Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 28.01.2022. 18:00

Savjetnika za dobrobit životinja imat će svaka francuska farma svinja i peradi

Farme svinja i peradi imaju obavezu obučavanja referentnih osoba koje će morati proći certiciran tečaj odobren od zaduženih organizacija

Foto: Depositphotos/MariaiC
  • 286
  • 75
  • 2

2022. je godina značajnih promjena u poljoprivredi, a jedna od njih, koja se posebno tiče stočara, ali i ostalih dionika u tom sektoru je povećanje dobrobiti životinja. Nedavno su članovi Europskog parlamenta zatražili od Europske komisije poboljšanje uvjeta za njihov transport.

Francuska, koja u prvoj polovici ove godine predsjedava Vijećem EU, ide i korak dalje. Toj je državi jedan od prioriteta borba protiv zlostavljanja životinja i unaprjeđenje njihove dobrobiti, a odnosi se na sve njih, od stoke, preko kućnih ljubimaca do onih koje se koriste u znanstvene svrhe.

Suzbijanje zlostavljanja

Nastojanje tamošnje Vlade je još 2018. godine bilo osnažiti Zakon o poljoprivredi i hrani s petnaest novih mjera, a krajem 2020. predstavljen je akcijski plan za borbu protiv napuštanja kućnih ljubimaca. U 2021. Zakon je usmjeren na suzbijanje zlostavljanja i jačanje veze između životinja i ljudi. U njega su uključene mjere za razvijanje svijesti o dobrobiti i borbi protiv njihova zlostavljanja, kako domaćih tako i divljih u zatočeništvu.

Zakon je usmjeren na jačanje veze između životinja i ljudi (Foto: Depositphotos/Denisfilm)

Tako od 1. siječnja ove godine sve farme koje drže domaće životinje (proizvodne te kućne ljubimce), kao i pripitomljene ili divlje u zatočeništvu, moraju odrediti referentnu osobu, odnosno savjetnika, zaduženog za njihovu dobrobit.

Odgovor na brutalnost

Za farme svinja i peradi je obaveza obučavanja ovih osoba koje će morati proći tečaj certicifiran i odobren od strane Vivéa i OCAPIAT organizacija. Ove osobe će imati šest mjeseci, računajući od početka godine da započnu obuku i 18 mjeseci da ju završe.

Farme s drugim oblicima stočarstva, kao što su farme goveda, ovaca i druge, trenutno nisu obuhvaćene obavezom i mogu proći obuku na dobrovoljnoj osnovi.

Plan predviđa podršku operaterima u stočarstvu da podignu svijest o pitanjima dobrobiti i to financiranjem obuke, posebno u klaonicama.

Navedene mjere su nastale kao odgovor na prijavljivanje učestalih brutalnosti u ophođenju sa životinjama, a u cilju njhove zaštite.


Tagovi

Dobrobit životinja Stočarstvo Stočari Zakon Francuska Zaštita životinja Savjetnik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.