Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene vrste
  • 14.07.2020. 16:30
  • Primorsko-goranska, Rab, Krk

Uhvaćeni u lovu na zaštićene vrste: Lokalci love trpove, a njemački državljanin periske

Trpovi su ovom odredbom zaštićeni jer su izuzetno važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskoga dna te njihovim izlovom dolazi do izumiranja, tj. pustošenja mora. Periska se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta.

Foto: Prijatelji životinja
  • 2.148
  • 347
  • 1

Prijavu o protuzakonitom uništavanju i izronjavanju trpova koje se dogodilo ujutro, u četvrtak 9. srpnja 2020., pokraj plaže blizu Punta na otoku Krku, zaprimila je udruga Prijatelji životinja te su počinitelje prijavili Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Informaciju o ovom prekršaju dojavio je svjedok koji je vidio počinitelja kako nakon više od jednog sata ronjenja na barku izvlači veliku vreću s ovim životinjama poznatim i kao morski krastavac. Dok je jedan ronio, drugi ga je čekao u barci, nakon čega su obojica krenula u čišćenje njih oko stotinu. Prema riječima svjedoka koji je udruzi dostavio fotografije i videosnimku, čini se da su lovci u kantu ubacili odrezan jedan komadić, a ostatak osakaćenih trpova bacili natrag u more.

Podsjećamo, prošle godine dogodio se sličan scenarij kada je 23-godišnjak izlovio 180 kilograma ovih životinja. Utvrđeno je da nije imao dozvolu, a protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Njemčaki državljanin izronio perisku dužine 52 centimetra

Osim toga, današnjom pretragom stranica PU primorsko-goranske pronašli smo informaciju kako je policija u Loparu zatekla njemačkog državljanina s morskom školjkom periska koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta. 

"Policijski službenici Policijske postaje Rab postupali su nad 37- godišnjim njemačkim državljaninom te ga prijavili zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o zaštiti prirode. Naime, policija ga je zatekla prije par dana u Loparu s morskom školjkom periska, dužine 52 centimetara, koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta. Po završetku postupanja je njemački državljanin prijavljen nadležnom općinskom sudu", stoji u njihovu priopćenju. 

Od 2018. godini zabranjen lovostaj

U priopćenju udruge Prijatelji životinja ističu kako je prema članku 1. Pravilnika o lovostaju trpova (Holothuroidea) od 6. ožujka 2018. godine, propisana zabrana njihova sakupljanja od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika (NN 29/2018, broj dokumenta u izdanju: 594, stranica tiskanog izdanja: 83, datum tiskanog izdanja: 28.3.2018.).

Bez dozvole, a i lovostaj je: 23-godišnjak izlovio 180 kilograma morskih trpova

"Trpovi su ovom odredbom zaštićeni jer su izuzetno važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskoga dna te njihovim izlovom dolazi do izumiranja, tj. pustošenja mora. 

Oni su razlagači, što znači da kroz svoj probavni trakt provlače pijesak i morske sedimente, pritom iz njih odstranjujući organske tvari kojima se hrane. U dijelovima mora gdje ih nema dolazi do porasta broja bakterija koje se hrane organskim tvarima, što pak uzrokuje nestanak kisika i dovodi do anoksije. Ribe i ostali pokretni organizmi napustit će takvo anoksično stanište, dok će nepokretni organizmi umrijeti", upozoravaju u udruzi. 

Pokrenuta kampanja "Poštujmo naše more"

O ovom velikom ekološkom problemu i organiziranom kriminalu u kojem skupine švercera morskim krastavcima, ali i školjkašima i drugim morskim životinjama godinama sustavno uništavaju dno Jadrana kako bi zadovoljili gurmane iz Azije i diljem svijeta, već su izvješćivali i na njega ukazivali i hrvatski mediji, a borbi za spas Jadrana priključili su se i Prijatelji životinja.

Tako su u srpnju 2018. godine pokrenuli kampanju "Poštujmo naše more" u suradnji s međunarodnom organizacijom Eurogroup for Animals, vodećom organizacijom za dobrobit životinja na razini Europske unije, s ciljem educiranja građana Hrvatske i turista o poštivanju našega mora i života u njemu, što je bitno iz etičkih i ekoloških razloga.

Više o kampanji možete pronaći ovdje

U sklopu nje su postavljeni informativni, edukacijski plakati, kontaktirane su priobalne lokalne zajednice, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine i trgovački lanci koji prodaju žive ribe i rakove, objavljena su tri kratka animirana filma te veganska kuharica Zelena jela za plavo more s ribljim receptima bez riba. 

"Brojne informacije o odumiranju Jadrana uslijed izlova riba, u kojem je život smanjen do čak 50%, ukazuju na nužnost zaštite mora i života u njemu.

Zelena jela za plavo more: Riblji paprikaš bez riba, morski štapići od artičoka

Jedan od problema koji se želi istaknuti ovom kampanjom jest pecanje uz obalu. Ribe i ostale morske životinje koje polako umiru na suncu na našim plažama i obalama mučni su prizori. Također, ne treba smetnuti s uma i sigurnost kupača i plivača koji se znaju uplesti ili zakvačiti za udice tijekom plivanja i ronjenja. Stoga je važno da svi budu upoznati da je pecanje zabranjeno odnosno da se na Jadranu ne smije loviti bez posebne dozvole izdane od strane Uprave za ribarstvo", poručuju iz Udruge. 

Najnoviji slučaj uništavanja trpova na otoku Krku samo je još jedan pokazatelj da zaštiti Jadranskoga mora svi mi moramo pristupiti krajnje ozbiljno.

Ovo je ujedno apel Prijatelja životinja svakom pojedincu da upozorava turiste, domaće goste i lokalne stanovnike da poštuju Jadransko more i budu primjer očuvanja i odgovornog ponašanja te djeci šalju poruku da promatraju životinje, da brinu o čistoći njihova staništa, da im pomognu tako da ih vrate u more, a ne da ih love i ozljeđuju.


Tagovi

Krk Lovostaj Trpovi Zaštićeno Poštujmo naše more Prijatelji životinja Periska Svjedok


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.