Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 28. Vinistra
  • 09.05.2022. 08:55
  • Istarska, Poreč

Enjingi: Dobro je da se Vinistra vratila kući jer su iza nas dvije turbulentne vinske godine

Za razliku od prve održane 1994. godine na kojoj su sudjelovala 124 izlagača, ovogodišnja je Vinistra posjetiteljima ponudila 238 nagrađenih vina i 35 žestokih alkoholnih pića.

Foto: Marinko Petković
  • 223
  • 25
  • 0

Vinistra u Poreču, nakon dvije turbulentne godine, a 2020. godine se zbog pandemije koronavirusa uopće nije održala, dok je lani bila dislocirana na otvoreni prostor u lipnju, okupila je ove godine 28. put po redu na starom mjestu, športskoj dvorani Žatika, brojne vinare i ljubitelje vina. Među njima je, nakon pet godina pauze, bio i legendarni vinar iz požeške Zlatne doline Ivan Enjingi.

"Dobro je da se Vinistra vratila kući, jer su iza nas dvije turbulenete vinske godine", kazao nam je dobro raspoloženi Enjingi, s kojim su se brojni ljubitelji vina, ali i vinari, željeli barem fotografirati za uspomenu, te razmjenuti koju riječ o istarskim vinima.

Žlahtina Pavlomir, najbolje ikad ocijenjeno vino te sorte  

Prema njegovim riječima, istarski pjenušci i rose su ga oduševili, te nas je ljubazno uputio na nekoliko njihovih proizvođača, istićući prije svega njihovu kvalitetu. Naime, ovogodišnja Vinistra ostat će upamćena kao izdanje s kojeg su stigli novi, iznimno značajni impulsi podizanja kvaliteta sveukupne domaće vinske scene. Uostalom, tako je bilo mnogo puta u ovih skoro trideset godina pa će i postroženje ocjenjivanja nastaviti proces diferencijacije izvrsnosti od prosječnosti. I ove je godine održan Svijet malvazija, 13. po redu natjecanje koje je kao najbolju malvaziju na svijetu istaknulo Kozlovićevu iz 2018. godine. Dobivši 96 bodova i platinasto odličje postala je i najboljim vinom čitavog natjecanja.

Uz Kozlovića, platinasta su odličja dobila i vina, na žalost preminulog, Marijana Armana te obitelji Dešković i Ferenac, potom Benvenutijev i Pilatov muškat, kao što se uz Kozlovićevu zrelu malvaziju, platinom okitila i Pilatova zrela malvazija.

Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. najbolja malvazija na svijetu

Vinistra je naime još od 1997. godine vinska izložba s međunarodnim karakterom. Istaknimo da se najvišim, za vina s ocjenom iznad 95 bodova, platinom okitila i talijanska aromatična malvazija Le Solana.

Među vinima s Kvarnera bila je i žlahtina Pavlomir, najbolje ikad ocijenjeno vino te sorte. "Rad, trud, predanost svim fazama nastanka vina dali su ovaj rezultat koji nam je veliki podstrek da u istom ritmu nastavimo", istaknuo je Miroslav Palinkaš iz Vinodolske vinarije.

Istarski teran je priznato, kvalitetno vino 

Za razliku od prve održane 1994. godine na kojoj su sudjelovala 124 izlagača, ovogodišnja je posjetiteljima ponudila 238 nagrađenih vina i 35 žestokih alkoholnih pića. Najveći broj bodova dobio je Aurin gin karbun na što su posebno ponosni bili vlasnici destilerije iz Buzeta Mišel i Daša Sirotić.

Ono što dodatno veseli, 74 vina i 16 žestokih pića dobili su zlatne medalje, tako da u zonu izvrsnosti ide skoro 40 posto od ukupno ponuđenog za ovogodišnju smotru, koja je u tri dana u Poreč privukla između 15 i 20 tisuća  zaljubljenika u vina.

Istra i Kvarner čine 17 posto domaće proizvodnje vina 

Na otvorenju, između ostalih govornika, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, istaknuo je kako Istra i Kvarner čine 17 posto hrvatske proizvodnje vina.

No, upravo su istarski i kvarnerski vinari, kaže, pokazali kako se kroz vinske ceste, inovacije i stalno podizanje kvalitete vina, u kombinaciji s autohtonom gastronomijom, može značajno pridonijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma i brendiranju destinacije. "Ohrabruje činjenica da nam se kontinuirano, već nekoliko godina, povećava izvoz vina više cjenovne kategorije, posebice pjenušavih, što jasno govori da međunarodnu promociju i pozicioniranje hrvatskih vina treba graditi upravo u segmentu vrhunske kvalitete", rekao je Kovačević

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić kazao je kako je na području Istarske županije ugovoreno projekata u vrijednosti 800 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj, a do sada je isplaćeno 612 milijuna kuna.

Što se tiče vina, istarski vinogradi prostiru se na nešto manje od tri tisuće hektara, ali je Istra središte vinogradarstva i vinarstva, uz najbolju svjetsku regiju maslinovog ulja. "Pa se veselim svemu onome što su nam pripremili vinari", ističe Mršić.

Različiti stilovi malvazije iz Grčke, Italije i Istre

Sommeliere Emil Perdec vodio je masterclass pod nazivom "The Malvasia Myth" i predstavio suhu i slatku malvaziju iz grčke Monemvasije, pjenušavu i slatku iz okolice talijanske Parme i Piacenze, dok su istarske boje branili šampionska svježa Malvazija Dešković i zlatna, odležana Malvazija Brčić.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je bilo povući paralelu što malvazija kao sorta može pružiti u različitim terroirima. Mnogi ne znaju, kaže, da je ova sorta za vrijeme Republike Venecije bila vodeća na Mediteranu i na radionici su evocirali uspomene na njezinu zlatnu eru. Bilo je zanimljivo čuti iskustva grčkih i talijanskih proizvođača, istaknuo je Perdec. Radionica je zaključena parafraziranjem poznatog slogana, malvazija - povezuje ljude.

Vinari s Kvarnera predstavili su se radionicama o autohtonim sortama otoka Krka i Pjenušavim Kvarnerom.

Svoja nagrađivana vina predstavila je i vinarija Anđelini 

Naime više od 90 posto kvarnerskih vinograda koji se prostiru na dvjestotinjak hektara, zasađeno je autohtonim sortama, od čega je najzastupljenija žlahtina. Kvarner je treća regija u Hrvatskoj po pjenušcima s posebnim prirodnim potencijalom za ta vina. Ondje gotovo da nema vinara koji u podrumu nema barem jedan pjenušac, istaknula je voditeljica radionice Ines Matić Matešković koja je predstavila 11 tamošnjih pjenušaca.

Inače, u subotu su dodijeljene diplome za studentsko vino studenima Stručnog studija vinarstva u Poreču. Također, pet sadašnjih i bivših studenata Veleučilišta u Rijeci predstavilo je nagrađena vina s Vinistrinog ocjenjivanja. Među njima je i dvadesettrogodišnji Paolo Agapito, čiji je zreli teran iz 2018. ovogodišnji šampion u toj kategoriji. 


Fotoprilog


Tagovi

Vinistra Ivan Enjingi Žlahtina Pavlomir Miroslav Palinkaš Kozlović Mišel i Daša Sirotić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.