Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.02.2022. 15:00

Nestabilne cijene žitarica na europskom tržištu

Nakon povećanja došlo je do pada cijena. Raste izvoz, ali prijeteći sukobi između Rusije i Ukrajine izazvaju poremećaj na ovom tržištu.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 2.086
  • 101
  • 0

Cijene pšenice su pokazale nestabilnost i nakon naglog skoka ponovno pale. Kako navodi Agrarheute, najveći utjecaj na ovu situaciju ima geopolitička kriza u regiji Crnog mora. Globalna potražnja raste, a smanjuju se svjetske zalihe. To je prvo rezultiralo porastom cijene, a onda i padom sredinom prošlog tjedna.

Zbog izvješća o dobrom stanju ozimih usjeva u Europi i crnomorskoj regiji nastao je cjenovni pritisak. Analitičarska tvrtka SovEcon iz Rusije podigla je procjenu novog roda pšenice u ovoj zemlji za 3,6 milijuna tona na 84,8 milijuna tona.

Istovremeno, francusko ministarstvo poljoprivrede navodi da je površina pod krušnom pšenicom za oko 211.000 hektara manja nego 2021. godine. To znači da će žetva ozime biti znatno manja nego što se ranije očekivalo. Proizvođači su povećali površinu pod ječmom u odnosu na 2021. godinu za 55.000 hektara na 1,25 milijuna hektara. Pod uljanom repicom su povećane za 176.000 hektara na 1,2 mil. ha.

Cijena pšenice na MATIF burzi u Parizu je u ugovoru s isporukom u ožujku porasla za 2,5 posto na 271,75 eura po toni, a na godišnjoj razini kotacije su porasle za 1,8 posto. Nakon poskupljenja došlo je do pada. Cijena kukuruza je porasla za 1,7 posto i iznosila je 254,00 €/t. Tijekom tjedna kotacije su pale za 0,4 posto.

Što se tiče tržišta u Njemačkoj, cijene stočnog ječma u Hamburgu u petak su bile 258 eura po toni, dva eura niže nego tjedan ranije. Za stočni ječam koji je isporučen Francuskoj u ponedjeljak je iznosila 255 eura po toni.

Nastavlja se rast izvoza žitarica

Dok izvoz žitarica iz Europe raste, mlinovi i proizvođači stočne hrane kupuju više robe u pozadini eskalacije sukoba na Crnom moru i cijena koje su povremeno značajno pale, izvještavaju trgovci i analitičari. No, danas je Reuters objavio kako eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine diže vrijednosti žitarica i hrane uopće, a kupci su prisiljeni tražiti i alternativna tržišta. 

Kumulativni izvoz pšenice iz Europske unije od 1. srpnja do 12. veljače je iznosio 18,2 milijuna tona, a istom periodu prošle godine 17,5 mil. t. Raste potražnja za tržišta Kine, Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Najznačajniji kupci europske pšenice u tekućoj sezoni su: Alžir, Egipat, Kina, Nigerija i Južna Koreja. Maroko je pogodila katastrofalna suša što je primoralo vladu da poveća uvoz.

Kakvo nas vrijeme čeka ovo proljeće - red suše, oluja pa i mraza?

Izvoz stočnog ječma do 12. veljače 2022. godine procijenjen je na oko 5,1 milijun tona, što je za 300.000 tona više nego u isto vrijeme prošle godine. Najveći izvoznik je Francuska sa 2,36 mil. t, ispred Rumunije sa 1,56 mil. t. Na trećem mjestu je Njemačka sa 713.000 tona. Najznačajniji kupac je Kina sa dva milijuna tona, a zatim Saudijska Arabija, Jordan, Turska i Alžir.

Stanje na europskom tržištu

Cijene kukuruza u zrnu na europskom tržištu na terminskoj burzi budućnosnica u petak su za početak ožujka bile 254 eura po toni, što je 4,25€ više nego dan ranije i jedan euro niže nego prije tjedan dana. Nova žetva ove žitarice kotirana je na 236€, odnosno 1,50€ više nego prije sedam dana.

Za pšenicu su proteklog tjedna bile turbulentne. Na europskom tržištu došlo je do povećanja za 6,75€/t na 271,75€/t što je samo tri eura više nego prošlog petka.

Nova žetva pšenice 2022. kotirana je na tržištu u Parizu po cijeni od 262,75 eura za tonu.

U izvoznoj luci Hamburg krušna pšenica je u petak bila 284€/t, dok je stočni ječam 258 eura€/t, dva eura manje nego tjedan ranije.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U francuskoj izvoznoj luci Rouen cijena za krušnu pšenicu iznosila je 268€/t, što je povećanje od sedam eura prethodnog dana i tri eura više nego prethodnih sedam dana. Stočni ječam isporučen je u ponedjeljak u Ruan po cijeni od 255€/t što je povećanje od sedam eura prethodnog dana i pet eura prethodnog tjedna.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene Cijena pšenice Cijena kukuruza Rast cijena Pad cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.