plamenjače, no pogoduje razvoju pepelnice koja povećava sivu plijesan na grožđu. Kod skidanja listova u zoni grožđa treba paziti na štete koje mogu nastati na osjetljivim sortama od sunca s južne i zapadne strane grozdova. Rizling rajnski je jedna od najosjetljivijih sorata pa oprezno kod skidanja listova. Simptomi na bobicama su slični kasnoj plamenjači. Gore navedena preporuka štiti vinograde oko 14 dana.

Grođže nakon zadnje zaštite

Kloroza je sve prisutnija u vinogradima jer je lani došlo do ispiranja hraniva iz tla zbog velikih količina oborina. Vinogradima treba vratiti hranivo i dobro ih prorahliti. U vinogradima su sve prisutnije opasne bolesti za koje još nema lijeka (ESCA i Fitoplazma) i u slučaju bolesti zaražene trsove najbolje je iskrčiti. Prskanje korova po vjetru ili jakom suncu izaziva isparavanje aktivnih tvari koji padaju na listove loze i pojavljuje se palež. Prskanje korova može se napraviti pripravkom Basta 15 (2 l/ha) u trake ispod redova vinograda. Mlade vinograde također treba štititi protiv bolesti. Preporučuje se Mikal Premium (3 kg/ha) protiv plamenjače i Luna Experience (0,375 l/ha) protiv pepelnice.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Izrazito toplo i sušno vrijeme koje je obilježilo protekli tjedan, prema najavama meteorologa se nastavlja i u idućih 10-tak dana. Ekstremno visoke temperature,visoka relativna vlažnost zraka bez velikih temperaturnih amplituda između dana i noći polako izazivaju negativne učinke po vinovu lozu. Prvi simptomi stresa loze u vidu dehidracije bobica i žućenja te sušenja donjih listova su vidljivi naročito kod osjetljivijih, ranijih sorata tanke pokožice, posebice na škrtijim tlima. Ekstremne temperature ne dozvoljavaju nove infekcije i zdravstveno stanje vinograda u ovoj godini možemo nazvati izuzetno dobrim. Ipak ovakve temperature izazivaju stres kod loze i oslabljuju imunitet. Ovih dana, neovisno o pogodnim uvjetima, za nemogućnost infekcija moram se gledati malo unaprijed. Za rane sorte koje u ovoj godini prema naznakama i vremenskim uvjetima vjerojatno ulaze rano u zriobu, a možda i prisilnu s obzirom na nedostatak vode, mora se tretirati kvalitetno jer je ovaj tretman možda zadnji u ovoj vegetaciji.

Dehidracija bobica uzrokovana sušom

Za ove rane sorte posebice je potrebno obratiti pozornost na karence. Tako se preporučuje primjena nekih bakrenih pripravaka koji svojim djelovanjem očvrsnu pokožicu bobe grozda. Za pepelnicu se preporučuje pripravak Luna Experience (0,375 l/ha) s obzirom na visoku učinkovitost protiv ove bolesti, ali i iz iskustva s terena dokazano dobro djeluje i na sivu plijesan. Posebno je važno naglasiti kratku karencu koja iznosi 14 dana.

S obzirom da je loza polako pred fenofazom šaranja, vrijeme je i za treći tretman protiv sive plijesni koja nam može nanijeti značajne štete u fazi pred berbu. Sada nam nitko ne može jamčiti da kraj kolovoza, odnosno rujan neće biti kišni i vlažni, a to su uvjeti kada siva plijesan izaziva najveću štetu. Protiv sive plijesni tretman botricidom odrađujemo sada i to posljednji učinkoviti put. Svi kasniji tretmani u fazi zriobe samo gase požar, odnosno učinak je puno slabiji. Protiv sive plijesni se koristi pripravak Teldor (1,5 l/ha). Svakako se preporučuje u zaštiti obvezno koristiti neke od aminokiselinskih pripravaka koji lozi omogućuju lakše podnošenje temperaturno stresnih uvjeta, a također i sredstava za prihranu na bazi kalcija radi boljeg reguliranja vodozračnih uvjeta unutar biljke. Vinogradari koji imaju instalirane sustave za navodnjavanje u svom vinogradu trebaju reagirati, opskrbiti lozu vodom i smanjiti moguće štete na što manju mjeru.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

U proteklom tjednu u svim vinogorjima je bilo pojave pepelnice, vjerojatno zbog prevelikih razmaka ili neadekvatnih izbora pripravaka. No, te zaraze su se javljale u malom broju vinograda pa možemo reći da su vinogradi zdravi. S ovim prskanjem može se reći da je u većini vinograda sezona zaštite završila. Naravno, nakon ovakvih vrućina trebat će pripaziti na moguće veće kiše, ali u ovom tjednu i dalje toga neće biti. Vinogradi su iznimno zdravi te, ukoliko suša ne potraje i kiše padnu u dogledno vrijeme, ovo će biti godina koju ćemo pamtiti po kvaliteti grožđa.

Kujundžuša na Paulsenu 1103 -

nema znakova stresa

Da ne bi bilo idealno, pobrinule su se ekstremna suša i ekstremne vrućine. Na škrtim, plitkim i kamenitim terenima vinova loza već pokazuje jake znakove stresa uzrokovanog vrućinama i nedostatkom vlage u tlu. Ukoliko se ovo nastavi, vinova loza će reagirati odbacivanjem lišća te isušivanjem boba kako bi se spasila. Bilo bi u ovim vinogradima neophodno napraviti aplikaciju aminokiselinama i to ako ste u mogućnosti onim koje sadrže i kalcij u obliku kalcij-oksida (CaO) jer kalcij, između ostaloga, usporava disanje, a disanje je, kako već znamo, potrošnja energije. No, ukoliko nije moguće nabaviti ovakav aminokiselinski pripravak, bit će dobri i ostali na tržištu.

Što se tiče zaštite, vrijeme je da se ona polako završi. U ovim ekstremnim uvjetima uzročnik plamenjače nema nikakvu mogućnost zaraze te je potrebno prskati kontaktnim organskim ili bakrenim pripravkom. Bakar usporava prirast te bi bio dobar izbor nakon vršikanja. Za suzbijanje pepelnice nije preporučljivo na ovim temperaturama koristiti sumporne pripravke u punim dozama, a u polovičnim nema smisla. Stoga se, uz bakreni pripravak, preporučuje jedan od sistemičnih pripravaka iz Bayer palete proizvoda za suzbijanje pepelnice, kao što su Nativo (0,2 kg/ha), Falcon (0,4 l/ha) ili Luna Experience (0,375 l/ha). Važno je napomenuti da se aminokiseline ne miješaju s bakrenim pripravcima.

Osim navedenog, iznimno je važno, ukoliko nije obavljeno prskanje protiv sive plijesni, to obaviti pripravkom Teldor (1,5 l/ha) u zoni grožđa jer, ukoliko nakon ovih suša dođu velike kiše, doći će do pucanja kožice i time do kasnijeg truljenja. Zato treba preventivno djelovati.

Za više korisnih informacija kontaktirajte stručnjake tvrtke Bayer na jedan od niže navedenih kontakata!


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Savjeti za vinogradare Basta 15 ESCA Fitoplazma Luna Experience Teldor Profiler Nativo


Partner