Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za ratarstvo
  • 05.12.2023. 15:35

Ratari od žetve čekaju obećanih 135€/ha, a najavljena i nova potpora - kad idu obje isplate?

Članovi Odbora za ratarstvo bili su jučer na sastanku s ministricom poljoprivrede.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 18.647
  • 1.041
  • 1

Ljetos obećana pomoć ratarima za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u visini od 135 eura/ha za prvih 30 hektara, na računima bi trebala biti u prvim danima iduće godine. Ujedno, planira se i dodatna pomoć za proljetnu sjetvu, što bi značilo novih 130 €/ha potpore, također za prvih 30 ha, u prvom kvartalu 2024. Ukupna vrijednost te nove mjere bila bi 10 milijuna eura. 

Doznali su to jučer na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković članovi Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore na čelu s predsjednikom Petrom Pranjićem. 

"Očekujemo tu isplatu od žetve, nadali smo da će biti do jesenske sjetve te je bilo dogovoreno da će ići automatizmom. Međutim, raspisan je krajem studenog javni poziv tako da se mora podnijeti zahtjev, a rok je do 20. prosinca", otkriva nam Pranjić navodeći da su ministrici odmah i naveli da neke druge zemlje daju izdašnije potpore. Mađarska primjerice i do 600 eura potpore za do 250 ha u sustavu, na što im je odgovorila da oni imaju drugačiji model te da im država daje sredstva mimo EU.

Ratari, objavljen je Javni poziv za potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje

Hrvatska država, dodao je, mora biti svjesna da će tek žetva pokazati kako je prošla ovogodišnja jesenska sjetva jer su mnogi posegnuli za štednjom, sijala se tavanuša, a manja su ulaganja i u zaštitna sredstva te gnojivo. Brojni su i ratari koji nisu zatvorili svoje obaveze prema dobavljačima. 

Razgovor s predstavnicima AZTN-a 

"Ipak, obećana dodatna sredstva od 130 /ha za proljetnu sjetvu jedan su kotačić unaprijed", opisuje dodajući da su zadovoljni jer je dogovoren sastanak s predstavnicima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) koja je nedavno pokrenula postupak protiv dva otkupljivača zbog sumnje na udruživanje. 

"To je ono što smo stalno upozoravali. Jedan otkupljivač izađe s cijenom i svi drugi ga prate. Nama je danas pšenica 120-130 €/t, a na europskim burzama 220-230. To je ogromna razlika. Mi imamo najmanju moguću cijenu", upozorava.

Dodaje da su upozorili i na enormne cijene sjemena koje se kreću i do 750€/t. "Naša pšenica 120 eura, a sjemena 750! Znate li kolika je to razlika?!", pita navodeći da se reagiralo i na zahtjev HPK da se ide u izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer se tekućim natječajima čestice cjepkaju, a brojni poljoprivrednici ostaju bez zemlje. Tražili su i da se provođenje natječaja podigne na županijsku razinu kako bi se izbjegla moguća "šerifska" pogodovanja obitelji i kumovima. 

Zakon, doznali su, ide u izmjene, a uskoro bi se trebao naći na e-savjetovanju. 

Ukidanje kvota za šećernu repu 

Dobre vijesti imaju i za proizvođače šećerne repe. Naime, pojavila se trulež koja je drastično smanjila prinose koji su bili od 20 do 30 t/ha, a potpore su uvjetovane kvotom od 40 t/ha. Ministarstvo je obećalo da će se navedena kvota brisati, no da bi se ostvarilo pravo na potpore i dalje će morati slati račune i odvage. 

Pitali smo ga i za prosvjed svinjogojaca u kojemu HPK ne sudjeluje i za koji, prema riječima njihova predsjednika Mladena Jakopovića, nema ni razloga. 

"Zadržao bih mišljenje za sebe, no istina je da mi članovi odbora dobivamo razne poruke, da nas se naziva izdajicama. Vidite sami što se događa Goluboviću, a borimo se. Pokušavamo pomoći", kaže navodeći da je prema njihovu mišljenju, a Pranjićevu prijedlogu, davno izneseno da bi predsjednik Komore trebao više biti na terenu, razgovarati s ljudima, doznati probleme jer način na koji to sada funkcionira nije dobar. 

"I neće tako izaći na dobro", kazuje otkrivajući nam i da za sve odlaske u Zagreb, članovi bilo kojeg odbora, a jučer ih je na sastanku s ministricom iz sektora ratarstva bilo 10, troškove snose sami.


Tagovi

Odbor za ratarstvo Petar Pranjić Potpore Sastanak s ministricom HPK Zakon o poljoprivrednom zemjištu AZTN Kvotre šećerna repa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).