Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viraj Rafael
  • 11.03.2023. 13:30
  • Grude, BiH

Muzne krave zamijenili "sirotinjskim" - više posla, ali i koristi

Desetljeće svog života Ivica Tomas iz Gruda posvetio je uzgoju krava, no ispostavilo se da je jugozapad Bosne i Hercegovine, isplativiji za koze.

Foto: Martina K. Antelj
  • 5.623
  • 290
  • 2

Nekadašnje "sirotinjske krave", kako su koze nazivali zbog slabe mliječnosti, manje učinkovitosti u proizvodnji mesa te manjeg dnevnog prirasta, danas su itekako isplative. Primjer toga je i osmeročlana obitelj Tomas iz Gruda, koju hrani stado od sada već 150 grla.

Glava kuće, Ivica Tomas, stočarstvom se bavi već 18 godina. Desetljeće svog života posvetio je uzgoju krava, no, kako kaže, ispostavilo se da ovo područje na jugozapadu Bosne i Hercegovine, isplativije za koze.

"Krave nismo mogli puštati napolje, a koze su 10 mjeseci vani, sad su dva mjeseca 'u kući', jer se jare trenutno, više od pola se okozilo", priča vlasnik farme "Viraj Rafael". U okolici su još četiri farme. Ozbiljni su proizvođači, a područje je "Bogom dano za koze".

Trenutno su u štali zbog jarenja, a deset mjeseci brste po kršu

Teže je s kozama

Kapaciteti ovog podneblja, dobro su prepoznati, a otkupljivač mlijeka je, prema riječima farmera, uredan platiša što je najvažnije kako mogli opstati. "Od toga živimo, ja i žena smo uposleni u obrtu. Imamo šestero djece koji su uključeni u poslove. Držimo i nekoliko magaraca, ali koze su prioritet", dodaje.

Lani su sa 110 koza proizveli oko 45 tisuća litara mlijeka. Od ove godine u stado je stiglo još 40 grla. Uz dobru organizaciju, sve obaveze sami završavaju. Za to je potrebna i mehanizacija, u što su prije nekoliko godina investirali 100 tisuća maraka.

"Posla ima da se razumijemo, teži je nego s kravama, zato što je puno veći obim, koze morate ispuštati, morate svašta nešto, ali može se. Sada je ovo faza kad je najmanje posla, jer su u štali, ne muzu se, a ostalih deset mjeseci je možemo reći full, od puštanja, namirivanja, a treba spremati i zimnicu, dovoziti im hranu, puno, puno posla."

Biti pravi pastir

Uzgoj krumpira i loze također su zastupljeni u ovom kraju, kao i pčelarstvo, no kozlari su ovdje najozbiljniji proizvođači unazad pet godina. Okupljeni su u udrugu "Alpina", a zahvaljujući prirodnom bogatstvu daju kvalitetne proizvode.

"Koza vam je specifična životinja koja koristi brst, pašu i na ovom kamenitom području za njih je idealno. Mi imamo iznad štale brdo po kojem one deset mjeseci hodaju", priča Ivica.

Raštika preživjela sve nedaće - cijena dobra, a strance oduševljava

Iako živahne životinje, dobar pastir, kako pojašnjava naš sugovornik, zna kako se ponašati s njima. No, sve se može naučiti, a kratki tečaj bi uključivao savjet da ih nikada ne puštate ispred sebe. "Biti pravi pastir znači ispred njih ići, pa one za vama, tako da vrlo je zgodno. Moj sin koji ima 14 godina sam čuva 150", zaključuje Tomas.

Kompletni posjet ekipe Agrokluba Grudama, možete pogledati i u videu:


Povezana biljna vrsta

Uzgoj magaraca

Uzgoj magaraca

Sinonim: - | Engleski naziv: Donkey breeding | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Koze Uzgoj koza Uzgoj magaraca Viraj Rafael Grude Ivica Tomas Udruga Alpina 12 bisera


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.