Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hladnokrvnjak
  • 28.03.2021. 13:30
  • Sisačko-moslavačka, Popovača

Zekan najveća zvijezda među 120 selekcioniranih pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka

Hrvatski konji, kojih je sada ukupno 22.000, drže četiri posto prestižnog talijanskog tržišta, a to nema nitko u našem stočarstvu, otkriva predsjednik SSUUHH-a Mirko Šklempe.

Foto: Marinko Petković
  • 2.126
  • 101
  • 0

"Moj Zekan ima hotelski smještaj kod prijatelja Željka Cagarića iz Grabošana kod Sunje, koji zna s ovim plemenitim životinjaka jer ima u uzgoju 43 hrvatska posavca", kazao je ponosni vlasnik, zasigurno najpoznatijeg konja u Hrvatskoj, Tomo Suknaić iz Majskih Poljana, na prvom ocjenjivanju pastuha ove autohtone pasmine, koji je održan u Popovači u organizaciji Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH).   

"On se još dobro drži, što je sve preživio, kad sam ga našao na leđima u srušenoj štali, nakon onog prvog razornog pretrinjskog potresa, a tek sam ga nedavno kupio u Ogulinu, ne pitajući za cijenu, jer se radi o prekrasnom mladom konju", nadovezao se navodeći da njegov drugi ljubimac Rubin nije bio te sreće. Samo je nakon premještanja klonuo tri sata nakon što je izašao iz prikolice.

I kod kobila, kojih ima 18, a koje su se nedavno počele ždrijebiti nažalost ima uginuća. "Iako je zasad teško reći je li to sve posljedica ovih potresa ili neke bolesti", kaže Suknaić, koji je od dobrih ljudi dobio montažnu kuću, te sada nastoji sravnjeno gospodarstvo vratiti što prije u normalu.

Tomo Suknaić sa svojim Zekanom 

Pitali smo i privremenog udomitelja kakav je to konj, a ovaj nam je skromno rekao da ih ne dijeli po pasminama, već samo po tome koliko su lijepi i pametni, odnosno radišni, a tu je Zekan "jako visoko". Dodaje da će on svoje najbolje godine, između pete i sedme, tek pokazati jer ima 'jako dobre temelje' koji su presudni za dobrog pastuha.  

Maskotu izbora došlo vidjeti "pola sajma"   

Sudac odnosno ocjenjivač Saveza Slaven Kolarić, kaže da je Zekan bio maskota ovoga izbora pastuha za rasplod, koju je došlo vidjeti "pola sajma". Na ocjenjivanju je, naime, osim lokalnih ljubitelja konjogojstva, koje je prije svega bogata narodna tradicija i običaj, bilo posjetitelja iz Slavonije, a uzgajivača ove autohtone pasmine koja je dosegla lijepu brojku od 8.200 konja, iz Like, Primorja, Zagorja...  

Inače, kaže, ocjenjuju se tri kategorije kod konja: opći dojam, kretanje u kasu i tijelo od glave do nogu, a tu se zaista ima što vidjeti jer su poticaji od 396 eura po grlu "urodili plodom". Na to treba dodati i dodatnih dva hektara travnjačkih površina, a u Ličko-senjskoj županije je to tri, što je dovelo do 200 novih uzgajivača u samo godinu dana.

"Imamo i tržište jer hrvatski konji, kojih je sada ukupno 22.000, drže četiri posto prestižnog talijanskog tržišta, a to nema nitko u našem stočarstvu", ponosno nam otkriva predsjednik SSUUHH-a Miško Šklempe, koji drži da se tu ne smije stati jer ima prostora, odnosno tržišta za barem dva puta toliko konja u Hrvatskoj, iako je njihov broj u posljednjih 20 godina narastao za pet i pol  puta.

Ljubav ne pita za cijenu, konji ostaju do kraja

Među posjetiteljima izbora pastuha bio je i legendarni uzgajivač našeg hladnokrvnjaka danas 85-godišnji Zvonko Pavlić iz Novoseleca kod Križa, koji i je sve do prije godinu dana imao 55 ovih konja, a sada ih je ostalo još devet. "To sam ostavio za kraj, pa dokle mene bude, bit će i konja", naglašava navodeći da si sada može priuštiti to životno zadovoljstvo, koje sada ima i lijepu materijalnu podršku države.

"Volim konje prije svega pa ne žalim ni truda ni novaca, kada je o njima riječ", kaže Pavlić, koji slovi za najstarijeg uzgajivača konja u zemlji, a to u današnjem svijetu oktana nije mala stvar.

Jure Kušanić, posljednji kovač iz Like

S druge strane, mladi bračni par Ankica i Mario Mihaljinec iz Bedekovčine na izbor su došli s velikim šarenim pastuhom, dok kod kuće imaju još četiri kobile. Krenuli su, kažu, prije deset godina, od nule, a međunarodni konjički sudac i naš poznati uzgajivač ovih konja Mirko Majsec iz Krapine, koji je i predsjednik županijskog saveza i potpredsjednik Središnjeg, kaže da se radi o mladim, perspektivnim uzgajivačima za koje će se još čuti.

Zadnji kovač iz Like i posljednji užar iz Slavonije

Jure Kušanić iz Letina kod Brinja doveo je na ocjenjivanje čak četiri konja iz Like. To su sve radi konji, kaže, koji su dan prije izvukli 10 metara drva iz šume. "Samo ove godine potkovao sam 150 konja, koji su se jako lijepo vratili u Liku. No, mene na poslu kovača, bez kojeg konji ne mogu, nema tko naslijediti, iako je sin tu sa mnom, ali njega taj posao, iako voli konje, ne zanima", kaže nam.

Užar Stjepan Đanić iz Podgoraća kaže da je poslovanje u korona krizi jako slabo jer nema sajmova, a da posao, koji je njegov otac pokrenuo još prije više od 50 godina polako ide kraju jer tradicija, pucanje kandžijama i dr., polako nestaje zbog dobrobiti životinja. Utovariti velikog konja u prikolicu ili kamion, koji je težak 700 do 800 kilograma, odnosno istovariti ga potom, nije, nadovezuje, lako ni gledati.   

S mora su došli Ante Bočina iz Rijeke i Mirko Ivanišević iz Grobnika. Prvi je 40 godina lovio ribe na moru, a onda se u mirovini "sjetio sinjskih korijena" pa se okrenuo plemenitim konjima na nagovor prijatelja. Drugi ima velikog pastuha Ljiljana koji dobro vozi kočiju, ali se boji ući u kamion. No, unuk je tu pa pomaže, kao i drugi uzgajivači, dok nećak u Otočcu, kaže, ima 60 kobila još jedne autohtone pasmine hrvatski posavac.

Ankica i Mario Mihaljinec imaju četiri konja

Marinko Stjepanović iz Miklauške kod Kutine odlučio se na štalski uzgoj dvije kobile i prekrasnog cnog pastuha od dvije i pol godine, koji je bio prvi put na ocjenjivanju pa je nervozno hodao u krug, čekajući satima da dođe na red za pregled, koji traje svega pet minuta, ali bez toga se ne ide u rasplod. Kaže da je tradiciju uzgoja naslijedio od djeda, koji je držao konje.

Poticaji ga, dodaje, ne zanimaju, a treba imati i vremena i ljubavi da bi se ovaj "živi hobi" držao koliko toliko, pod kontrolom. "To znači da većinu slobodnog vremena treba njima podrediti, kako bi se održala tradicija, bez koje nema ni opstanka sela", naglašava.           


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Hrvatski hladnokrvnjak Uzgoj konja Ocjenjivanje Zekan SSUUHH


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.